1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova električna perjanica SAIC-a: Feifan R7
Nova električna perjanica SAIC-a: Feifan R7
0

Nova električna perjanica SAIC-a: Feifan R7

253
0
Podelite sa prijateljima:

Marka Feifan je uspostavljena tokom jeseni za nama, ali uprava je brendu dodelila i ime podesno za izgovor onima koji barataju engleskim jezikom, a to je „Rising Auto“. Objasniti njegovo poreklo na kineskom jeziku nije lak zadatak. SAIC je kreirao ovu diviziju imajući na umu isključivo električna vozila, koja su ranije bila deo zasebne porodice R, koja je rasla pod okriljem marke Roewe.

Dva modela su već izmeštena pod zastavu novog brenda i sada se zovu Feifan ER6 i Feifan Marvel R, iako je ostalo slovo R iz prethodnog života ovih četvorotočkaša. Prvi nezavisni model je bio novi Feifan R7, a koji je preuzeo ulogu perjanice.

U smilu veličine vozila i formata istog, može se reći da je junak ove priče „vršnjak“ modela Audi e-tron Sportback. Dužina kupeolikog krosovera seže do 4.900 milimetara, dok je širina na nivou od 1.925 mm, a visina na koti od 1.655 mm. Između osovina je razmak dug 2.950 milimetara.

Feifan R7 leži na 21-inčnim felnama i poseduje vrata bez okvira za stakla, koja su inače laminirana već od startnog paketa opreme. Prednjim vratima se upravlja zahvaljujući električnoj energiji koja se koristi za te namene, dok su senzori NFC locirani na krovnim B stubovima. Automobil možete otključati korišćenjem pametnog telefona.

„Sedmica“ nudi dobro osmišljenu aerodinamiku: deklarisani koeficijent otpora vazduha Cd iznosi 0,238, i to uprkos tome što je prostor za lidar ostavljen na krovu vozila. Služiće svrsi onda kada bude gotov razvoj sistema autopilota. Sam lidar Luminar koristi laser od 1550 nm a on poseduje domet od 500 metara.

Krosover takođe poseduje dva radara (napred i nazad) kao i mnoge kamere koje snimaju oko vozila. Na primer, pod vetrobranskim staklom su pričvršćene tri kamere. Mikroprocesor Nvidia Jetson Orin je odgovoran za funkciju autopilota, dok je cilj konstruktora dostizanje trećeg nivoa autonomije, ali to je nešto čemu će se biti moguće obradovati tek nakon faznog razvoja.

Unutrašnja arhitektura Feifana R7 podseća na najnoviji električni Mercedes sa njihovim „staklenim“ prednjim panelom zvanim Hyperscreen. Kineska verzija se zove Trinity, a tri ekrana su takođe ugrađena ispod jednog ravnog stakla, pa se stiče utisak da je kompleks jedinstvena celina.

Displej instrumenata ispred vozača je najmanji sa 10,25 inča dijagonale. Ekran ispred suvozača pruža 12,3 inča, a na njemu možete gledati filmove čak i tokom vožnje. Naposletku, u centralnom delu je ekran AMOLED, posebno visokog kontrasta s dijagonalom od 15,05 inča. Tu je i projekcioni ekran sa funkcijom proširene stvarnosti (HUD).

Paneli za podešavanje elektropokretanih prednjih sedišta, a koji se nalaze na vratima, takođe podsećaju na rešenje koje godinama unazad forsira švapski Mercedes. Sama sedišta imaju funkcije zagrevanja, ventilacije i masaže, a suvozač ima sklopivi oslonac za noge – takođe grejan.

Za presvlake se koristila koža nappa, a tu je audio sistem Bose s četrnaest zvučnika i panoramskim krovom (ali bez kliznog dela).

Feifan R7 je osmišljen na novoj platformi za električna vozila. Poseduje Mekfersonovo rešenje na prednjoj osovini, dok je na zadnjoj multilink. Opruge i geometrija vešanja se razlikuje od one koja je implementirana kod krosovera nazvanog Marvel R.

Uvodna verzija nudi pogon na zadnjoj osovini i elektromotor koji razvija 340 konjskih snaga. Varijanta s integralnim pogonom dodatno pruža i motor na prednjoj osovini, zahvaljujući čemu raspolaže s još 204 konjske snage. To omogućava da ukupna moć pogonskog sklopa bude 544 „konja“ i 700 Nm. Ubrzanje iz mirovanja do „stotke“ traje oko četiri sekunde.

Proizvođač nije objavio koliki je kapacitet litijum-jonske trakcione baterije, ali bi trebalo da potraje nekih 600 kilometara prema ciklusu NEDC. Feifan R7 nudi mogućnost brze zamene prazne baterije, napunjenom jedinicom, a ta operacija će potrajati samo oko 2,5 minuta. Na zamenu mislimo.

Iako koncern SAIC još uvek nije najavio uspostavljanje sopstvene mreže stanica za zamenu baterija, očekuje se da će to biti omogućeno u saradnji s nekom od postojećih mreža.

Proizvodnja krosovera Feifana R7 je već započela u fabričkim postrojenjima izgrađenim u blizini Šangaja, dok je početak prodaje zamišljen da bude pokrenut u drugom polugođu. Cenovna politika nije obelodanjena, ali je jasno da će R7 biti teže dostižan od modela Marvel R, koji se prodaje u cenovnom rasponu od 34 do 40 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments