1. Home
  2. Vesti
  3. Jedno od najmasovnijih povlačenja vozila u istoriji BMW-a
Jedno od najmasovnijih povlačenja vozila u istoriji BMW-a
2

Jedno od najmasovnijih povlačenja vozila u istoriji BMW-a

7.83K
2
Podelite sa prijateljima:

Sve je započelo kao incident sitnih razmera kada su iz Azije stigle informacije o modelu sa BMW oznakama čija se pogonska grupa, bez jasnog razloga zapalila. Sada je kompanija prinuđena da, tim povodom, proglasi povlačenje 1,6 miliona vozila širom sveta.

Tokom avgusta ove godine, BMW je objavio poziv vlasnicima oko 100.000 pogođenih vozila u Južnoj Koreji, upravo zbog straha od požara na motoru. Brojka je istog meseca porasla na 300.000 automobila, uz dodavanje četvorotočkaša prodatih na tlu Starog kontinenta.

Međutim, nakon daljih ispitivanja i istrage uzroka problema na svim sličnim pogonskim grupama, koje je sproveo proizvođač, BMW je objavio vest da je prinuđen da proširi listu vozila predviđenih za opoziv.

Prve naznake problema koje su dovele do ove situacije su otkrivene tokom 2016. godine. Još tada se znalo da je problem vezan za funkcionisanje EGR modula, čije je nepravilno funkcionisanje moglo da dovede do izbijanja požara u motornom prostoru.

Problem nastaje tako što male količine rashladne tečnosti na bazi glikola mogu da iscure i dođu u kontakt sa EGR modulom. Glikol postaje zapaljiv u situacijama kada dođe u dodir sa sedimentima, naslagama ugljenika i ulja. Svi ovi faktori, u kombinaciji sa visokim temperaturama koje se generišu u odeljku za motor, mogu da dovedu, a videli smo da se to u realnosti i događa, do pojave otvorenog plamena ispod haube.

Nemački proizvođač navodi da poseduje sve razloge za ubeđenje da je rizik od neželjenog epiloga skromnih razmera, a da će se korektivna intervencija izvršiti iz preventivnih razloga.

“Pojedinačni slučajevi koji su se dogodili ne predstavljaju značajan rizik za vlasnike naših vozila,” navodi BMW u saopštenju za javnost. “Bez razlike, kompanija je odlučna u nameri da ukloni i najmanji rizik za naše kupce, pa smo pokrenuli kampanju u tom smislu. BMW će učiniti sve da kupci zadrže poverenje u naše proizvode.”

Detalji o pogođenim vozilima, odnosno modelima koji su predmet poziva na korektivnu intervenciju nisu saopšteni. Prvobitnim saopštenjem proizvođača je precizirano da se radi o verzijama koje koriste četvorocilindarske dizel jedinice, proizvedene u intervalu od aprila 2015. do septembra 2016. godine. Pored toga, u potencijalnom problemu su i primerci sa R6 dizel motorima koji su proizvedeni između jula 2012. i juna 2015. godine.

Predmet ovog poziva su vozila proizvedena između avgusta 2010. i avgusta 2017. godine.

(7829)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Cvrc Milojka … Bem ti ovu serijsku proizvodnju. Jedno što se tu ( kod svih) „kvalitetno pravi“, da je „pouzdano“ i „predvidivo“, su serijske greške. Nikada ne omanu.

Renault Terminator

Znas koja je omiljena pijesma vlasnika Bmw?

Gori vatraaaaaaa..?