1. Home
  2. Prezentacije
  3. Evropski Suzuki Vitara ažuriran
Evropski Suzuki Vitara ažuriran
8

Evropski Suzuki Vitara ažuriran

2.07K
8
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna, četvrta generacija Suzukija Vitare imala je svoju svetsku premijeru u oktobru 2014. na Salonu automobila u Parizu; proizvodnja u Mađarskoj počela je u martu 2015. godine, što znači da je model na tržištu devet godina.

Krosover je doživeo svoje prvo sveobuhvatno ažuriranje 2018. godine, a sadašnji drugi i verovatno poslednji tretman „kod plastičnog hirurga“ je u izvesnoj meri iznuđen. Tačnije, potrebno je da se Vitara uskladi sa aktuelnim zahtevima EU: stroži bezbednosni zahtevi za nove automobile stupaju na snagu u julu, kada će u prodaju i krenuti ažurirani krosover.

Vitarina oprema uključuje poboljšani sistem automatskog kočenja u slučaju nužde (proširena je zona detekcije pešaka, biciklista i drugih automobila), sistem za praćenje vozača (aktivira alarm ako vozač ne gleda u put ili zaspi), prilagodljiva kontrola krstarenja, sistem za prepoznavanje putokaza i sistem zadržavanja trake.

Postoje i kozmetička ažuriranja. Rešetka između farova je dobila uske horizontalne letvice umesto prethodnih debelih vertikalnih i hromiranu traku. Prednji branik je izgubio svetla za maglu i dobio je novi, konveksniji centralni deo sličan integrisanom štitniku branika – ofarban je u crni sjaj.

Dizajn zadnjeg dela se nije promenio. Paleta boja za karoseriju je proširena, a dizajn felni je ažuriran. Jedina promena u kabini je moderniji 9-inčni multimedijalni ekran osetljiv na dodir koji podržava interfejse pametnih telefona Apple CarPlay i Android Auto.

Motori su isti, i dalje su dva u ponudi. Prvi je 1,4-litarski benzinski turbo motor Boosterjet (129 KS, 235 Nm), dopunjen starter-generatorom od 48 volti koji pomaže pri ubrzanju i može se kombinovati samo sa 6-stepenim manuelnim menjačem. Drugi je sekvencijalni hibrid koji uključuje 1,5-litarski atmosferski benzinski motor (102 KS, 138 Nm), elektromotor (33 KS) i automatski menjač sa jednom spojnicom. Maksimalna ukupna snaga hibrida je 115 KS. Osnovni pogon je na prednje točkove, pogon na sve točkove je dostupan uz doplatu za obe verzije.

Cene za ažuriranu Vitaru još nisu objavljene.

Dodali bismo i to da je Vitara prošle godine postala najpopularniji model Suzukija na evropskom tržištu: prema podacima analitičke agencije JATO Dynamics, prodato je 56.564 komada, što je 34 odsto više od rezultata iz 2022. godine. Sve u svemu, prodaja Suzukija u Evropi porasla je za 43% prošle godine na 187.701 vozilo.

AutoRepublika

(2072)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Simpatičan autić. Nekada je čak bio i dosta jeftin za svoju klasu.
Još uvek se kiti sa 5 zvezdica na Euro NCAP tetsu. Ali ih je osvojio još davne 2015. godine.
Lično mislim da je po pitanju pasivne bezbednosti (bezbednosti odraslih putnika ) Vitara danas lošija od aktuelnog Sandera, koji je testiran 2021. godine.
Bez dileme, u aktivnoj bezbednosti Vitara je i u osnovnoj varijanti bila superiornija i pre ovih najavljenih unapredjenja.

S mile

Za tako odgovornu i veoma respektibilnu organizaciju NCAP ima veoma losu sistematizaciju ocenjivanja.
5 *, iz 2000 god, iz 2005 god, iz 21
2010 god, iz 2022god… NIJE ISTO.

Trebali bi taj sistem ocenjivanja drugacije da postave.
A poredjenje testiranja iz 2015 i 2022, samo strucna lica mogu da uporede.

Mada, sva ta testiranja u laboratorijskim uslovima, propisanim, lako ispune proizvodjaci jer znaju sta ih ocekuje.
Bilo koja saobracajka, sudar, je mnogo kompeksniji udarac, i nemoguce ga je ponoviti.

Nedo bog da se ikome desi…

M M

Ranije sam pisao da je Suzuki u Evropi konkurent Dajčoli…..
E više nije, sad dobrano ispod.
Da li ima goreg vozila na tržištu?

S mile

Sta se zamera Suzukiju, u odnosu na Daciu? Citam da je u pitanju kvalitet plastike, enterijera… Ali sta jos…

Pecko

Nemoj molim te Daciju da povrediš sa Suzukijem

Izmenjeno 21 dana pre od strane Pecko
Zex

Fali da naprave Grand Vitaru sa mnogo više mesta u gepeku i zadnjem sedeštu

Rikošet

https://youtu.be/quJjy6RMh4Y?si=0E2gNQBVxfmaZEBb

Imaš je već, ali ne prodaje se u Evropi.

Pera

Sjajan auto u svakom pogledu. Paralela cena paket opreme, koji daju više?