1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Šta sve znamo o novoj generaciji BMW-a iz serije GS koji stiže naredne godine
Šta sve znamo o novoj generaciji BMW-a iz serije GS koji stiže naredne godine

Šta sve znamo o novoj generaciji BMW-a iz serije GS koji stiže naredne godine

810
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač motocikala BMW planira da naredne godine lansira novu generaciju ultra popularnog modela GS, koja će se nuditi kao R 1300 GS, R 1400 GS i M 1300 GS. Prvi prototipovi su uhvaćeni od strane paparaco novinara tokom prošle godine. Više detalja o novitetu će biti poznato do kraja ove godine.

Slike BMW-a R 1300 GS, obnarodovane tokom leta 2021. godine, prikazuju potpuno novi motocikl. Odmah je preneto da je fokus razvojnog tima bio očigledno u oblasti šasije. Postoje dva razloga za tako nešto:

  • poslednji izistinski „novi“ GS iz 2013. godine je podrazumevao prelazak na vodom hlađeni bokser motor i sva pažnja bila je usmerena na njega;
  • poslednje ozbiljnije ažuriranje je bilo 2018. godine (sa uvođenjem Shift Cama) i takođe je bilo s akcentom na motor.

Glave cilindara „prekrivene“ tkaninom na prototipu uslikanom prošle godine ukazuju na fundamentalne promene na istim. Grandiozni sistem Shift Cam (promenljivi sistem kontrole ventila) ostaje na mestu to jest u upotrebi, ali će BMW verovatno omogućiti duži hod u identičnom cilindru, na koji način će se uvećati radna zapremina agregata.

Cilindar je na nivou od 104 milimetra sa hodom klipa od 76 milimetara, što rezultira radnom zapreminom od 1.291 kubnih centimetara. Povećanje dužine cilindra od 1,5 milimetara i predstojeći Euro 5+ mogli bi da zahtevaju dvostruko paljenje, koje je već bilo primenjivano na bokser motorima od 2003. do 2012. godine.

Najnovije slike iz leta ove godine, pak, pokazuju malu senzaciju. U novom kućištu motora, vidi se vertikalno staklo za kontrolu ulja. Čini se da je BMW izvršio modifikacije na bokseru tako da on ima polusuv karter, što u velikoj meri smanjuje ogromne udare pritiska ulja u bokseru pri velikim kontinuiranim brzinama, što može dovesti do pojave penušavog ulja.

Novo kućište takođe ukazuje na novi sistem hlađenja. Poznati LC bokser modela K50/K51 izvukao je dobre dve trećine svog rashladnog kapaciteta iz onoga što donosi čeoni vetar. Novi, pak, izgleda kao da je potpuno tečno hlađen, uključujući i cilindre. Ovo omogućava još više snage. MOTORRAD gde smo i pročitali najavu koju prenosimo, nagađa da će novajlija raspolagati sa između 140 i 150 „konja“, i to uz najmanje 145 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ima više nego dovoljno kamuflaže u pletenicama novog BMW-a R 1300 GS, kao što pokazuju pozadinske rešetke na slikama od prošle godine. Na slikama iz 2022. jasno je vidljiva aluminijumska konzola donjeg nosača motora, koja ide napred iz pravca ležaja zadnje viljuške.

Novi koncept rama je naglašen i potpuno novim završnim pogonom. Za razliku od stare komponente, jednostrana klackalica Paralever je složena, robusna stvar i čak izgleda kraća nego na svom prethodniku. To može biti varljivo, ali bi se uklopilo sa opštim pomakom novog modela R 1300 GS, koji će dobiti novi serijski kod. Internu skraćenicu tipa K50 pratiće glasine o KA1 za osnovni GS.

U poređenju sa R 1250 GS, pa čak i sa F 850 GS, koji su uključeni radi poređenja, novi BMW R 1300 GS deluje delikatnije i očigledno želi da bude više terenska „mašina“ nego putnički „parobrod“. Oklop sa kratkim pačjim kljunom orijentisanim prema prednjem točku i nisko postavljeni farovi sa pojedinačnim LED tačkama čine da novi 1300 GS, ne samo da deluje kompaktnije, već i agresivnije. Međutim, crni panel koji se vidi na slikama je i dalje toliko grub da se može samo nagađati o izgledu novog BMW-a R 1300 GS. Fotografije nismo prilagali zbog autorskih prava, ali možete ih videti na sajtu Motorrada čiji smo link priložili par pasusa iznad.

Pored toga,na masi se može uštedeti, ali ne toliko na motoru, već na perifernim organima pogonskog sklopa. A dijeta je svakako bila visoko na listi težnji konstruktora novog GS-a. Čak i ako se tokom prvih faza planiranja za novi GS verovatno nije znalo da je novi Ducati Multistrada V4 ne samo značajno jači, već i osetno lakši od trenutno aktuelnog GeyS-a. (smajli).

Trenutno postoji 6 kilograma razlike između Multistrade V4 i R 1250 GS-a. S obzirom na značajnu razliku u performansama od 34 konjskih snaga (Multistrada 170 „konja“, GS 136 „grla“) ovo je dodatan i značajan udar na ponos i mogućnosti Bavarca u pogledu dinamike vožnje, pri čemu mislimo na osnovne parametre kao što su ubrzanje i kriva obrtnog momenta. Ovih 6 kilograma je moralo da teško opterećuje umove BMW-ovih inženjera.

Ali performanse ne bi trebalo da budu glavna stavka prilikom odluke o kupovini putničkih enduro motocikala. Ali isto tako ni više snage ne bi škodilo, tako da očekujemo da će zapremina sledećeg GS-a biti povećana za još 50 „kubika“ na oko 1.300 cm³. BMW je već imao u planu korišćenje oznake tipa M 1300 GS, a koju je zaštitio patentni zavod 2019. godine.

Adaptivni tempomat će naći svoje mesto na listi opreme, dok će radar biti postavljen između, sada daleko nižeg, agresivnijeg dela farova i novog znatno većeg stakla, koje je takođe spušteno. Generalno, modelu 1300 neće nedostajati ništa u smislu elektronske i digitalne podrške, uprkos svom žilavom izgledu. Ima veoma odlučujuću prednost: nema nikakvu težinu.

Internet stranica BMW-a već pokazuje kako bi buduća porodica s prezimenom GS mogla da se proširuje. Vozači BMW-a se ovde mogu registrovati za korisničku podršku. Da bi to uradili, moraju izabrati svoj model iz menija. I upravo se ovde pojavljuju predstojeći modeli GS. Pored R 1300 GS, navedeni su i R 1400 GS i M 1300 GS.

Sa ovom podelom modela, sledeća hijerarhija unutar porodice GS bi mogla biti ovako zamišljena. R 1300 GS postaje potpuno normalan da ne kažemo običan GS, R 1400 GS zamenjuje varijantu Adventure bez stvarnog povećanja zapremine, koja se ne pojavljuje u meniju.

Naposletku, M 1300 GS bi mogao da postane verzija GS-a optimizovana za terensku upotrebu.

AutoRepublika

(810)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

J vidim da su za sljedeću modnu godinu priipremili interesantnu šemu bojenja, izgleda će biti popularna od njega ve sezone… 😜

moron

Adaptivni tempomat na motociklu?
Još ako automatski prati ograničenja brzine …