1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Alpine upozorava na moguće posledica ograničavanja brzine
Šef Alpine upozorava na moguće posledica ograničavanja brzine
1

Šef Alpine upozorava na moguće posledica ograničavanja brzine

1.01K
1
Podelite sa prijateljima:

Nezadovoljstvo Alpine je sasvim logično.

Čuveni tjuner BMW-ovih modela nije zadovoljan mogućnošću da nemačka vlada ograniči brzinu automobila. Sve ukazuje na to da bi mogli da budu implementirani limiteri brzine, uz uvođenje ograničenja na autobanovima, i to tamo gde restrikcija do sada nije bilo.

Šefu Alpine, Andreasu Bovenzipenu, ne sviđa se dotična ideja, što je on izrazio u nedavnom intervjuu. Alpina je svoju reputaciju izgradila na visokoperformantnim luksuznim vozilima kao što je B7 za 2020., koji mogu da se kreću brzinama prilagođenim Bundesautobahn saobraćajnicama. Predložene restrikcije su po njemu direktna pretnja suštini postojanja kompanije.

U intervjuu, Bovenzipen je rekao da smatra da će prodaja biti ugrožena ukoliko vlasti uvedu limitere brzine. Sasvim argumentovano, on kaže da će entuzijasti, zaljubljeni u performantne automobile i dalje želeti da ih kupe, međutim, predložene restrikcije će za posledicu imati to da će se oni zapitati o smislu takvog poteza. Nemački premijum proizvođači su poznati po proizvodnji kvalitetnih performantnih modela, a restrikcije bi mogle da dovedu do toga da kupci budu nevoljni da izdvoje veće sume novca za nešto u okviru čega ne dobijaju ono što žele. Samim tim, to bi moglo negativno da se odrazi na nemačku automobilsku industriju.

Dok je Bovenzipenova zamerka u vezi sa slabijom prodajom korektna do neke mere, neke druge stvari koje je istakao nisu bile očekivane. Naime, Bovenzipen je rekao da će ograničenja za posledicu imati da će kupci novih automobila završiti sa sistemima ogibljenja nižeg kvaliteta, dodavši da nemački proizvođači neće investirati u njihov razvoj, jer za tako nešto neće biti potrebe. On je sličan komentar imao i u vezi s tehnologijom pneumatika, smatrajući da će proizvođači favorizovati gume tvrđe smeše, s niskim koeficijentom otpora pri kotrljanju, da bi unapredili efikasnost na račun prijanjanja, što će po Bovenzipenu, eventualno dovesti do većeg broja saobraćajnih nezgoda.

Predmet njegove kritike je takođe oštra kaznena politika u saobraćaju, koja prelazi granice jednostavnog dobijanja odgovarajuće kazne. On je sugerisao da političari moraju da obrate pažnju na obe strane brzinskog „spektra“, kako na visoke tako i niske brzine, u nastojanju da poboljšaju bezbednost.

Dok Bovenzipenova zabrinutost zvuči pomalo prenaglašeno, ipak postoji mogućnost da restrikcije oslabe tržište sportskih automobila u Nemačkoj, što bi lančano imalo uticaj i na druga tržišta. Performantni automobili već sada pripadaju posebnoj niši, dok u isto vreme svoje postojanje moraju da opravdaju dobrom prodajom.

AutoRepublika

.

(1014)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja mogu da razumem njegovu altruističku muku … Ali, osim što je za najavljene „restrikcije“ moguće naći (ekonomski) razumno opravdanje (jer je svaka smrt i/ili povreda u saobraćaju i veoma, veoma skupa), činjenica je i da to nije jedina oblast pod mogućim „restrikcijama“ … Njegova žalopojka je ista kao kada bi proizvodjači nafte rekli „Nemojte uvoditi restrikcije na vozila sa SUS motorima, jer nam time rušite profit i vrednost kompanija“.