1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Chevrolet Corvette sa preko 1,2 miliona km na satu
Zanimljivost dana: Chevrolet Corvette sa preko 1,2 miliona km na satu

Zanimljivost dana: Chevrolet Corvette sa preko 1,2 miliona km na satu

559
3
Podelite sa prijateljima:

Evo jedne zanimljivosti u korak sa aktuelnim trenutkom. Ceo svet je s ushićenjem očekivao premijeru nove generacije Corvette, a kako se ona i dogodila pre nekoliko dana, rešili smo da i mi doprinesemo svečarskoj atmosferi koju se potrudio da donese General Motors.

Sportski i egzotični automobili obično nemaju tradiciju da prelaze visoke cifre koje odslikavaju kilometraže. Većina vlasnika ih vozi samo u specijalnim prilikama, a žestoka vožnja često rezultira u čestim kvarovima sa kojima kupci ne žele da se bave.

Takvi automobili nisu preterano popularni ni kao polovnjaci zbog visokih cena registracije i osiguranja, ali svako nepisano pravilo ima svoj izuzetak. Primer je Mark Blekvel, Amerikanac iz savezne države Floride, čiji primerak Chevroleta Corvette iz 1999. godine na satu ima očitanu brojku od 773.338 prevaljenih milja ili odvozanih 1.237.341 kilometar.

Blekvel je kupio Corvettu kao nov automobil, a u narednih 18 godina je svakodnevno vozio do grada Džeksonvil na jugu Floride, kao i u saveznu državu Džordžiju. On kaže da je u proseku prelazio oko 160 kilometara dnevno i da je zapravo imao jako malo mehaničkih problema. Originalni 5,7-litarski V8 motor je zahtevao samo regularno održavanje, što i nije neko iznenađenje kada se zna da su Chevroletovi takozvani “Small Block“ agregati među najidržljivijim u automobilskoj industriji.

Pre pete generacije Corvette, Blekvel je takođe posedovao i četvrtu generaciju. Tim premerkom je prevaliao 342.000 milja (547.200 kilometara) pre nego što je kupio novi model.

Vlasnik je ovaj impresivni automobil donirao 2017. godine zvaničnom Corvettinom muzeju u američkoj saveznoj državi Kentaki, gde se nalazi do današnjeg dana.

Ukoliko vam se ova priča dopala, možete pročitati i zanimljivost koju nam je upriličio Ferrari sa jednim svojim „dugoprugaškim“ primerkom. U poređenju sa ovim autombilima, priče o Mercedesima i Volvou sa rekordnim kilometražama, koje ste takođe mogli da čitate na našim stranicama, zvuče manje impresivno.

Zoran Tomasović

(559)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

prosečna potrošnja..x br km….. = bogatstvo

IllegalFreedom

Ameri nemaju tih problema jer tamo je gorivo skoro pa đabe ako uzmemo u obzir jačinu dolara i prosječne plate, drugim riječima i socijalni slučaj tamo može da vozi 5.7 V8 gutač benzina bez ikakvih financijskih posljedica.

126P

Neverovatno mi.