1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nekada je Golf spasio Volkswagen – sada Volkswagen spasava Golf
Nekada je Golf spasio Volkswagen – sada Volkswagen spasava Golf
0

Nekada je Golf spasio Volkswagen – sada Volkswagen spasava Golf

4.10K
0
Podelite sa prijateljima:

Dva modela su svojevremeno pomogla Volkswagenu da se uzdigne: najpre „buba“ koja je postavila temelje filozofije kompanije kao proizvođača „narodnih automobila“, a zatim Golf, kutijasti hedžbek, koji ju je spasio ekonomske propasti tokom sedamdesetih.

Golf je zatim ispisivao istoriju, bivajući prodat u rekordnih više od 35 miliona primeraka do danas. Međutim, 45 godina kasnije, stvari su se značajno promenile, tako da novajlija ulazi u potpuno novi ambijent.

Dizel skandal, koji je uzdrmao temelje nemačke automobilske industrije pre četiri godine, koštao je kompaniju do sada 30 milijardi evra. To je prisililo VW da radikalno promeni svoju strategiju i proizvodni portfolio, tako da je sada na putu ka potpunoj elektrifikaciji, što znači da će pored Passata, Pola i Golfa, paralelno biti plasirani elektromobili, s tendencijom da jednog dana u potpunosti istisnu „tradicionaliste“.

Nezajažljiva „glad“ tržišta za SUV modelima je čak uzdrmala interne pozicije Golfa na mestu bestselera. Po prvi put prošle godine, Tiguan je po prodaji bio bolji od njega.

„Golf je i dalje jedan od najvažnijih proizvoda za VW, koji ima veliku simboličku vrednost, ali nema više onaj ključni značaj iz prošlosti“, rekao je Jirgen Piper, analitičar iz Bankhaus Meclera.

Ovih dana, popularni model iz C segmenta doprinosi profitu grupe sa 6 do 8 odsto učešća, što je znatno manje od najmanje 20 odsto od pre dve decenije. Ipak, VW i dalje vidi budućnost za Golf, koji sada ulazi u svoju osmu iteraciju.

Sada već odbrojavamo minute do zvaničnog predstavljanja, a ono što nam je Volkswagen obećao je da je novajlija „digitalniji i povezaniji nego ikada ranije u istoriji“.

Prodaja počinje u decembru, a VW je proizvodnju pozicionirao u fabrici kraj sedišta u Volfsburgu, što je jasan signal da Golf ostaje „vođa čopora“ game nemačke kompanije.

Električni rivali

Interna konkurencija se ne sastoji samo od SUV modela. Za dve nedelje, VW-ov proizvodni pogon u Cvikauu, tri sada udaljen od Volfsburga, započeće isporuku ID.3, električnog hedžbeka, koji je formom i pozicioniranjem istinski električni pandan bestselera.

Volkswagenovi zvaničnici insistiraju na tome da ID.3 privlači mlađu klijentelu, više zaokupiranu tehnologijom u odnosu na Golf. Međutim, dolazak ID.3 bi mogao da ograniči i otupi želju tržišta za „osmicom“, koja doduše dolazi u hibridnoj verziji, ali se suštinski oslanja na SUS motor.

Golf u neku ruku simboliše dilemu s kojom se suočava automobilska industrija: kako utabati stazu u električnu budućnost a da to negativno ne utiče na konvencionalne automobile koji direktno finansiraju taj poduhvat?

U slučaju VW-a, reč je o trošku od 50 milijardi dolara, u okviru kojeg bi trebalo da bude razvijeno najmanje 70 električnih automobila kroz čitavu grupu u narednim godinama. To u prevodu znači da se radi o najagresivnijem i najskupljem poduhvatu te vrste.

Novi Golf ulazi u prodajne salone u vreme kada je globalna potražnja za novim automobilima uzdrmana. Prognoze kažu da će svetska proizvodnja automobila pasti za oko 2 odsto 2020., a „Bregzit“ i aktuelne geopolitičke tenzije, samo bi mogli da pogoršaju stvari.

Manje opcija

Da bi održao Golf svežim nakon gotovo poluvekovnog prisustva na tržištu, Volkswagen je automobil opremio brojnim tehnološkim gedžetima. Tu su veći ekrani osetljivi na dodir i sofisticirani sistemi vozačke asistencije. Novopečeni vlasnici će takođe moći da uživaju u ambijentalnom osvetljenju i personalizaciji zasnovanoj na „cloud“ opciji, kada je o info-zabavnom sistemu reč.

VW je skresao troškove vezane za popularni model tako što je izbacio iz ponude varijante koje su se slabije prodavale, a 80 odsto alata odlazeće verzije će biti iskorišćeno za proizvodnju „osmice“.

Kompanija je smanjila vreme potrebno da se kompletira jedan primerak za oko sat, koristeći standardizovanu mašineriju i procese, uz poboljšanu logistiku.

Dakle, dani kada su kupci mogli da biraju između desetak volana ili tkanina, stvar su prošlosti. Personalizacija, donedavno od strane mnogih proizvođača doživljavana kao marketinški plus, pokazala se „dvoseklim mačem“.

„Nikada personalizaciju nismo gledali kao ključni zamajac profita u VW grupi, s obzirom na složenost proizvodnje i iscrpljujući broj opcija“, rekao je analitičar iz Bloomberg Intelligencea, Majkl Din. „Profitni potencijal novog Golfa je poboljšan, ali njegov značaj je umanjen time što se kupci i dalje okreću krosoverima, a ne zaboravimo prve isporuke ID.3 i dalja lansiranja električnih automobila.“

AutoRepublika

(4096)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments