1. Home
  2. Testovi
  3. BMW M4 – Automobil iza kojeg asfalt više nikada nije isti
BMW M4 – Automobil iza kojeg asfalt više nikada nije isti
4

BMW M4 – Automobil iza kojeg asfalt više nikada nije isti

13.57K
4
Podelite sa prijateljima:

BMW M3 kupe je promenio naziv u M4, zajedno sa novom nomenklaturom koju je bavarska marka uvela 2013. godine. U međuvremenu, od četvorocilindarskog atmosferca iz E30 M3, pa rednog atmosferskog „šestaka“ iz E36 M3, zatim kultnog rednog 3,2 litarskog rednog šestocilindarskog motora iz E46 M3 i vrhunca u vidu atmosferskog V8 iz E90/E92/93 generacije, stigli smo do F80 modela, koji je bio svojevrsni šamar BMW puristima. Naravno, razlog je tandem turbo punjača pridodat 3,0-litarskom rednom šestocilindrašu. Dakle, dva cilindra manje, dva turbo punjača više. S obzirom na to da je moja malenkost imala prilike svojevremeno da se susretne sa M3 pogonjenim V8 motorom, bilo mi je interesantno da uvidim razliku na „prvi dodir“, ili ako hoćete… „prvi gas“.

Sam užitak u vožnji je više na strani V8 modela. Zvuk je prirodniji, atraktivniji, odziv na papučici gasa je brži i prirodnije doziran, tako da mogu reći da je „M“ esencija ipak nešto više na strani prethodnika. Međutim, to ne umanjuje aktuelni M4, naprotiv. Ovde posla imamo sa istinskom, ali ISTINSKOM automobilskom „zveri“, vozilu koje definitivno nije za svakoga.

Kada se „stisne muški“, naizgled konvencionalan sportski kupe se pretvara u pravi superautomobil čije performanse čine da se čitavo telo naježi. Preporučljivo je da se ESP drži aktiviranim neprestano u svakodnevnom saobraćaju jer je isporuka snage na zadnje točkove takva da se ponekad učini kao da su nazad dve raketne mlaznice a ne dva točka sa gumama dimenzija 275/35 R19. Dakle, M4 je mašina za vozače sa stažom, poželjno starosti 30+ godina.

Ispod haube

Agregat koji je zadužen za M4 magiju je zapremine 3,0 litra, potpomognut duetom turbo punjača. Isporučuje 431 ks pri 5.500 o/min (koji munjevito dođu na svoje), uz 550 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dostupnog već pri 1.850 o/min. Poređenja radi, prošli model (M3 Coupe) sa atmosferskim, 4,0-litarskim V8 je raspolagao sa 420 konja i 400 Nm. Kada kažemo da je maksimalna snaga bila dostupna pri 8.300 o/min, sasvim je jasno koji je model od ova dva „rasniji“. Međutim, hajde da ne budemo baš toliki nostalgičari. Ipak V8 motor nije bio zaštitni znak M3/M4 modela, jer je u najvećoj meri, ruku na srce, to bio redni šestocilindraš (ali bez turba). Naravno, moramo ovom „Bavarcu“ oprostiti ovu vrstu asistencije. Ona je prosto bila neophodna da bi snaga manjeg motora bila na zadatom nivou, uz zadovoljavanje sada-već-svima-dosadnih-ekoloških-načela. Turbo neminovno neutrališe taj predivan osećaj istovremenog odziva, ali s druge strane donosi masivan obrtni moment na nižim obrtajima i širi ga kroz mnogo veći raspon, što zna da bude i te kako uzbudljivo.

Motor je uparen sa standardnim (besprekornim) sedmostepenim DCT menjačem sa dvostrukom spojnicom.

Naravno, ubrizgavanje goriva je direktno, a tu su VALVETRONIC i Double-VANOS sistemi.  Agregat je nekih desetak kilograma lakši u odnosu na V8 S65 iz E90/E92 M3. U „crveno“ se ulazi odmah iznad 7.500 o/min.

Što se turbo punjača tiče, reč je o dve Mitsubishi „mono-scroll“ jedinice sa maksimalnim pritiskom od 1,25 bara sa sistemom predzatezanja u Sport i Sport+ režimima, što održava obrtaje turbina u visokom ritmu čak i kada se stopalo podigne sa papučice gasa. Naravno, sve u svrhu što bržeg odziva.

Kvalitetna isporuka snage je obezbeđena upravo tim relativno malim turbo punjačima, gde je svaki zadužen za po tri cilindra.  Napredan sistem povraćaja ulja osigurava da ne dođe do „deficita“, što je veoma važno kada se recimo nađete na Nirburgringu. Nije baš reprezentativno stati sa strane sa otvorenom haubom iz koje se nešto dimi… Ono što vlasnik M4 želi je da njegov ljubimac stoički izdržava sva moguća „maltretiranja“. To je BMW sa „M“ značkom. To je ono što se traži.

Vožnja

Samo smeštanje za volan ovog automobila predstavlja izvesnu draž. Sedišta su udobna, obuhvatajuća, idealno „pilotsko“ mesto za vozača M4. Trokraki sportski volan je „ugojen“ po savršenoj meri, presvučen kožom koja ne dozvoljava bilo kakvo proklizavanje, čak i kada su šake znojne od uzbuđenja.

Startovanje motora donosi preteće „režanje“ a pritisak na papučicu gasa nas suočava sa „surovom“ realnošću da je zvuk iz izduva daleko od onog kojeg proizvodi V8. Daleko od toga da ne izaziva pažnju, ali njegova „plastična“ nota zna pomalo da iritira nas koji smo odrasli na „prirodnim sokovima“.

Maksimalni obrtni moment je tu već pri 1.850 o/min, i prisutan je sve do 5.500 obrtaja. Ovo je očigledna prednost u odnosu na V8, koji maksimalni obrtni moment razvija pri 3.900 o/min. Kao što smo spomenuli, u „crveno“ se ulazi sa 7.600 obrtaja, za razliku od prošlog atmosferca, čiji je crveni limit bio „zakucan“ na 8.500 obrtaja.

Dakle, ergonomija je savršena, prikladna za „uništavanje“ asfalta. Na volanu se nalaze dva interesantna dugmenceta – M1 i M2. Šta je to? Reč je o mogućnosti podešavanja duge liste opcija. Naravno, ko se ne bi malo poigrao… U suštini, M4 je dovoljno „divalj“ u svojoj najpitomijoj postavci, tako da je preporuka da se sva podešavanja zadužena za ekstremno brzu vožnju isprobavaju na stazi, nikako u realnom saobraćaju, posebno ne od strane neiskusnih vozača. Zašto? Pa, ovaj automobil iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 4,1 sekundu, a za još toliko je gotovo „prešišao“ 150 km/h…

Elektro servo asistencija poseduje tri različite postavke, kao i tri režima krutosti adaptivnih amortizera. Na raspolaganju su Comfort, Sport i Sport +, gde je u Sport + automobil toliko „tvrd“, da nije preporučljiv za vožnju po lošem asfaltu. Međutim, s druge strane, ukoliko se negde pronađe adekvatna „pista“, eto radosti. U suštini, u realnom saobraćaju, nema nikakvog razloga da se uopšte izlazi iz Comforta.

Ipak, s obzirom na to da smo mi ipak radili test BMW-ovog „snagatora“, trebalo ga je i adekvatno isprobati. M4 je „zver“, tu dileme nema. Kada se pri oštrim prolascima krivina već refleksno očekuje pojavljivanje podupravljanja, njega jednostavno NEMA. Dodatni gas na papučicu gasa, ovaj „Bimmer“ se i dalje „podsmeva“ vozaču i kao da kaže: „Ne smeš brže, a?“. U Sport+ postavci težina na volanu je izrazita, što moja malenkost lično obožava, ali realno nije za konvencionalnu eksploataciju.

Dakle, ovo je ultimativna vozačka mašina, spremna da ispuni svaku želju vozača. Što je „pilot“ veštiji, zabava je više zagarantovana, ali isto tako zahteva zadovoljavanje određenih bezbednosnih uslova.

Kontrola karoserije je izvanredna. Ne treba zaboraviti da imamo posla sa automobilom teškim 1.500 kilograma (prazan). Zadnji aktivni diferencijal može biti potpuno otvoren, tako da ne tera u podupravljanje pri vožnji u krivinama, a kada se blokira, M4 se pretvara u drift zver, mada ovo zbog saosećanja prema vlasniku i eventualnih troškova za gume, nismo demonstrirali.

Sve u svemu, obilje zabave za.., ne baš tako malo para, ali realno, ne i previše.

Što se prosečne potrošnje tiče, ona se svela na nekih desetak litara benzina na 100 pređenih kilometara. Proizvođač je naveo prosečnu vrednost od 8,3 litara sa DCT menjačem. Može, ali u teoriji. Kada vozite M4, to jednostavno u praksi ne želite da postignete. Ko još vozi BMW sa „M“ značkom radi postizanja niske potrošnje?

Enterijer

Kvalitet izrade i materijali su na vrhunskom nivou, kako i dolikuje jednom „elitnom“ BMW-u. Ono što takođe pozdravljamo je što kabinski prostor nije previše „gizdav“, već nosi dozu spartanskog, a to daje na snažnom karakteru, jer M4 je pre „ratnik“ nego „maneken“. Krov je naravno urađen od CFRP-a (plastika ojačana ugljeničnim vlaknima). Još jedna od vrlina M4 je što on pored performansi jednog superautomobila poseduje praktičnost na nivou klasičnog gradskog sedana. Ovo je pravi četvorosed, ne „lažni“, poput recimo i8. Pored toga, prtljažnik od 445 litara osigurava da odlazak na godišnji odmor bude „Grand Prix“.

Info-zabavni sistem se ne izdvaja od već viđenog u BMW-ovoj gami, što znači da je među najboljim i najfunkcionalnijim u današnjem svetu automobila. Sve je na svom mestu – perfektna, oštra grafika, sjajna preglednost obezbeđena izdašnim dimenzijama (8,8 inča) i ugodno i precizno komandovanje putem iDrive kontrolera. Stvari olakšavaju i dugmići za prečice.

Rezime

Pričati o M4 predstavlja posebno zadovoljstvo. Kao profesionalci, moramo da zadovoljimo zadatu formu, što je ponekad prilično teško kada su ovakvi automobili u pitanju.

BMW M4 je mašina iz snova za svakoga kome benzin teče žilama, bez dileme. U odnosu na prošli model, ovaj je jednostavno drugačiji. Ne želim da kažem da je bolji ili lošiji, prosto se razlikuje. Atmosferski V8 i biturbo redni šestocilindraš donose drugačiji ugođaj, drugačije baratanje i drugačiji sveukupni utisak.

Zvuk prošlog modela je daleko uzbudljiviji, daleko „rasniji“, i to ne može da se porekne. Čak i fino „tjuniranje“ u BMW-ovim laboratorijama nije uspelo ni da priđe simfoniji koju je „svirao“ E90. Odziv na papučici gasa takođe nije ni za prineti modelu sa V8 motorom. Naravno, u svemu ovome postoji jedno „međutim“. U BMW-u su morali da pojačaju snagu motora i urade neophodne modifikacije da bi novajlija na papiru (ali i u realnosti) bio brži. Prosto, ne možete napraviti novu generaciju performantnog modela koja je manje performantna od prošle. Ipak, deo „duše“ se izgubio, mada se ne može poreći da je F80 istinski „M“. To je što se tiče emocija. Hajde da pogledamo kako stvari stoje u praksi.

Beneficije koje donosi redni šestocilindraš sa dva turbo punjača se pre svega ogledaju u tome što je visok nivo snage i obrtnog momenta dostupan u širem rasponu obrtaja. To je prosto praktičnije. Gde gubi na odzivu, M4 dobija na realnoj brzini, što se posebno dobro oseti u međuubrzanjima.

Kada je o kočnicama reč, posao obavljaju perfektno. Idealno dozirane, moćne ali ne i preagresivne. Sedmostepeni DCT menjač takođe funkcioniše u fantastičnoj sinergiji sa motorom. U realnom saobraćaju nema potrebe koristiti polugice za promene  stepena prenosa na volanu. To je nešto što je rezervisano za stazu i kontrolisane uslove, kada se adekvatno podesi i sve ostalo (tada se dobija pun smisao). U suprotnom, postajete „napaljenik“ u saobraćaju kojeg će ljudi pomalo čudno gledati.

Sve u svemu, BMW nam je u vidu M4 podario pre svega jedan izvanredno izbalansiran sportski automobil, sposoban da napravi „čuda“ kada su vozne osobine i performanse u pitanju, ali da u isto vreme poveze porodicu na godišnji odmor. Realno, retki su automobili koji imaju ovako širok raspon ekstremno različitih mogućnosti.

Voleli ili ne voleli BMW, jedno mora da se prizna, a to je da najbolje „stvarčice“ ovakvog tipa ipak dolaze iz Minhena. Koliko god bili zaljubljeni u V8 i E90/E92 M3 i koliko god nam nedostajao atmosferski V8, ovo je ipak njegova dostojna evolucija

Tekst i fotografije: Pavle Barta

BMW M4

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: kupe
Vrata/Sedišta: 2/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.671 x 1.870 x 1.383 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.812 mm
Zapremina prtljažnika: 445 l
Masa praznog vozila: 1.500 kg (prazan)

Motor

Broj cilindara/tip motora: R6/benzinski biturbo
Zapremina: 2.979 cm³
Snaga: 317 kW/431 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 550 Nm pri 1.850-5.500 o/min

Pogon

Tip: na zadnje točkove
Menjač: DCT/7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/vent. diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/35 ZR19 – 275/35 ZR19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 4,1 s
Maks. brzina: 250 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 60 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 8,3/10,0 l
Emisija CO2: 194 g/km

Cena

Od 73.700 evra (u Nemačkoj)

Dobre strane:

Performanse, vozne osobine, ergonomija, praktičnost i upotrebljivost za ovaj tip vozila

Loše strane:

Razočaravajuć zvuk rednog „šestaka“
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 9,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 9,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 10 Ukupno 10
Performanse: 10
Šasija
Ogibljenje: 10 Ukupno 10
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 10 Ukupno 9,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 9,28

(13565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Bravo Pavle! Masu tehničkih stvari nisam znao, niti sam imao prilike da vozim prethodnu generaciju M3, pa mi je ovo bilo dodatno interesantno. Mene je oduševila stabilnost M4, kako god ga vozili, naravno sa svim sistemima asistencije, kao i praktičnost za svakodnevnu upotrebu. Naravno, i ona dodatno naglašena „grba“ na haubi, koju sam prvi put imao prilike da gledam sa ove strane šoferšajbne. i8 ili M4? Ma, i8 🙂

Uroš

Jako lep auto, koja je cena na našem tržištu?

Zvezdan

Dragi Urose, cena na nasem trzistu pocinje od 71.190 evra. Iz mog iskustva sa „obicnim“ Bmw modelima, na cenu osnovne verzije treba dodati malo vise od 25%, kako bi bio adekvatno opremljen. S obzirom da testirani primerak nije kupljen u Beogradu, kao i da je bio predmet vezane trgovine, cenu nismo naveli. Veliki pozdrav

Balkanboj

Da se obnovi gradivo…

U linku su dva video klipa sa ovde spomenutim M4 ali na stazi. Kako izgleda vožnja kada M4 vozi Robert Kubica i šta je sve potrebno na automobilu zameniti nakon 36 krugova i nekih 750km njegove vožnje.

https://youtu.be/GwCIEjdzvCk

https://youtu.be/SxK0N_Vn_Gk