1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Nakon začepljenja Sueca na isti način prošao kineski autoput
Zanimljivost dana: Nakon začepljenja Sueca na isti način prošao kineski autoput

Zanimljivost dana: Nakon začepljenja Sueca na isti način prošao kineski autoput

823
0
Podelite sa prijateljima:

Iako se u osnovi radi o nestvarnoj, pa nama posmatračima čak i zabavnoj koincidenciji, brod koji je u svetskoj javnosti ponovo „proslavio“ Suecki kanal, i čije se izbavljenje iz blata očekuje u toku popodneva, a što smo i mi u šali na Fejsbuku najavili pre globalnih svetskih agencija, ne pripada istoj kompaniji koja je vlasnik poprečenog kamiona.

Samo nekoliko dana nakon što je kontejnerski brod EverGreen ostao zaglavljen u Sueckom kanalu, pojavila se fotografija i šlepera s identičnim natpisom, snimljena u kineskom gradu Nanjingu. On se postavio skoro poprečno na autoputu nakon saobraćajnog udesa koji je uzrogovao obustavu prometa veoma opterećenog putnog pravca. Sudeći po informacijama na fotografiji, snimljena je u 9.55h, na autoputu koji spaja gradove Čangčun i Šenžen.

Sličnost ovog udesa sa globalnim problemom koji je nastao blokadom kanala koji obezbeđuje najkraću vodenu rutu između Azije i Evrope, je neverovatna. Oba prevozna sredstva su se zanela u desnu strane i zaustavila negde pod uglom od oko 45 steepni. Takođe, oba prevozna sredstva su onemogućila dalji neometan protok saobraćaja. Na deblokadu kanala čeka već više od 260 drugih plovila.

Pre nego što lakomo izvučemo zaključak da je uzročnik svih globalnih problema kompanija EverGreen (a da je spasitelj već dat u gore izloženoj fotografiji) da ponovimo da transportna kompanija koja poseduje šleper ni na koji način nije povezano lice u odnosu na pomorsku firmu Evergreen Marine Corporation, uprkos tome što su obe firme azijske.

Srećom po Azijate, mnogo će biti lakše deblokirati autobut, jer je brod dug 396 metara i nestvarno težak. Ko već nije ranije znao, sigurno je ovih dana naučio da je Suecki kanal onaj koji povezuje Sredozemno i Crveno more, na koji način je obustavljena viševekovna tegoba ondašnjih moreplovaca koji su bili prinuđeni da plove sve do najjužnije tačke Afrike, kako bi se posle danima vraćali ka severu. Kada je Suecki kanal pušten u saobraćaj 1869. gdoine, dužina rute je smanjena za 43%.

AutoRepublika

(823)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments