1. Home
  2. Vesti
  3. VW Touareg vs Land Rover Discovery u off-road duelu (VIDEO)
VW Touareg vs Land Rover Discovery u off-road duelu (VIDEO)
5

VW Touareg vs Land Rover Discovery u off-road duelu (VIDEO)

1.79K
5
Podelite sa prijateljima:

Stari dobri Touareg je pratio Discovery u stopu.

Izgled može da vara, u svetu automobila posebno. Tako je The Fast Car Lane došao na ideju da u off-road duelu „na crtu“ stavi VW Touareg i kompletno opremljeni Land Rover Discovery. Na prvi pogled, ovaj meč je izgledao neravnopravno. Međutim, Touareg ne samo što je jednako uspešno savladavao težak teren, već je u nekim elementima bio i bolji od Land Rovera.

Oba modela u video klipu su iz 2004. i oba zauzimaju različit pristup off-road vožnji. Land Rover, bez obzira na isto godište, pripadnik je stare škole, s 4,2-litarskim V8 motorom i četvorostepenim automatskim menjačem. Počiva na šasiji u formi merdevina, koristi krute osovine, ima centralnu blokadu diferencijala, a čak poseduje modifikovano ogibljenje koje može da se podigne, uz komplet off-road pneumatika.

S druge strane, VW Touareg je u potpunosti standardan, što bi rekli „do koske“, pa čak su mu i gume predviđene za vožnju po asfaltu a ne za zahtevnu terensku ekploataciju. Njegova samonoseća karoserija počiva na nezavisnom vazdušnom ogibljenju, a opremljen je elektronikom koja upravlja svime od blokade centralnog i zadnjeg diferencijala pa do kontrole prijanjanja. Ono što takođe dobro dođe je podesivi klirens, koji može da podigne karoseriju 30 centimetara od tla.

Mesto duela je Ajronkleds off-road staza u Koloradu, na sat vremena od Denvera. Ovaj kameniti teren nije ekstreman kao neke druge lokacije ali predstavlja dovoljno ozbiljan izazov za svakog ljubitelja terenske vožnje.

Touareg je osvojio Ajronkleds, uprkos hendikepu u vidu standardnih guma. Volkswagenov klirens i elektronski sistemi ne samo što su ga držali „rame uz rame“ s Land Roverom, već je u nekim momentima on bio taj koji je bio superiorna mašina, savladavajući teren s više samopouzdanja i kontrole.

Touaregovo kruto vazdušno oslanjanje nije dozvoljavalo preveliku artikulaciju ogibljenja, ali zauzvrat, jednostavno bi podiglo točak i vožnja bi bila nastavljena. Klirens je bio dovoljan da sve osetljive komponente podvozja drži na bezbednom rastojanju od kamenja.

Definitivno, Touareg je ovime sve „neverne Tome“ uverio da je sposobna terenska mašina, mnogo sposobnija u odnosu na neko vladajuće mišljenje o Volkswagenovom „teškašu“. Šta bi tek radio da je bio „obuven“ u terenske gume…

AutoRepublika

Izvor: The Fast Lane Car via YouTube

 

(1793)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Има једно 15година, остављам кола на прању, поред мене паркира голф 2 БиХ табле излазе муж и жена (ближе шездесетим гидинама). Преко пута паркиран Туарег.
Тек ће земљак својој жени : Стојо, ви дер кол’ки Голф сунце ти јебем!

🙂

s mile

Davno… se prijatelj pohvalio da kada vozi brzo…i u krivini dodaje gas…. na šta mu drug odgovori… to samo znači da si ušao u krivinu nedovoljno brzo….

moron

Svaka čast VW-u. Ne da ga je serijski Touareg pobedio, već je realno ponizio protivnika.

Ercegovac

Quattro888

Jbt ‘ladno je pojeo Land Rovera…i to ovog sto je pripremljen za offroad…