1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Golf Mk8 (2020.) (GALERIJA)
Volkswagen Golf Mk8 (2020.) (GALERIJA)
8

Volkswagen Golf Mk8 (2020.) (GALERIJA)

5.20K
8
Podelite sa prijateljima:

Osma generacija Volkswagen Golfa je i zvanično predstavljena, a čovek koji je dizajnirao originalni model, pozvan je da govori o nasleđu kompaktne nemačke ikone. Malo toga je Đurđeto Đuđaro mogao da pretpostavi sedamdesetih godina, ali verovatno ni u najluđim snovima nije odsanjao „san“ u vidu 35 i „kusur“ miliona prodatih primeraka u sedam generacija.

Kao što je uvek bio slučaj s Golfom, i ovoga je dizajn evoluirao, što samo govori o uspešnosti originalne Đuđarove kreacije. Ono što će verovatno biti najprepoznatljivije, što se „osmice“ tiče, je njen anfas, koji su mnogi opisali kao „viseći“.

Zamislimo farove s konvencionalnim, halogenim svetlima i najosnovnijim odbojnikom u ponudi. Bez dileme, dizajnerima je naloženo da učine Golfa što je moguće više „fensi“, bez obzira o kojem nivou opreme se radi.

Svetlosna traka u vidu LED dioda, koja se pruža punom širinom, rezervisana je za prestižnije pakete opreme.

Kabinski prostor i armaturna tabla su za korak, ako ne i dva bliže premijumu. Golf je tehnološki napredniji i „inteligentniji“ nego ikada ranije, u svakom momentu povezan na internet. Prostranost je ovde od ključnog značaja, i mada MQB platforma nije bila previše modifikovana za potrebe osme generacije, paket je ipak nešto bolji u poređenju sa „sedmicom“.

Novajlija izgleda poznato, ali sa najboljim koeficijentom otpora vazduha do sada – 0,275. Ukupan otisak je nešto veći, sa dužinom od 4.284 milimetra, u odnosu na 4.258 milimetara prošlog modela. „Osmica“ je nešto uža, 1.789 milimetara naspram 1.799 kod odlazećeg modela. Međuosovinsko rastojanje je ostalo gotovo identično – 2.637 milimetara – Mk7 2.636 milimetara.

Digitalni klaster instrumentacije i ekran osetljiv na dodir dominiraju kokpitom, dok je ručica menjača s dvostrukom spojnicom zaista lepo dizajnirana u svoj svojoj jednostavnosti.

Što se tiče pogonskih sklopova, akcenat je na dva „plug-in“ hibrida sa 150 i 180 ks, koji koriste bateriju od 14 kWh, blagim hibridima koji koriste sistem od 48 V, i EA288 turbodizelu (12 V), koji isporučuje 150 ks. Kao što je bilo očekivano, e-Golf je ustupio mesto ID.3 i neće više biti dostupan.

Dakle, ukupno će biti dostupno pet hibridnih pogona. Tri su u blagom hibridnom izdanju, sa 110, 130 i 150 konja.

Trocilindarski, 1,0-litarski turbobenzinac će moći da se naruči u verzijama sa 90 i 110 konja, dok će 1,5-litarski turbo četvorocilindraš dostupan sa 115 i 150 ks. Pored snažnije varijante od 150 ks, 2,0-litarski turbodizel će biti dostupan i u izdanju sa 115 konja.

Na svetskoj premijeri Mk8, nije bilo nijednog detalja o GTI i R modelima, dve varijante drage automobilskim entuzijastima. Nivo elektrifikacije na niže pozicioniranim modelima je indikator da će oba posedovati neke beneficije koje donosi „eco friendly“ tehnologija, više što se tiče ubrzanja i brzine nego uštede visokooktanskog goriva.

Evropljani će svoje Golfove dobiti najpre početkom 2020., za 2020. Modelnu godinu, a kao što se moglo pretpostaviti, 1.0 TSI će biti ulazni izbor. Varijanta s troje vrata od sada neće biti dostupna, dok će Golf Variant karavan biti predstavljen porodično orijentisanim kupcima, baš kao i Alltrack.

AutoRepublika

(5197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lazar

veliki pomak u dizajnu enterijera …

Dr. Miloš

Kome je bitan izgled taj ne bira vw

Rade

Čemu onda slike iz hiljadu uglova? 🙂

Neca pereca

Откуд толика разлика предње маске и фатова у односу на Туарега и Артеона? Мало ми смета што нема већу маску хладњака.

J4ZZER

Enterijer deluje modernije i lepse, ali sedmica mi je imala lepsi, cisitiji dizajn eksterijera, meni licno najlepsi Golf

Je li neko primetio da ima cini mi se samo jednu ruckicu ili su sakrivene iza volana nekako?

Svetla se podesavaju dodirom sa leve strane ekrana?

moron

To sa „upravljanjem“ svetlima ( sa leve strane volana ), mislim da će to biti rezervisano samo za top verzije

moron

Ovo je ipak „Monte Carlo Edition“ … Da nema neka slika za Active ili Ambition / Ambition Plus … ?

Dikh tu kava

„Što se tiče pogonskih sklopova, akcenat je na dva „plug-in“ hibrida sa 150 i 180 kW, koji koriste bateriju od 14 kWh“

Običan Golf sa 180 KW..?? Deluje mnogo.