1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi A5 bio kod kozmetičara, ali ne i kod kiropraktičara
Audi A5 bio kod kozmetičara, ali ne i kod kiropraktičara

Audi A5 bio kod kozmetičara, ali ne i kod kiropraktičara

1.47K
1
Podelite sa prijateljima:

Nakon premijere osveženih modela A4 I S4, došao je trenutak da i kupe verzija, odnosno A5 prođe kroz tretman restilizacije. Ipak, obim izmena je nešto skromniji kod ovih varijanti, pa tako za razliku od limuzine i karavana, gde je skoro svaki spoljni panel karoserije preoblikovan, kod kupea, liftbeka i kabrioleta (A5 i S5) se radi samo o kozmetičkim izmenama. 

Ovo u stvari svoj smisao pronalazi kada se uporede količine proizvedenih vozila s četiri prstena u A4 (S4) verziji s onim koje karakterišu kabrioelet i kupe varijatete (A5/S5). Kako je prvih, tokom prošle godine proizvedeno 345 hiljada a drugih samo 112 hiljada primeraka, jasno je da je mnogo teže prodajom povratiti novac uložen u proces osveženja palete modela iz A5 porodice, u odnosu na limuzine i karavane.

Ipak, Sportback kupei, kabrioleti i verzije Audija u ovoj klasi sa petoro vrata generalno, su dobili nove branike, širu masku hladnjaka sa strukuturom koja asocira na pčelinje saće (umesto horizontalnih rešetki), a tu su i nanovo posložene grafike svetlosne signalizacije.

Deo osnovnog paketa rasvete sada su LED svetla dok se uz doplatu može dobiti i matriks optika, pa čak i lasersko fosforno svetlo za glavne farove, za razliku od modela iz A4 porodice koji ne nude baš takav nivo luksuza. Audi će pored osnovnog paketa opreme ponudi i dodatno unapređeni kao i S Line paket koji još više naglašava sportsku notu.

Modernizacija unutrašnjosti je izvedena u istom duhu kao kod „četvorke“. To podrazumeva virtualnu instrumentaciju “zapremine” 12,3 inča, koja je postala deo osnovnog paketa. Novi MMI multimedijalni sistem leži na platformi MIB 3, a poseduje bogatije sadržaje i ekran osetljiv na dodir dijagonale 10,1 inča.

Konrolna jedinica info-zabavnog sistema je isparila sa svoje višegodišnje pozicije na centralnom tunelu, a upravljanje postavkama se sada može vršiti jedino preko dodira ekrana koji je, kao što rekosmo, reaktivan u odnosu na kontakt s prstima vozača (i suvozača). Doduše, ovo je samo delimično tačno jer je dostupna i opcija glasovnih komandi.

Funkcionalnost sistema može biti proširena čak i nakon kupovine vozila, putem praktičnog dodavanja novih opcija a to je moguće zahvaljujući upotrebi Car-to-X protokola. Na primer, sada je moguće da vozač dobije poruku o tome koliko je vremena još nužno da protekne kako bi se crveno svetlo na semaforu transformisalo u zeleno, a takođe je moguće dobiti i preporuku u pogledu optimalne brzine kretanja vozila između dve raskrsnice, kako bi se iskoristili efekti zelenog talasa, odnosno kako bi automobil prošao i narednu raskrsnicu bez zaustavljanja.

Ipak, pametna infrasturktura koja je nužna da bi ovaj sistem došao do izražaja, a zaista deluje korisnim, sastavni je deo saobraćajne kulture Ingolštata, ali ne i drugih tačaka na planeti. Barem ne još uvek.

Paleta motora koji će izmeštati Audi A5 s jednog mesta na drugo, bila je predmet revidiranja tokom prošle godine, a sve zahvaljujući uvođenju Euro 6d-TEMP emisionih standarda, koji su praktično raspametili rukovodstvo Volkswagen grupe, generalno. Sada je samo još malo dodatno skraćena lista raspoloživih agragata.

Osnovna jedinica koja nudi 150 konjskih snaga je penzionisana, a tu je 2.0 TFSI benzinska turbo četvorocilindarska jedinica s dva nivoa izlazne snage: 40 TFSI (190 ks) i 45 TFSI (245 ks). Kupci mogu da računaju i na neizbežnu, rekli bismo i legendarnu 2.0 TDI konfiguraciju. Ona se krije iza oznaka 35 TDI (163 ks) i 40 TDI ( 190 ks).

Sve četiri opcije podrazumevaju sistem blagog hibrida (12V). Najmoćnija (“civilna”) verzija nosi oznaku 45 TDI, a gde taj natpis vidite, treba da znate da se ispod haube krije V6 trolitarska turbodizel “mašina” koja razvija 231 konjsku snagu.

Performantne verzije modela A5 nose poznatu oznaku Audi S5, a u Evropi se sada nude samo s V6 turbodizel jedinicom zapremine tri litre (347 konjskih snaga). I ova verzija je zapravo blagi hibrid (48V), a u ovom izdanju, predmetni Audi može biti samo kupe ili liftbek, odnosno kabriolet verzija performantne “petice” nije predviđena. Ipak, van Evrope, Audi S5 poseduje trolitarski benzinski agregat koji razvija 354 konjske snage, a on se može dobiti za sve tri karoserijske konfiguracije.

Niti u jednoj konfiguraciji, Audi A5 ne poseduje mogućnost naručivanja ručnog menjača. Četvorocilindarske verzije poseduju automatsku menjačku kutiju S tronic, a za šestocilindarske dizele je predviđen osmostepeni “automatik”.

Najjednotavniji sistem prenosa snage na prednje točkove, kao i Quattro rešenje su u ponudi, počev od 35 TDI i 45 TFSI verzija, ali one koje su označene sa 45 TDI i S5 varijante, već u standardu poseduju konstantan prenos snage na sva četiri točka.

Osveženi Audi A5, kao i S5 će se na evropskom tržištu naći pre kraja jeseni, dok će se na udaljenijim destinacijama atraktivan model pojaviti tek naredne godine. O cenama još uvek ni reči…

AutoRepublika

(1471)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Čini mi se da Audi kod infotejment sistema malo luta i ne zna šta hoće. Rešenje sa dva ekrana na kraju i nije tako loše, ali ovo novo za “sirotinju” mi se čini iznuđenim, verovatno kako bi se podvukla razlika u klasama. Touch screen će valjda uskoro postati standardan za sve modele, što je dobro, ali oslanjanje na tač u punoj meri mi se ne čini kao dobar izbor. Ne znam zašto je tačped morao da ode, kao i rotacioni taster. Na primer, lično kao unos destinacije dok vozim najviše koristim pisanje slova prstom. Nekako tokom vremena mi se pokazalo… Pročitaj više »