1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Octavia 4 (2020.) – Sve na jednom mestu o novom modelu
Škoda Octavia 4 (2020.) – Sve na jednom mestu o novom modelu
4

Škoda Octavia 4 (2020.) – Sve na jednom mestu o novom modelu

19.84K
4
Podelite sa prijateljima:

Duža i šira od prethodnog modela, nova Octavia potvrđuje poziciju najprostranijeg modela u svojoj klasi.

Nakon neuobičajeno duge „tizer“ kampanje bestselera, Škoda je neposredno pre lansiranja objavila fotografije novajlije, a zatim i kompletne podatke vezane za njega. Konačno, Octavia u „liftbek“ i karavanskoj varijanti je pred nama, kao i njihovi „plug-in“ derivati, koje karakteriše „iV“ oznaka.

Premijera je održana na posebnom događaju, organizovanom u Pragu. Reč je o četvrtoj generaciji, ili petoj, ukoliko računamo model koji je egzistirao između 1959. i 1971. I dalje se primenjuje „elitna“ filozofija u segmentu, bar kada su dimenzije u pitanju. „Liftbek“ je sada 19 milimetara duži (4,689 milimetara) i 15 milimetara (1.829 milimetara) širi. Combi, koji je najprodavaniji karavan u Evropi, takođe se „produžio“ (+22 milimetra) i „proširio“ (+15 milimetara). Oba modela dele izdašno međuosovinsko rastojanje od 2.686 milimetara.

Povećan „otisak“ se možda na prvi pogled ne čini kao dobra ideja zbog sve većih gradskih gužvi u saobraćaju i nedostatku parking mesta, ali je ipak više prednosti nego mana. Korisna zapremina prtljažnika „lifbeka“ je povećana za 10 litara, na 600 litara, dok je kod karavana ona skočila za 30 litara, na 640 litara. Pored toga, prostor u visini kolena je povećan na 78 milimetara (+5 milimetara).

Kada je restilizovana prošla generacija, mnogi su se kritički odnosili prema dizajnu prednjih farova, tako da je sada publika sigurno zadovoljna sa povratkom konvencionalnog stajlinga. LED matrična svetla su opciono dostupna, a kućišta su elegantnija i modernija nego kod Octavije 3. Što se svetala za maglu tiče, ona podsećaju na rešenje prisutno na restilizovanom Superbu, dok je korporativna maska hladnjaka uglovanija.

Bočni profil se nije promenio mnogo ali Škoda spominje da su dostupni novi naplaci od 19 cola, kao i sveže nijanse, poznate kao kristalno crna, lava plava i titanijum plava. Pored toga, kupci će moći da se odluče za Chrome i Dynamic pakete, dok će karavan moći da se pohvali redizajniranim krovnim nosačima.

Interesantno, koeficijent otpora vazduha je redukovan na 0,24 za „liftbek“ i 0,26 za karavan, što naravno poboljšava gorivnu efikasnost. Za „ekološki osvešćenije“ kupce, tu su dva „plug-in“ hibrida.

Pozadi, signalna grupa je u maniru Scale, što pruža moderan izgled i u isto vreme naglašava povećanu širinu Octavije, jer se klasteri sada pružaju preko zadnjih vrata po prvi put. Pozadinska svetla u LED tehnologiji uživaju u dinamičkim pokazivačima pravca i „plešu“ zajedno s prednjim jedinicama, kada god se automobil zaključava ili otključava, što smo već videli kod Audija.

U ostale primetne promene pozadi se ubrajaju nežno iskošen poklopac prtljažnika na „liftbeku“ i pomalo upitna odluka da se ukloni korporativni bedž i zameni velikim „ŠKODA“ natpisom. Po nama, reč je o bespotrebnom rešenju, koje razvodnjava Škodin identitet. Karavan poseduje veliki krovni spojler i standardno dolazi sa zadnjim brisačem, za koji će kod „liftbeka“ morati da se doplati.

Što se unutrašnjosti tiče, revolucionarne promene koje je VW namenio Golfu, prisutne su i u Octaviji. Tu je potpuno nova armaturna tabla, slična onoj kod bestselera iz Volfsburga. Uredno integrisanog ekrana osetljivog na dodir više nema, a njegovo mesto je zauzelo rešenje u vidu tableta na vrhu armaturne table, s desne strane klastera instrumentacije.

Digitalni vozački displej krasi dijagonala od 10,25 inča, dok ekran info-zabavnog sistema varira od 8,25 do 10 inča, u zavisnosti od nivoa opreme. Odmah ispod glavnog displeja na centralnoj konzoli, nalazi se traka osetljiva na dodir, za brz pristup nekim postavkama, kao što su jačina zvuka ili zumiranje navigacione mape.

Atraktivni volan sa dva paoka takođe debituje na jednoj serijskoj Škodi, a vozaču omogućava pristup ka 14 različitičih funkcija. Kupci koji se odluče za model opremljen automatskim menjačem, moći će da uživaju u malom biraču, koji zamenjuje glomaznu ručicu prethodnog modela, naravno zbog uvođenja tehnologije elektronskog komandovanja menjačem, što je takođe nasleđeno od Golfa. LED ambijentalno svetlo na tapacirungu vrata i armaturnoj tabli će biti ponuđeno u 10  nijansi. Za ljubitelje dobrog zvuka, tu je opcioni Canton audio uređaj, uz do pet USB-C priključaka i onim od 230 V.

Naravno, motorizacija predstavlja refleksiju Golfove. Započinje s trocilindarskim 1.0 TSI benzincem, koji isporučuje 110 ks i 200 Nm, uz blagu hibridnu tehnologiju. Četvorocilindarski 1.5 TSI oslobađa 150 konja i 250 Nm, i takođe je dostupan u elektrifikovanoj varijanti, a oba modela će biti prepoznatljiva po „e-TEC“ oznaci.

Najbrža Octavia po lansiranju će biti verzija dostupna isključivo sa DSG menjačem. Reč je o 2.0 TSI sa 190 ks i 320 Nm, koji obezbeđuje ubrzanje do 100 km/h za 6,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 232 km/h.

Boje dizela naravno brani 2.0 TDI, dostupan sa 116, 150 i 200 konja, dostupan ili sa šestostepenim manuelnim ili sedmostepenim DSG menjačem. Maksimalni obrtni moment ide do 400 Nm za model s pogonom na sve točkove, koji sprint do „stotke“ kompletira za 7,1 sekundu.

Zatim, tu je 1.5 TSI G-TEC, koji kao pogonsko gorivo koristi prirodni komprimovani gas. Motor je četovorocilindarski, uparen sa šestostepenim ručnim ili sedmostepenim DSG, koji šalju 130 ks i 200 Nm na prednje točkove.

Kao i u slučaju Superba iV i Golfa GTE, nova Octavia će moći da se poruči  u „plug-in“ hibridnom izdanju sa 204 ks i 350 Nm, koje obezbeđuje kombinacija 1.4 TSI SUS motora i elektromotora. Ova postavka je kreirana da funkcioniše u sinergiji sa  šestostepenom DSG transmisijom i paketom baterija od 13 kWh, koji nudi električnu autonomiju od 55 kilometara po WLTP-u. Treba imati u vidu da će PHEV postavka imati negativan uticaj na zapreminu prtljažnika, koja će pasti na 450 litara za „liftbek“, odnosno 470 litara za kravan.

Najpre će se u ponudi naći praktičnija karoserijska varijanta s obzirom da je popularnija, dok će „liftbek“ uslediti par nedelja kasnije. „Terenski“ Scout i sportski RS, potvrđeni su za 2020.

AutoRepublika

Pavle Barta

(19844)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

“ i pomalo upitna odluka da se ukloni korporativni bedž i zameni velikim „ŠKODA“ natpisom. Po nama, reč je o bespotrebnom rešenju“ Osam stotina pluseva.. Katastrofično ružno. Ne bih voleo da sam morao da upotrebim i geostrateški atribut „kineski“, ili ne daj Bože „volvoovski“, ali nek prođe i bez toga.. Inače, ovaj 1.0 TSi 110, to je onaj „zastareli“ koji je išao u prethodnu Fabiju, ili neki novi? Jedna Ibiza, npr. ima 1.0 TSi 115. Ne verujem da se ovo čita kao: mesto koje je VW opredelio Škodi u najnovijoj kategorizaciji brendova, posebno jer sama Octavia deluje za klasu viša… Pročitaj više »

moron

Znači, ipak je TDI 116 sa 2,0 motorom. A kod Scale je TDI 115 sa 1,6 motorom.
U čemu je kvaka ? Neverovatno je da u eri opšte štednje neko paralelno proizvodi dva motora gotovo iste snage, ali, u dve radne zapremine. Čemu? Osim ako će taj 1,6 TDI uskoro da nestane.

japanac

Ovo je jedina skoda da mogu da kazem da mi se svidja kako izgleda (barem po slikama). Sve ostalo je pitanje cene, opreme ali svakako ulazi u uzi izbor za sledeci automobil (karavanska scout verzija)

Don

Pošto ne mogu spustiti cijene strujašima , dižu namjerno cijene sus auta
Dizajn na prvu ok, vuče na Tipo, ali nakon par dana(2) već je – bljak, ali je opet korak naprijed u odnosu na aktualnu. Ipak, Superb izgleda najbolje (od škoda), pa scala i onda tek ova Octavia.