1. Home
  2. Vesti
  3. Reagovanje Puteva Srbije povodom cene izgradnje deonice Novi Beograd – Surčin
Reagovanje Puteva Srbije povodom cene izgradnje deonice Novi Beograd – Surčin
2

Reagovanje Puteva Srbije povodom cene izgradnje deonice Novi Beograd – Surčin

342
2
Podelite sa prijateljima:

Saopštenje prenosimo u celosti: 

Povodom neargumentovanih komentara u javnosti u vezi sa cenom izgradnje deonice Novi Beograd-Surčin, koja je deo auto-puta Miloš Veliki, JP „Putevi Srbije” ukazuje na bitne činjenice u vezi s ovim projektom, koje su uticale na ugovorenu vrednost radova.

Ne ulazeći u razloge i namere onih koji u medijima komentarišu vrednost radova bez upoznavanja sa detaljima projekata, smatramo da je zbog građana Srbije važno da javnost bude informisana o svim činjenicama koje su uticale na ugovorenu vrednost radova, kako ne bi bili meta neargumentovanih komentara bivših ministara, kao i raznih “stručnjaka” koji iza sebe nemaju ni kilometar izgrađenog puta.

Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji deonice Novi Beograd – Surčin, potpisan 18. avgusta 2019. godine između Vlade Republike Srbije, JP “Putevi Srbije” i kineske kompanije China Communications Construction Company (CCCC), a njegova vrednost je 70,5 miliona dolara.

Deonica Novi Beograd – Surčin je od izuzetnog značaja za funkcionisanje čitavog koridora „Miloš Veliki” (auto-put E-763), imajući u vidu da predstavlja vezu Grada Beograda novim auto-putem i u ovom trenutku čini nedostajuću “kariku” na početku čitave rute. Dužina deonice je 7,9 kilometara, proteže se od Vojvođanske ulice na Novom Beogradu, gde je planiran kružni tok, pa sve do buduće petlje “Surčin”.

Predmetna deonica je specifična između ostalog i po tome što za razliku od dosadašnjih projekata na izgradnji autoputeva, prolazi kroz naseljeno, gradsko područje, što za posledicu ima specifične zahteve u pogledu tehnologije izvođenja radova:

– Predviđa se i izgradnja biciklističkih i pešačkih staza duž iste što za rezultat ima širi profil (trup) čitavog auto-puta i značajno veće količine radova. Planirane su pešačke i biciklističke staze s obe strane ove saobraćajnice, širine 2,0 metra i 2,20 metara. Imajući to u vidu, širina normalnog poprečnog profila ove deonice ide čak do 47,2 metra. Takođe, s obzirom da je sam auto-put širi, to zahteva i da buduće konstrukcije za ukrštanje ove saobraćajnice sa lokalnim putevima (mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci) budu veće nego što je to uobičajen slučaj. Projekat podrazumeva izgradnju ukupno pet mostovskih konstrukcija i jedan nadvožnjak, a pored toga ukrštanja sa lokalnim saobraćajnicama biće ostvarena i preko četiri površinske i jedne denivelisane raskrsnice (petlje);

– Projekat predviđa ugradnju velikih količina građevinskih materijala za izgradnju saobraćajnice, naročito peska i kamenog agregata, usled šireg profila nego kod standardnog autoputa, što uzimajući u obzir “gradsku” lokaciju deonice i kratak rok izgradnje, zahteva veće troškove usled potrebe da se angažuje veći broj vozila i opreme na dužim transportnim rastojanjima.

– Pomenuta ukrštanja sa lokalnim saobraćajnicama će, uzimajući u obzir dužinu deonice, biti na relativno kratkim rastojanjima. S tim u vezi, izgradnja navedenih konstrukcija i objekata na kraćim rastojanjima zahteva primenu specifičnih tehnologija za izvođenje radova i rezultira značajnim povećanjem troškova izgradnje;

– S obzirom da budući radovi zalaze u zone stanovanja, moraju se odvijati u strogo kontrolisanim uslovima uz primenu kompleksnih mera kako bi se u što većoj meri ograničili i/ili eliminisali negativni uticaji na stanovništvo (negativni uticaji na životnu sredinu, buka i dr.) što rezultira značajnim povećanjem troškova. Takođe, s obzirom da deonica prolazi i zaštićenom zonom vodoizvorišta, odvodnjavanje saobraćajnica je planirano u sistemu kišne kanalizacije gde se kišne vode preko planiranih retenzija skupljaju, na tim mestima prečišćavaju i takve prečišćene vode ispuštaju u kanale, što značajno utiče na povećanje troškova izgradnje;

– Predmetna deonica auto-puta podrazumeva specifične zahteve i mere za tehnologiju odvijanja saobraćaja u toku izvođenja građevinskih radova, kako bi se u što je moguće manjoj meri umanjio negativan uticaj radova na stanovništvo.

Napominjemo i da je u budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, koji je rađen u poslednjem kvartalu 2018., bilo planirano kreditno zaduženje za ovaj projekat kod kineskih banaka u visini od 85% vrednosti projekta, odnosno u iznosu od 60 miliona dolara), a 100% vrednosti projekta od 70,5 miliona dolara odgovara ugovorenoj vrednosti radova.

JP „Putevi Srbije“

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, ako planirana beogradska žičara ima projektovnu cenu od 18,2 miliona evra ( tj. ako je za pet miliona evra skuplja u odnosu na onu na Zlatiboru, iako zlatiborska ima devet puta dužu trasu, duplo više kabina i daleko veći broj stubova ), onda ne treba da čudi ni ova sumanuta cena izgradnje beogradske deonice auto puta od 7,9 kilometara.
Naši će ionako da ovaj kineski kredit podvedu pod „direktna strana ulaganja“, tako da je i za statistiku bolje da je što skuplje …

Zvezdan Božinović

Znajući kako funcioniše organizovani SNS kriminal, ne raduje me niti jedna investicija jer znam da je 3 puta skuplja od tržišne vrednosti… Veliku radost mi čini to što niko, ali baš niko i baš ništa ne može u grob da ponese