1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Pad prodaje automobila od 9 odsto u Evropi u decembru
Pad prodaje automobila od 9 odsto u Evropi u decembru
0

Pad prodaje automobila od 9 odsto u Evropi u decembru

128
0
Podelite sa prijateljima:

Prodaja novih automobila je u Evropi pala za 8,7 odsto u decembru. Gotovo svi proizvođači, s izuzetkom Daimlera i Jaguara Land Rovera, prošli su kroz konsekvence uvođenja WLTP-a.

Broj registracija je pao na 1,04 miliona u zemljama EU i EFTA, kažu podaci industrijske asocijacije ACEA, i to sa 1,14 miliona iz decembra 2017.

Do pada je došlo nakon uvođenja strožeg WLTP testnog ciklusa, koji je postao obavezan od 1. septembra prošle godine, što je neke proizvođače nateralo da zaustave isporuke nekih modela, koji su čekali na sertifikaciju.

„U decembru 2018., tržište putničkih automobila u Evropskoj uniji, oslabilo je četvrti mesec zaredom, nastavljajući negativan trend koji je započeo sa uvođenjem WLTP-a“, saopštila je ACEA.

Decembarska prodaja u okviru VW grupe je pala za 9,3 odsto, s tim što je potražnja za premijum markama, Audijem i Porscheom, pala 20 odnosno 17 odsto. Marka Volkswagen je zabeležila 6,2 odsto manje registracija, dok su Seat i Škoda pali za 13, odnosno 2,7 odsto.

Broj registracija Renaulta se smanjio za 17 odsto, s tim što je matična marka zabeležila minus od 23 odsto. Nissan je bio slabiji za 29 odsto.

PSA grupa je takođe uknjižila slabije rezultate, i to za 6 odsto, s tim što je Peugeot u „minusu“ bio 11 odsto, Opel /Vauxhall 5,8 odsto, dok je prodaja Citroena porasla za 2,4 odsto.

Ford je takođe među onima koji su ostvarili lošije rezultate. „Plavi oval“ je imao 4,8 odsto manji broj registracija.

Pad je doživeo i Fiat Chrysler – 2,5 odsto, uprkos povećanju prodaje Jeepa od gotovo 36 odsto. Matični Fiat je imao pad od 9,6 odsto.

Prodaja Toyota grupe je bila slabija za 10 odsto, čemu je najviše doprinela upravo matična marka, sa minusom od 11 odsto.

Prodaja BMW grupe je bila lošija za 8,7 odsto, s tim što je marka BMW negativnom trendu doprinela sa negativnim trendom od 11 osto. S druge strane, Daimler je napredovao za 8,5 odsto, čemu je najviše doprineo rast Mercedesa od 11 odsto.

Zahtevi za vozilima iz Jaguar Land Rover grupe su porasli za 9,7 odsto, čemu je doprineo rast Jaguara od čak 41 odsto. Land Rover je zabeležio minus od 5,7 odsto.

Svih pet glavnih tržišta, sem Italije, zabeležilo je pad prodaje. U Francuskoj je on iznosio 15 odsto, u Nemačkoj 6,7 odsto, Velika Britanija 5,5 odsto, a u Španiji 3,5 odsto. Prodaja u Italiji je porasla za 2 odsto.

Kompletna godišnja prodaja je iznosila ravno 15,6 miliona vozila.

Nema odlaganja

Proizvođači da bude mnogo odlaganja proizvodnje u 2019. Zabrinutost u vezi sa Brexitom postaje sve ozbiljnija a ekonomski napredak je usporen u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu.

„Mi smo sve oprezniji kada je evropski region u pitanju“, rekao je Arnt Elinghorst iz Evercore ISI-ja, vezano za prognozu za 2019. koja podrazumeva pad od 1 odsto, citirajući slabu industrijsku potražnju u Nemačkoj, kao i erodiranje poverenja kupaca u EU.

AutoRepublika

Izvor: Bloomberg

 

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments