1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet C8 Corvette sa središnje pozicioniranim motorom (GALERIJA I VIDEO)
Chevrolet C8 Corvette sa središnje pozicioniranim motorom (GALERIJA I VIDEO)
5

Chevrolet C8 Corvette sa središnje pozicioniranim motorom (GALERIJA I VIDEO)

907
5
Podelite sa prijateljima:

To što su mahom sve informacije već bile poznate, nije umanjilo uzbuđenje koje je donelo lansiranje novog Chevrolet Corvette Stingraya.

Američka sportska ikona je konačno materijalizovala viziju modela sa središnje pozicioniranim motorom, što je koncept koji je začeo Zora Arkus-Duntov pre pola veka. Brojni prototipovi sa središnje postavljenim agregatom su se pojavljivali tokom proteklih decenija, ali nijedan nije dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju. Konačno, nakon 60 godina, dat je odgovor na pitanje da li C8 zavređuje toliko dug period čekanja. Odgovor je definitivno „da“.

Kao što se prethodno spekulisalo, agregat koji počiva iza putnika je 6,2-litarski V8, derivat LT1 koji pogoni C7 Stingray, ali se u ovom slučaju ipak radi o potpuno novoj „zverki“. Nazvan je LT2 zbog promena u dizajnu, neophodnih za novu postavku i više snage.

Dakle, za potrebe Stingraya za 2020., isporučuje 497 ks, odnosno 502 uz opcioni Z51 Performance paket, što je značajan skok u odnosu na 466 ks LT1.

Možda će za neke entuzijaste biti razočaranje što će se dotična snaga na točkove slati putem novog osmostepenog automatskog menjača s dvostrukom spojnicom, mada su polugice za menjanje stepena prenosa na volanu prisutne. Na svu sreću, pogon je i dalje na zadnje točkove. Kada je opremljen navedenim paketom, novi Stingray do stotke stiže za oko tri sekunde. Brojke vezane za sprint na četvrt milje još uvek nisu poznate, ali ljubitelji Corvettea znaju da aktuelni C7 ZR1 do 100 km/h ubrzava za 3,2 sekunde. To znači, da kada je kratak sprint u pitanju, novi osnovni C8 je rame uz rame sa najmoćnijim fabričkim Corvetteom ikada proizvedenim. Bez dileme, sjajan način da se lansira novi model.

Unutrašnjost novajlije je takođe „procurila“ na internet pre premijere, ali sada naravno imamo bolji uvid. Nova postavka sa središnje postavljenim motorom obezbeđuje potpuno nov, svežiji kabinski prostor s tandemom digitalnih displeja, jednog za instrumentaciju i drugog za info-zabavni sistem. Čitav aranžman je udoban i pre svega usmeren i orijentisan ka vozaču, s masivnom centralnom konzolom koja razdvaja prednja sedišta.

Možda iznenađujuće je, s obzirom na minimalističke vladajuće trendove, prisustvo dugmića i manuelnih kontrolnih jedinica, smeštenim na centralnom grebenu, što je po nama sjajno rešenje.

C8 je bez dileme potpuno novo i originalno vozilo „od glave do pete“, ali je platforma ipak poznata. Prethodno spomenuti Z51 Performance paket dodaje moćnije kočnice i efikasnije hlađenje, da ne govorimo o izduvnom sistemu s više „basa“.

Što se voznih karakteristika tiče, spiralne opruge s elektronskim sistemom upravljanja su zadužene za idealno oslanjanje tokom oštre vožnje kroz krivine. Magnetic Ride Control sistem je takođe dostupan, a može se kontrolisati putem četiri režima vožnje, poznatih iz prethodnog modela, kao i dva nova. Među njima je nešto pod imenom „Z“, a reč je o postavci koja nudi potpunu individualizaciju svih podešavanja. Kada govorimo o elektronici, ona se „preko etra“ ažurira, tako da su kompjuterski sistemi vozila u svakom momentu „sveži i aktuelni“.

Ono što je takođe interesantno je da bez obzira što je motor u sredini, sveukupni dizajn spoljašnjosti ne predstavlja neki preveliki iskorak u odnosu na C7. Ispostavilo se na kraju, da su renderi koji su cirkulisali internetom bili prilično precizni.

Uzimajući u obzir koliko je ova promena značajna za Corvette, postoje različiti scenariji koji eventualno mogu da dovedu do neuspeha. Ipak, do sada je sve bilo impresivno, a ono što je zaista najšokantnije (u pozitivnom smislu) je cena, koju smo morali dva puta da proverimo. Naime, početna cena za C8 Stingray je ispod 60.000 dolara. To je tek nešto više od startne brojke za C7. Dakle, što se tiče odnosa uloženog i dobijenog – čista „desetka“.

AutoRepublika

 

(907)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

488 gto izgleda skromno i jeftino kraj novog stingreja, ako se i pojavi u evropi cena će biti 120 000 € pošto se kod nas za 40 000 prodaje passat, a4 i slične gluposti, neverovatno

Dzoniz

Biće hit, izgleda brutalno!

Yankee

Da se ne zove Corvette, mogao bi lagano da prodje kao neki Kinez koji pokusava da kopira Italijanski stil. Prvo Viper, sad i Corvette …

Zoca

Kad smo kod Kineza prosle godine u U.S. Cadillac prodao ,150000 a u Kini 220000 vozila.Evropa statisticka greska 1003 komada!Svet je otisao u..?

Zoca

U propaloj Evropi sta mozes nalik ovome da kupis za 53000E?E klasa 1.6?