1. Home
  2. Vesti
  3. Kia prestaje s montažom prelepog Stingera
Kia prestaje s montažom prelepog Stingera
24

Kia prestaje s montažom prelepog Stingera

1.54K
24
Podelite sa prijateljima:

Šuškanjima je došao kraj, a sudbina Kije Stinger je izgleda definitivno zapečaćena, sudeći po pisanju azijskog portala The Korean Car Blog. Naime, uprava marke Kia je odlučila da obustavi proizvodnju prve i jedine do sada lansirane generacije Stingera, što je zakazano za proleće 2022. godine. Do ovog trenutka se verovalo da će atraktivni liftbek opstati u prodajnim katalozima i na proizvodnim trakama barem do 2024. godine.

Korejski blog je do informacije došao putem saznanja kojima raspolažu industrijski krugovi. Juče je Kia objavila planove proizvodnje južnokorejskih pogona, uključujući i fabriku Sohari, gde je baš u pomenutom tromesečju izostavljeno pominjanje Stingera, što ujedno znači da je izrazito slaba tražnja za ovim lepotanom donela i smrtnu presudu za isti. Proizvođač je najavio da će preurediti proizvodne trake u fabrici Sohari na našin da se pokrene masovna proizvodnja električnih modela kakva je na primer hibridna varijanta Carnivala.

U doba kada je predstavljen, što će reći 2017. godine, Stinger se bitno razlikovao od Kijine game, pa je tako bio jedini model s pogonom na zadnjoj osovini (izuzimajući perjanicu K9 (to jest K900 mimo domaćeg terena). Kao takav, Stinger je ciljao na drugu kategoriju kupaca, ali očito neuspešno. Kao što znamo, iste godine su Korejci lansirali i sportski sedan Genesis G70, čiji je adut bio isti pogonski sklop (V6 Twin Turbo zapremine 3,3 litre). Samo je prve godine Stinger bio popularniji od sedana G70, ali se potom nastavila dominacija Genesisovog pulena.

Kia je krajem prošle godine u paletu pogonskih sklopova ubacila i turbo jedinicu zapremine 2,5 litara, uz predstavljanje serije „Stinger Meister“, ali do promene trenda nije došlo. Tokom 2020. godine, G70 je isporučen na 7.910 adresa, dok je Stinger dobacio do samo 3.535 srećnika. Trend je zadržan i u prvom polugođu aktuelne godine: 4.437 za G70 spram 1.854 za Stinger.

Bilo kako bilo, na ulicama Srbije ga se nismo nagledali, uprkos raskošnom stilu. Na oglasima polovniautomobili.com se trenutno nalaze dva primerka od kojih nov komad nosi cenu koja prevazilazi 56 hiljada evra, što je suma za koju se može kupiti BMW M340i xDrive. Da li treba tražiti dalje razloge neuspeha Stingera? Ako ste radoznali i malo zagrebete kroz tehničke specifikacije, shvatićete da je Kia Stinger 2.2 CRDi teža od BMW-a 530d xDrive, što dodatno pojašnjava stvari.

AutoRepublika

(1536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelepa KIA. Nesvakidašnja.
I bolesno preskupa. Totalno promašena cena za jednu KIU. Više puta dokazan recept za totalnu propast.
Tako da je ova sudbina kratkoga tržišnoga života odavno bila zacrtana.

TheStig

Cena je na mjestu, ali nema Kia ostatak game da privuče takve kupce koji bi pored nekog vozila jeftinijeg kupili i Stingera. Ako imas razvodnjenu gamu gdje se modeli međusobno ne uklapaju smisaono kao Audi recimo. Imas S varijantu svakog modela i maltene RS i na kraju r8.

s mile

Mislim da je Stinger OK ali Kia nije toliko jako ime da bi se dalo toliko para za Stinger

Omalovazavac svega

Evropa bato… U SAD Stinger krece od 36k$, a BMW 5 od 55k$ pa ni nisu za poredjenje.

Omalovazavac svega

Tako izgleda. Deri Evropljane.

Omalovazavac svega

Ko se seca prve generacije Ceed-a u najjacem paketu opreme za preko 20 hiljada evra u Srbiji? 🙂

moron

😊😊😊

TheStig

Ovo je automobil u rangu audija s5. Audi ima bolju unutrašnost. Ostalo je bara bara što kažu.

TheStig

Ne znam da li je laganiji ali su razlike u performansama neznatne. Audi je brži 0-100 par dijelova sekunde ali je Stinger brži od 100 do 200 i ima vecu maksimalnu brzinu. Stinger je jači 15 konja na papiru, mada znamo kako njemci potcjenjuje svoje cifre iz fabrike. Audi je teži Zvezdane, za 100 i kusur kg i mjenjac mu je 8 brzina automatski (nije dsg). Jako su slični automobili kad ignorišeš bedž.

moron

Ali, kako da ignorišeš bedž? Pa i on je deo cene.

TheStig

Pa jeste svakako. Kad budeš sutra prodavao, audi će da ode u roku 5 dana, a stinger samo ako se potrefi neko ko baš njega traži. I onda se vratimo na staro pitanje da li kupiti samo isključivo ono sto ti duša zeli ili uzeti sve u obzir i igrati na sigurno?😅

Bungi

Na nekom ruskom sajtu sam pronašao podatak da je Stinger 2.0 benzin teži za 250 kg od A5 sa sličnim motorom.Razlog je naravno, obilna upotreba aluminijuma u Ignolštadu.Stinger je i duže auto za nekih 15 cm.Napred ima obični Mek Ferson a A5 Mek Ferson sa bočnim podupiračima- bolje rješenje kod sportskih petformansi.Tu još fali 4×4 pogon kod Kie. Žao mi je što Kia nije ispravila greške drugom generacijom.

TheStig

Zato je Stinger GT awd laksi od S5 za 100 i kusur kila. Imas na Edmunds.com specifikacije

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Branko

Slažem se Morone. Kia nije premium, nema šta tražiti u tom segmentu, osim po diskontnoj cijeni. Osim toga, debelo su zakasnili s takvim tipom auta.

TheStig

Kia ne može postati premium sve i da hoće, a neće jer se kosi sa politikom korporacije jer imaju Genesis već. Kako je sa Stingerom Amerika bila glavno ciljno tržište u odnosu na glavnog konkurentna npr audi a5/s5 tu su negdje prodajne cifre. Ali kako sam rekao već Kia ima taj problem da nema ostatak game da podrži postojanje Stingera. Audi a5 prepakuje u 5 drugih modela i ima osnovu da može da trpi duže nevelike prodajne brojke.

Pomponije

Još jedan dokaz da dizajn nije jedina stvar koja prodaje automobil.

Yankee

Dizajn ne prodaje aute uopste. Sam podatak da se VW i Toyota bore za titulu najprodavanijeg auto brenda to potvrdjuje.

Dezon

Šta se dešava sa restlingom tu su dosta promenili stvari

HondaMan

U stvari je KIA prodala 12556 Stingera u SAD prošle godine i imate podatke njihovom sajtu. Prodaja u prvih 6 meseci ove godine je približna onima iz prvih 6 prošle godine, ne razumem odakle 3535. Možda prodaja u Koreji?