1. Home
  2. Zelene strane
  3. Great Wall isporučio stotinu vodoničnih kamiona u Kini
Great Wall isporučio stotinu vodoničnih kamiona u Kini
0

Great Wall isporučio stotinu vodoničnih kamiona u Kini

765
0
Podelite sa prijateljima:

Flota od sto kamiona koji kao pogonsko gorivo koriste vodonik je isporučena za potrebe konstrukcionog projekta u Novoj zoni Ksijong, koja je locirana u kineskoj provinciji Hebej.

Primopredaji teškaša koja se odigrala juče 23. avgusta, su sa strane izvršioca prisustvovali predstavnici firme FTXT Energy Technology, osnovane od strane kompanije Great Wall Motor (GWM), zajedno s partnerima iz društava Dayun, Dongfeng i Foton. Na ovaj način se doprinosi promociji nacionalne mreže vodoničnog transporta.

Svaki od kamiona se oslanja na pogonski sklop s električnim motorom snage 111 kW, vodoničnim gorivnim ćelijama i cilindrima (rezervoarima) za smeštaj goriva, to jest vodonika. Vozila je svetu predstavio tehnološki centar iz sastava preduzeća Great Wall.

Kamioni će, kada postanu operativni, biti dopunjavani na nekoj od deset već postojećih stanica za točenje koje su osposobljene i za maloprodaju vodonika.

Velika dobrobit od uvođenja vodoničnih kamiona u službu se ogleda ne samo u ekološkoj komponenti, već i u činjenici da su ovako koncipirana vozila za oko 38% jeftinija od alternativnih koja pokreće dizel pogonski sklop. Razlog tome se krije u činjenice da je veliki deo komponenti za vodonične kamione lokalno izrađen.

Ranije su se u medijima pojavili izveštaji da Great Wall planira da ove godine predstavi svoj prvi SUV koji će koristiti FCEV pogonski sklop, kao i da je ideja da se u sklopu održavanja Zimskih olimpijskih igara, koje su na programu sledeće godine u Kini, predstavi više putničkih automobila, u osnovi iste inženjering koncepcije.

Na ovu temu je pričao i direktor pomenutog zavisnog društva Great Walla, Čang Tijaniju, koji je naveo da “tehnološki proboji koje je ostvarila firma do sada, u mnogo načina doprinose sniženju cene koštanja gotovog proizvoda, kao što i obezbeđuju bolje perfromanse, bolju dugovečnost i superiorniju opštu efikasnost vozila.”

Great Wall Motor želi da bude jedan od tri najveća proizvođača vodoničnih pogonskih sklopova do 2025. godine

Great Wall Motor (GWM) ima nameru da postane vodeći svetski proizvođač vozila iz segmenta FCEV. Kineski proizvođač će ove godine, pored pomenutih stotinu vodoničnih kamiona predstaviti i prvi krosover s vodoničnim gorivnim ćelijama. Upravo u ova dva segmenta se nazire, po mišljenju uprave kineske firme, najveći potencijal za komercijalizaciju predmetne tehnologije.

“Veoma će biti teško proizvođačima baterijskih izdanja, posebno u segmentima srednje i dugoprugaša, konstruisati dostojne rivale vodoničnim teškašima. Tu vidimo najveći potencijal vodonika kao zelenog nosioca energije,” rekao je pomenuti Čang iz kompanije FTXT Energy, koja posluje u sastavu grupacije GWM.

Inače, GWM je već investiroa oko 309 miliona američkih dolara u projekat razvoja vodoničnih vozila, i u planu ima da za istu namenu odvoji još dodatnih 464 miliona u istoj valuti, tokom naredne tri godine. To bi trebalo da bude dovoljno keša da obezbedi kineskom preduzeću jednu od prve tri pozicije na listi najvećih svetskih proizvođača vodoničnih pogonskih sklopova.

“Naša namera je da uložimo značajna sredstva u razvoj biznisa utemeljenog na korišćenju vodonika kao energenta, što će nam doneti značajno tržišno učešće u određenim segmentima,” rekao je još Čang.

AutoRepublika

(765)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments