1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran hiperautomobil Pagani Utopia
Lansiran hiperautomobil Pagani Utopia
0

Lansiran hiperautomobil Pagani Utopia

541
0
Podelite sa prijateljima:

Model Pagani Zonda koji promoviše središnje postavljen motor se po prvi put pojavio tokom 1999. godine, dok je hiperautomobil Pagani Huayra koji ga je nasledio, lansiran u 2011. godini. Sada je italijanski Horacio Pagani uveo treću generaciju ovog vozila u svet realnosti. Bilo je potrebno više od šest godina kako bi se komercijalizovao model Pagani Utopia, tokom kog vremena je izrađeno šest funkcionalnih prototip primeraka.

Ali, u isto vreme moramo reći da se u međuvremenu nije dogodila „tehnološka revolucija“, odnosno da firma nije ponovo otrkila električnu energiju! Maestro je konstruisao hiperautomobil na tradicionalan, konzervativni, rekli bismo na pravi način.

Utopia je zadržala sve porodične karakteristike svojih predaka pa tako nudi osobenu siluetu, četvorodelne farove, retrovizore na zakrivljenim nogarama (nosačima), a tu su i četvorostruki završeci izduvnih cevi grupisanih u sredini. Dizajnerski tim je pokušao da upotrebi tradicionalna rešenja i uklopi ih u novi izgle, dok su pažljivo radili na temu aerodinamike.

Kupe nema izbočenih aerodinamičkih elemenata, pa na primer zadnje krilo poseduje dve podižuće sekcije ugrađene u zadnji deo vozila, koje zajedno prezentuju oblik velike elipse.

Nova monokok karoserija je izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i od titanijuma, dok je upotrebljen i poseban materijal nazvan Carbo-Triax HP52. Ovo tehnološko rešenje je testirano u kompaniji pre oko pet godina na modelu Huayra Roadster.

Prednji i zadnji podokvir su napravljeni od hrom-molibdenih cevi. Za spoljne panele je upotrebljen nova, za 38% kruća plastika ojačana ugljeničnim vlaknika, dok je kombinacija nekih delova umanjila njihov ukupan broj za oko jednu petinu.

Horatio Pagani je ostao veran motoru V12 6.0 biturbo koji firmi dostavlja AMG. Istini za volju, u poređenju s modelom Huayra Tricolore, ovaj agregat je podvrgnut samo veoma umerenom povećanju snage, pa je tako ona porasla sa 840 na 864 „konja“, dok su pride inženjeri naveli da je ova brojka postignuta pri uobičajenoj temperaturi vazduha od 18 stepeni Celzijusa.

Obrtni moment nije izmenjen i iznosi 1.100 Nm, s tim da se postiže na 2.800 rpm umesto na 2.000 obrtaja radilice, koliko je to bilo kod prethodnika. Očigledno je da su savremene ekološke norme uticale na ove specifikacije jer Pagani tvrdi da su sertifikovali Utopiju prema svim važećim standardima, uključujući i možda najstrožije, one kalifornijske.

Sedmostepena transmisija Xtrac je smeštena u istom modulu u kom je elektronski kontrolisan diferencijal koji je potpuno nov i nije postavljen po dužini, već po širini. Ovo je učinjeno s ciljem eliminacije prekomerne mase sa zadnjeg prepusta.

Dodatno, kupac može da izabere robotizovanu verziju (s jednom trodelnom spojnicom) i običnim ručnim menjačem. Kompanija nije htela da eksperimentiše s preselektivnom robotizovanom transmisijom, ponajpre zbog mase takve menjačke kutije.

Aluminijumska dvostruka poprečna ramena s elektronski kontrolisanim amortizerima su skoro potpuno ista kao ona na modelu namenjenom stazama, a koji se zove Huayra R. Bremboove ugljenično-keramičke kočnice su instalirane napred u krugu. Napred nude šestoklipni mehanizam, dok su na točkovima zadnje osovine montirane četvoroklipne jedinice. Točkovi integrišu naplatke prečnika 21 inč napred, kao i on od 22 cola nazad.

Ono što vidimo u kabini možemo nazvati delom kojim se odaje počast tradicionalizmu. Utopia u osnovi ne poseduje multimedijalni sistem (iako je Huayra bila opremljena takvim rešenjem), dok je jedini ekran instaliran u sredini instrumentacionog klastera. Vozač na raspolaganju ima šest analognih skala, uključujući i očitavanje pritiska ulja i potiska.

Ploča s ručicom menjača je izvedena od jednog komada aluminijuma, baš kao što je to i obruč upravljača zajedno s krakovima i ostalim delovima istog.

Neto masa kupea (lišena svih tečnosti) iznosi 1.280 kilograma. Ali, kompanija nije obelodanila dinamičke karakteristike, baš kao što to nije činila ni prethodnih pet godina. Ipak, rečeno je da će kupe Pagani Utopia biti sklopljen u tiražu od 99 komada. Ako se zna da Pagani s traka skida oko 50 vozila godišnje, onda se ovaj broj odnosi na dvogodišnji proizvodni potencijal firme.

Potom ćemo videti i uobičajnee serije modifikacija i specijalnih verzija.

AutoRepublika

(541)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments