1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen kupeoliki Mercedes-Benz GLC
Predstavljen kupeoliki Mercedes-Benz GLC
4

Predstavljen kupeoliki Mercedes-Benz GLC

1.30K
4
Podelite sa prijateljima:

Novi klasični krosover s oznakama Mercedes-Benz GLC je debitovao tokom leta za nama, ali tada ne videsmo kupeolikog (dvojajčanog) blizanca. Evo ga tek sada pred nama, i možemo reći da iznenađenja nema: GLC Coupe je zadržao koncept prethodnika i nastaviće da se nadmeće s arhirivalima koji se zovu BMW X4 i Audi Q5 Sportback.

U poređenju s odlazećom kupe verzijom, međuosovinski razmak je narastao za santimetar i po, pa sada iznosi 2.888 milimetara, dok je ukupna dužina uvećana za 32 mm (do 4.763 mm). Širina se nije izmenila, što će reći da je i dalje na nivou od 1.890 mm, ali smo zato u visini bogatiji za 5 mm (sada je 1.605 mm).

Ipak, treba naglasiti da je konvencionalni (u smislu forme školjke) GLC sa smenom generacija, nasuprot kupeovskom izvođenju, snižen za 4 milimetra, do granice od 1.640 mm. Koeficijent otpora vazduha Cx je smanjen sa 0,30 na 0,27. Proširen je i trag točkova za 6 mm napred, dok je proširenje nazad bilo impozantnije i iznosi 23 mm.

Paket nazvan Avantgarde Line dolazi s obiljem hroma koji je postao standard, i uz izbor felni prečnika između 18 i 20 cola. Naravno, paket AMG Line je namenjen onima koji žele da ostave utisak da imaju narav „preku k’o u Karađorđa“, što se odrazilo na brojne karoserijske dodatke.

Klizajuća sekcija panoramskog staklenog krovnog otvora je za 6 centimetara duža u odnosu na istu kod prethodnog modela. Bazična glavna rasveta je u tehnologiji LED, dok se uz doplatu nude farovi komercijalnog naziva Digital Light. Ona su u moći da na putu iscrtavaju uputstva namenjena vozaču. Ona se pojavljuju u obliku strelica i simbola na podlozi.

Stanje u putničkoj kabini atraktivnog kupea je preslikano iz „običnog“ GLC-a. Već od uvodne ponude imamo posla s virtuelnom instrumentacijom, uz ekran od 12,3 inča, dok je centralna konzola ustupila mesto uspravno postavljenom displeju osetljivom na dodir. Njegova dijagonala je 11,9 inča i blago je zakrenut ka šoferu.

U ponudi je i projekcioni ekran, ali za tako nešto se mora dodatno izložiti finansijskom potonuću. Na listi opcionala „se šepuri“ i četvorozonski klima uređaj kao da mu je zadatak da rashlađuje Halu Pionir, a ne prostoriju zapremine par kubnih metara. Pomenućemo i superiorni muzički sistem marke Burmester, multikonturna sedišta napred koja imaju i masažnu funkciju. Raspoloživ je i prikaz stanja pod točkovima vozila, onaj koji omogućava pogled na podlogu, stvarajući iluziju nepostojanja haube. Sastavni deo je sistema kamera za pun prikaz zbivanja u neposrednom okruženju automobila.

Deo serijske opreme predstavlja poklopac prtljažnika i zadnja klupa. Šala, naravno! Poklopac je elektropokretan, dok je klupa deljiva u proporciji 40:20:40, pa Mercedes s ponosom ističe to kao pogodnost prilikom kupovine. Zapremina dela prtljažnika koja se meri ispod zavese iznosi od 500 do 545 litara, dok je uz oborenu zadnju klupu, uvećanje korisne zapremine veoma primetno. Ona onda iznosi od 1.400 do 1.490 litara. Jasno, onaj obični GLC prima više, odnosno može da primi više. Zapremina utovarnog prostora varira u intervalu od 620 do 1.640 litara.

Kupeoliki krosover već od inauguralne verzije nudi sportsku šasiju, dok se takva uz obični GLC nudi uz doplatu. Terenski paket s ojačanim klirensom nije omogućen za poručivanje kupcima kupea s nalepnicom na kojoj piše GLC, ali je alternativno raspoloživo vazdušno ogibljenje na obe osovine, a koje donosi i varijabilni klirens.

Još jedna opcija podrazumeva mogućnost upravljanja i zakretanjem točkova na zadnjoj osovini. Oni se mogu zakrenuti do 4,5 stepeni, što doprinosi da se radijus okreta smanji sa 11,8 na 10,9 metara, dok kod brzina kretanja koje prevazilaze 60 km/h, zadnji točkovi prate smer zaokreta prednjih, što doprinosi stabilnosti.

Uvodna gama, paleta koja će se nuditi na početku tržišnog veka lepotana iz Štutgarta, donosi sedam modifikacija, ali su sve one četvorocilindarske s dvolitarskim motorima. Obećana šestocilindarska varijanta s oznakom GLC 400 d još uvek nije ponuđena. Tako je izbor benzinskih verzija sveden na modele s indeksom GLC 200 (204 konjskih snaga i 320 Nm najvišeg obrtnog momenta) i GLC 300 (258 „konja“ i 400 Nm), dok su naftojedi predstavljeni modelima GLC 220 d (197 ks, 440 Nm) i GLC 300 d (269 ks, 550 Nm).

Svi pogonski sklopovi pripadaju grupi lakih hibrida i poseduju sistem anlaser-alternator na 48 volti. On omogućava dodatnih 23 razigranih konjića koji skakuću u ritmu od 200 Nm. Naravno, dostupni su samo u prvim sekundama nakon polaska iz mesta. Menjač je devetostepeni automatski, i znamo da je savršen, dok je pogon na sva četiri točka i permanentan je. Poznat je pod imenom 4Matic.

U asortimanu se ističu i tri dopunjiva hibrida, dok je jedan od njih pravi egzotik. To je onaj čije je srce pogonskog sklopa u vidu dizel motora. Svi oni nose iste dvolitarske motore SUS sa četiri cilindra, kao i elektromotor snage 136 „grla“. Električni asistent je ugrađen u menjačku kutiju, pri čemu pričamo o istom devetobrzincu, onom kog već pominjasmo. Da, umalo da zaboravimo da električni agregat nudi i 440 Nm konstantnog obrtnog momenta.

Pobrojaćemo specifikacije varijanti GLC 300 e (313 ks, 550 Nm), GLC 400 e (381 ks, 650 Nm) i GLC 300 de (335 ks, 750 Nm). Najsnažniji (u osnovi) benzinski hibrid do “stotke” ubrzava za 5,6 sekundi. Ali, običan dizel je taj koji je najbrži od svih novih kupeolikih GLC-ova. Juri 249 km/h.

Sve verzije hibridnog GLC-a poseduju trakcionu bateriju kapaciteta 31,2 kWh i ona je smeštena ispod poda prtljažnika, usled čega ovaj kod tih modifikacija nudi samo 390 do 1.335 litara zapremine. Takođe, svi hibridi zbog težine baterije, na zadnjoj osovini poseduju vazdušno oslanjanje, dok su opruge zadržane napred. Takve modifikacije u bešumnom režimu mogu dobaciti od 113 do 119 kilometara, mereno u ciklusu WLTP. Neće brže od 140 km/h, bez da se pokrene termički motor.

Bateriju je očito moguće dopuniti sa spoljašnjeg izvora. Standardni spori AC priključak na 11 kW je obavezan, dok se doplaćuje za terminal DC. On omogućava dopunu „tempom“ od 60 kW.

Novi Mercedes-Benz GLC Coupe će se pojaviti na evropskom tržištu u julu i izvesno je da će biti skuplji od prethodnika. Naposletku, za staru generaciju modela GLC Coupe se u Nemačkoj traži 55 hiljada evra, dok čak i običan GLC u novom naraštaju staje najmanje 57,6 hiljada evra.

Sledeće u nizu premijera ovog modela, nosiće pečat koji će „lupiti“ stručnjaci odeljenja AMG. Kad će – ne znamo još uvek!

AutoRepublika

(1302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Duhovito napisano 😀
Dobar koeficijent otpora vazduha.
Smešna zapremina gepeka PHEV varijante.
Pohvale za PHEV dizel.
Prvi put čujem za PHEV ovog kapaciteta (31,2) I sve to za autonomiju od samo 113-119 km.

Matija

Kupe sa visinom od 1,6 m?! Na ulici ostavlja cudan utisak: – pogledas gore a ono nizak krov, niska stakla i brzi rep – pravi kupe! – Pogledas dole a ono masivno telo karoserije, ogromni tockovi – naduvana debela limuzina! Koliki je klirens – nesto malo veci nego kod limuzina, zbog visokih performansi ne sme da bude suvise velik. Licno osecam odbojnost prema ovakvim neodredjenim tvorevinama, postujem klasicne definicije automobila: limuzina, kupe, terenac. Auto industrija kao da prati dogadjaje u ljudskoj rasi: u poslednje vreme izmedju muskarca i zene mnoze se bezbrojne medjuvarijante! „Obozavam“ kombinaciju ljudskog bica sa bradom, muskim… Pročitaj više »

'79 DeVille

I pored svega sto si naveo prodaje se kao alva. Ocigledno da kupcima to nista ne smeta.

Matija

Pa, nisu procitali moj komentar! 🙂 Salu na stranu, u Nemackoj se SUV vozila dobro prodaju ali ima i puno njihovih protivnika.