1. Home
  2. Vesti
  3. Kalifornija zabranjuje automobile proizvođača koji podržavaju Donalda Trampa
Kalifornija zabranjuje automobile proizvođača koji podržavaju Donalda Trampa
1

Kalifornija zabranjuje automobile proizvođača koji podržavaju Donalda Trampa

315
1
Podelite sa prijateljima:

Rat oko ekoloških normi, koji se vodi između kalifornijskih i federalnih američkih vlasti, ušao je u novu fazu krajem prošle nedelje, nakon što su kalifornijski organi najavili zamrzavanje kupovina automobila nekih renomiranih proizvođača.

Lokalni guverner, Gejvin Njusom, izjavio je da će stopirati kupovinu novih automobila u zvanične državne svrhe, ukoliko dolaze iz GM-a, Toyote, FCA, kao i nekih drugih.

Razlog je taj što su sva navedena imena izrazila svoju podršku Donaldu Trampu, u njegovom nastojanju da eliminiše kalifornijsku nezavisnost kada je reč o postavljanju sopstvenih ekoloških standarda. Po guverneru Njusomu, zabrana dotičnih marki će započeti u januaru 2020.

Ukoliko ova savezna država ostvari svoje pretnje, oštetiće prihode spornih kompanija. Od 2016. do 2018., Kalifornija je kupila automobile u vrednosti preko 100 miliona dolara od GM-a, Toyote i FCA. S potrošačkog aspekta, na ovu saveznu državu se odnosi preko 10 odsto ukupne prodaje automobila u SAD.

Kalifornijsko odeljenje za opšte usluge (DGS), objavilo je odluku 15. novembra, u kojoj stoji da „će od državnih agencija, počev od 1. januara 2020., zahtevati da kupuju automobile od proizvođača koji priznaju CARB-ov (Kalifornijski odbor za vazdušne resurse) autoritet na planu određivanja standarda vezanih za emisiju štetnih gasova.

Pored toga, DGS kaže da će zabraniti, s istovremenim stupanjem na snagu, „kupovinu sedana od strane državnih agencija, koji su pogonjeni isključivo SUS motorima, s izuzetkom izvesnih vozila važnih za javnu bezbednost“.

Razmirice između lokalnih i federalnih vlasti su intenzivirane u septembru, kada je predsednik Tramp najavio da će njegova administracija „van snage staviti kalifornijsko nepoštovanje federalnog zakona u vezi s emisijom izduvnih gasova, da bi se kupcima omogućilo da kupuju mnogo jeftinije automobile“.

Kaliforniji je dozovoljeno da postavlje svoje nezavisne ekološke standarde šezdesetih godina, nakon što je ovaj region, posebno Los Anđeles, imao nekoliko epizoda sa smogom.

AutoRepublika

(315)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Malo blesav rat nnadležnosti, u kome su kolateralna šteta samo kupci.