1. Home
  2. Prezentacije
  3. Sada znamo sve o novoj generaciji Škoda Octavije
Sada znamo sve o novoj generaciji Škoda Octavije
5

Sada znamo sve o novoj generaciji Škoda Octavije

2.01K
5
Podelite sa prijateljima:

Novi model je veći, a uz to poseduje iste „sočne“ detalje kao i VW Golf 8.

Pred premijeru zakazanu za 11. novembar, Škoda Octavia se već sada našla na „naslovnim stranama“, jer je kompanija obelodanila veliki broj informacija. Iznenađujuće dugačak tekst, bez problema može da prođe kao pres materijal. Šta to treba da znamo u vezi s Octavijom 4?

Škodin model iz C/D segmenta je oduvek dominirao po veličini, što se tiče kategorije kompaktnih automobila a ta filozofija se nastavlja i u sledećoj generaciji. Primera radi,  liftbek će biti dugačak 4.689 milimetara i 1.829 milimetara širok, što je napredak od 19, odnosno 15 milimetara. Karavan, s druge strane, biće duži 22 milimetra (4.689 milimetara) i 15 milimetara širi (1.829 milimetara). Obe karoserijske varijante će preuzeti međuosovinsko rastojanje odlazećeg modela – 2.686 milimetara.

Ne samo što će biti veća, već će nova Octavia biti i aerodinamičnija, jer koeficijent otpora vazduha pada na 0,24 za liftbek i 0,26 za karavan. To bi trebalo pozitivno da se odrazi na potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova.

Biće dostupni naplaci razmere do 19 cola, uz redizajnirane, plitke krovne nosače, što će dodatno naglasiti povećani „otisak“ vozila.

Kao i u slučaju Volkswagen Golfa 8, Octavia će opciono biti ponuđena s matričnim LED farovima, koji su debitovali na restilizovanom Superbu. Još jedna novina će biti i LED zadnja svetla s dinamičnim pokazivačima pravca.

Škoda nije lansirala bilo kakve rendere enterijera, ali ono što znamo iz špijunskih fotografija sugeriše da će doći do značajnih izmena. Što se prostranosti tiče, ona će biti dodatno povećana, tako da će putnici na zadnjoj klupi moći da uživaju u 78-milimetarskom prostoru u visini kolena. Octavia je i do sada imala najveću zapreminu prtljažnika u klasi, tako da će zadržati „šampionsku“ poziciju po tom pitanju, sa 600 litara korisne zapremine u slučaju liftbeka i 640 litara kod karavana.

Volan sa dva paoka viđen na prototipovima se takođe spominje u pres materijalu, kao i 10-inčni, digitalni klaster instrumentacije, zajedno s ekranom osetljivim na dodir info-zabavnog sistema iste veličine. Kao što je to slučaj s mehanički srodnim modelom iz Volfsburga, četvrta generacija Octavije će biti u ponudi s „head-up“ displejem, po prvi put u jednoj Škodi. Takođe, biće dostupna sa Golfovim „shift-by-wire“ DSG menjačem i električnom parkirnom kočnicom.

Takođe saznajemo dosta toga što se tiče motora, a tu nema mnogo iznenađenja, jer je paleta preuzeta od Golfa. Trocilindarski 1.0 TSI sa 110 ks i 1,5-litarski TSI četvorocilindraš sa 150 konja, upareni su sa sedmostepenim DSG menjačem, a iskoristiće prednosti koje donosi blaga hibridna tehnologija. Naravno, mogu da se naruče i bez elektrifikacije, sa šestostepenim manuelnim menjačem. U slučaju četvorocilindarskog motora, nova šestostepena transmisija će pružiti bolju isporuku obrtnog momenta. Perjanica u vidu 2.0 TSI, biće dostupna isljučivo uz pogon na sve točkove i sedmostepeni DSG.

Tri, čistija nego ikada, 2,0-litarska TDI Evo dizela, takođe će biti u ponudi, s izlaznom snagom od 115, 150 i 200 konja. Moći će da se naruče s novim šestostepenim „manuelcem“ i opcionim pogonom na sve točkove, sem u slučaju najslabijeg modela.

Tu će biti i „plug-in“ Octavia iV, za „ekološki osvešćene“, koja će kombinovati 1.4 TSI benzinac i elektromotor, za ukupne 204 ks u osnovnoj verziji i 245 konja u snažnijoj varijanti, s tim što će oba modela koristiti usluge DSG menjača. Škoda planira da na nekim tržištima prodaje Octaviju G-TEC, što podrazumeva 1.5 TSI sa 130 ks, razvijen da koristi prirodni komprimovani gas (CNG). Moći će da se poruči sa šestostepenim manuelnim ili DSG menjačem. Ova ekološki podobna varijanta će posedovati benzinski rezervoar zapremine 9 litara i tri CNG rezervoara, ukupnog kapaciteta od 17,7 kilograma.

U zavisnosti da li ste više sportski orijentisani ili preferirate izdašniji klirens, Octavia četvrte generacije će opciono biti u ponudi sa sportskim ogibljenjem i Rough Road paketom. Kod prvonavedenog, karoserija je 15 milimetara bliže tlu, dok u slučaju potonje varijante, klirens će biti povećan u istoj meri. Dostupna će biti i dinamička kontrola šasije, sposobna da automatski podesi ogibljenje i rad amortizera u zavisnosti od odabranog režima vožnje. Octavije opremljene ovim sistemom će biti spuštene za 10 milimetara, osim u slučaju „plug-in“ hibrida, koji će imati regularan klirens.

Naravno, to ne bi bila Škoda da ne poseduje neke „Simply Clever“ detalje, a nova Octavia će ih imati desetak. Već dostupan u Kodiaqu i Superbu, „paket za spavanje“ će imati premijeru na Octaviji, a sastoji se od dva veća zadnja naslona za glavu i ćebeta. Preferirate karavan? U tom slučaju ćete uživati u beneficijama „mrežnog paketa“, koji je napredniji i bolji nego ikada ranije.

U ostale korisne stvari se ubrajaju džep za odlaganje stvari ispod poklopca prtljažnika, do pet USB-C priključaka, zadnji priključak od 230 V, bezbednosno zaključavanje zadnjih vrata i džepovi za odlaganje stvari na naslonima prednjih sedišta, gde se mogu smestiti dva smartfona.

„Simply Clever“ dodatke zaokružuju električno otključavajuća šipka za vuču, levak ugrađen u poklopac rezervoara tečnosti za pranje vetrobrana i novorazvijena cev za punjenje AdBlue tečnosti.

Za manje od dve nedelje, biće skinut veo s obe karoserijske varijante, uz elektrifikovane iV verzije.

AutoRepublika

(2007)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nešto sa ovde dve rečenice medjusobno nije baš potpuno ok ( „Primera radi, liftbek će biti dugačak 4.689 milimetara i 1.829 milimetara širok, što je napredak od 19, odnosno 15 milimetara. Karavan, s druge strane, biće duži 22 milimetra (4.689 milimetara) i 15 milimetara širi (1.829 milimetara).“ ).

Inače, ova širina mi deluje odlično, ako sa ima u vidu koliko je širok novi golf ( pisalo je neki dan: „Širina je ostala skoro identična (1.789 milimetara)“), koji je u tom delu (skoro) u rangu sa Scalom ( 1.793 mm).

don

ne razumijem ni sta je ovdje vijest niti misteriju kao ni potrebu skrivanja „noviteta“. Zna se da je baza ili polo ili golf (upitna je i razlika izmedju njih) za sve modele. Dakle, izsla osmica koje je istovjetna devetki, hehe, i sad je pitanje (koga to uopce i zanima) koliko ce postotaka od tehnologije golfa octavija uzeti. Uzima mehanicku strukturu, dok zadrzava svoju limove koji ju oblazu, par farova i to je to. Dizajnerski se ne moze puno razlikovati od postojece, jer mora da slijediti logiku implementiranu u vw prije 20 i kusur godina. Jedino je pitanje koje materijale joj… Pročitaj više »

Dikh tu kava

„Lliftbek će biti dugačak 4.689 milimetara i 1.829 milimetara širok, (…) međuosovinsko rastojanje (…) 2.686 milimetara.“

Konjevići, čitate li? Korigovanaa tenderska dokumentacija za naručioce..?

moron

Mislim da je za naručioce jako bitno da na vreme pravilno koriguju gelenderske specifikacije. Jer, to faktički može da im obezbedi zaštitu najmanje u rangu poslaničkog imuniteta …

Zoca

Kada su u pitanju ove varijacije na istu temu,tj jedna platforma a puna vreca automobila setio sam se projekta Tajp four.Naime pre TRIDESET PET god.tri proizvodjaca(A cetiri marke) su proizvela na istoj platformi cetiri automobila.Saab 9000 (za mene najbolji),Alfa Romeo 164(istu posedovao),Lancia Tema i Fiat Croma.Drugacije se u tom momentu i u toj klasi nisu mogli boriti protiv konkurencije iz BMW-a i Dajmler -Benza.Svaki automobil je bio dovoljno razlicit iako su delili ogroman broj mehanickih komponenti.A pomenuta 164-ka je zadnji auto koji je AR razvio dok je bio samostalan ,pre potpadanja pod Fiat-ovu upravu.Tako da nije sva krivica na Fiat-u… Pročitaj više »