1. Home
  2. Vesti
  3. Reakcije Italijana na „Euro NCAP zaveru protiv FCA“
Reakcije Italijana na „Euro NCAP zaveru protiv FCA“
2

Reakcije Italijana na „Euro NCAP zaveru protiv FCA“

1.47K
2
Podelite sa prijateljima:

Kao što smo juče izvestili, Euro NCAP je izvršio ponovno testiranje modela Fiat Panda, a rezultati su veoma nalik onima koji su dobijeni nakon reprizirane ocene bezbednosti za Fiat Punto. Prilikom lansiranja Pande, mališan je već prošao testne procedure, a zbog nedostatka sistema za kontrolu stabilnosti (ESP) u serijskoj opremi, tom prilikom je dobio 4 zvezdice.

Euro NCAP je predstavio konkretne ocene po pojedinim segmentima ocenjivanja, a one glase ovako:

Zaštita odraslih putnika 45%
Zaštita dece 16%
Zaštita pešaka 47%
Bezbedonosna opreme 7%

Vest je veoma brzo postala globalna, a Italijani ne kriju svoje frustracije i bes povodom odluke evropskog tela koje se bavi pitanjima bezbodnosti novih vozila koja se prodaju na Starom kontinentu, da ponovo testira model koji je već jako dugo prisutan u ponudi, u aktuelnoj generaciji. Tom prilikom, podsetili su i na sličnu odluku koja se tiče modela Punto, ali i na model Alfa Romeo Giulietta koji je inicijalno, tokom 2010. godine dobio pet, ali nakon što je test ponovljen za 2017. godinu, rejting je snižen na svega tri zvezdice.

Novinari specijalizovanih medija sa Apeninskog poluostrva su se zapitali o tome da li postoji skrivena namera organizatora testiranja, kao što su doveli u pitanje i smislenost sprovođenja ocenjivanja na modelima koji su već ranije bili podvrgnuti testnim procedurama, i u svemu su pokušali da iznađu argumentaciju o “globalnoj konspiraciji” koja za cilj ima unižavanje ugleda, ne samo proizvođača, već i Italijana i Italije, generalno.

Neki autori su podsetili da je tretman sličan modelima iz Fiatove game prošao još samo Renault Megane, drugi su se retorički zapitali zašto, takođe zastarela konkurencija Pande, oličena u mališanima iz saradnje Toyote i PSA grupe, nije podvrgnuta ponovljenom testu.

Romanski momenat koji uveliko podseća na balkanski mentalitet, dodatno je obogaćen komentarima čitalaca, ali je svakako bilo i onih racionalnijih, koji su podsetili da je veoma umesno od strane Euro NCAP-a, kontinuirano podsećanje javnosti na okolnost kojom brzinom tehnologija napreduje, odnosno koliko malo vremena je potrebno da, nekada bezbedan model, u potpunosti izgubi trku sa novijim generacijama modernih vozila.

Naposletku, najtrezveniji su konstatovali i tužnu istinu da je potpuno novi model Jeep Wrangler dobio samo jednu zvezdicu.

AutoRepublika

(1474)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Код нас су после 2.Свјетског рата на гласу биле тзв „талијанке пушке“
За њих се знало да су јако добро очуване .
Једном опалиле ’41 и једном изпале из руку ’43…

За разлику од тих пушака, за талијанска аута одувијек кажу погрдно „лама“ односно лимена канта…

moron

I ja sam se upitao isto što i Italijani. „Zašto opet“? Ili, zašto ne bi „opet“ i SVAKI model PONOVO posle jedno 4 ili 5 godna.
Ovde potencijalno ima zlih namera ( po meni ).
Ovako je „osramoćen“ npr. i aktuelni (Grand)Cmaks, nakandnim testiranjem iz 2017. godine, pa je tako sa 5 zvezdica „spao“ na 3.
Zato sam za to da ili se svi naknadno testiraju ili niko.