1. Home
  2. Vesti
  3. Ruski robot odleteo u svemir (VIDEO I GALERIJA)
Ruski robot odleteo u svemir (VIDEO I GALERIJA)
0

Ruski robot odleteo u svemir (VIDEO I GALERIJA)

221
0
Podelite sa prijateljima:

Još od 1998., Međunarodna svemirska stanica je mesto gde se vrše uzbudljivi i jedinstveni eksperimenti, ispitivanja koja nikada ranije nisu bili sprovedena, i to u svim oblastima ljudskih aktivnosti.

Tokom većeg dela postojanja stanice, posada se sastojala isključivo od ljudi, sve dok GM-ov Robonaut nije pristigao 2011. Sada je drugi robot na putu za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Danas, 22. avgusta, ruski Roscosmos pokreće misiju za MSS, s ciljem da testira novi tip rakete (Sojuz 2.1a), namenjenu za let s posadom. Ovoga puta, raketa neće u svemir nositi ljude već jedno „biće“ sasvim drugačijeg sastava i karaktera, zaduženo da prikupi podatke i izvesti o performansama rakete.

Robot je nazvan Skybot F-850 i deo je linije F.E.D.O.R. robota na kojima Rusija radi godinama. To je verovatno akronim od Final Experimental Demonstration Object Research.

Robot se testira već godinama a priloženi video klipovi to jasno i dokazuju. Vremenom, naučio je da barata alatima, uključujući i aparat za zavarivanje, da vozi kola, pa čak i koristi vatreno oružje.

Ipak, navedene veštine neće biti upotrebljene u misiji za MSS. Pokreti robota su ograničeni uz pomoć specijalnih algoritama, da bi se prevenirala šteta koja bi potencijalno mogla da bude nanesena na hardver stanice.

Što se ovog konkretnog putovanja tiče, robot će sedeti u komandnom sedištu, ne u kargo prostoru, što je po prvi put u programima svemirskih istraživanja.

Soyuz 2.1a je lansirana jutros s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

AutoRepublika

 

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments