1. Home
  2. Vesti
  3. Započela proizvodnja BMW M8 Gran Coupea pred premijeru u Los Anđelesu (FOTO)
Započela proizvodnja BMW M8 Gran Coupea pred premijeru u Los Anđelesu (FOTO)
1

Započela proizvodnja BMW M8 Gran Coupea pred premijeru u Los Anđelesu (FOTO)

423
1
Podelite sa prijateljima:

Kapije Salona u Los Anđelesu treba da se otvore 22. novembra. Na ovom događaju, BMW će skinuti veo sa superatraktivnog M8 Gran Coupea. Shodno tome, treća i finalna M8 varijanta upravo ulazi u proizvodnju u fabrici u Dingolfingu.

Trenutno se dnevno proizvodi 60 primeraka, BMW veruje da će GC po prodaji nadmašiti kupe i kabriolet u bliskoj budućnosti. Oni koji su naručili ovog bavarskog lepotana, bilo u standardnom ili Competition izdanju, mogu svoje ljubimce očekivati najranije 20. januara.

Limitirana edicija od 400 jedinica će biti dostupna od aprila, i nosiće naziv „First Edition“, jer mašta radi na misteriozne načine. Naime, za razliku od drugih M8 Gran Coupe modela, prvenac će krasiti „Aurora Diamond“ zelena metalik boja iz BMW Individual palete, Iconis laserska svetla sa žutim ukrasom, zlatno-bronzani trim i alu naplaci s „Y“ paocima, slični onima na Concept M8 Gran Coupeu.

Obe verzije M8 GC su pogonjene 4,4-litarskim twin-turbo V8 motorom sa 600, odnosno 625 ks. Makimalni obrtni moment je ostao nepromenjen i iznosi 750 Nm, dostupan između 1.800 i 5.600 o/min. xDrive pogon je standardan, uz 2WD režim za ljubitelje driftovanja i spaljivanja guma.

Manuelnog menjača nema ni kao opcije, tako da će kupci morati da se zadovolje proverenim osmostepenim ZF automatikom s konverterom obrtnog momenta, u ovoj primeni pod imenom M Steptronic. Ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h traje 3,2 sekunde za Competition, odnosno 3,3 za standardan model.

Da podsetimo M8 Competition kupe i kabriolet su započeli proizvodnju u julu 2019., a oba modela su dostupna za konfiguraciju na većini tržišta.

AutoRepublika

(423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments