1. Home
  2. Vesti
  3. Boeing CH-47 Chinook odbija da se penzioniše
Boeing CH-47 Chinook odbija da se penzioniše

Boeing CH-47 Chinook odbija da se penzioniše

712
1
Podelite sa prijateljima:

Možda nećete prepoznati helikopter sa priloženih fotografija po imenu, ali ste ga sigurno videli u raznim američkim filmovima gde nam je privukao pažnju svojim veoma čudnim dizajnom. Možda nije najveći ili najbrži, ali za ulogu zbog koje je razvijen je uvek sasvim solidno obavljao posao.

U stanju je da ponese 24 vojnika i da pri tom podigne teret pri njegovoj težini do 11 tona, pa ga Amerikanci smatraju za ono što se u njihovoj kulturi zove „work-horse“. Bukvalan prevod te reči je „radni konj“, a upotrebljava se za opisivanje limenih proizvoda koji će uspešno obavljati zadati posao, i pritom biti veoma pouzdani i jeftini za održavanje.


Naravno, sve bi to možda i imalo smisla dok vam ne kažemo da je Chinook razvijen još tokom pedesetih godina prošlog veka, i da je prvi primerak isporučen američkoj vojsci davne 1962. godine.

Ovaj helikopter zapravo nije jedina letilica kod američkog vazduhoplovstva koja ne planira u penziju iako deluje izuzetno zastarelo (barem na papiru). Još tokom protekle godine smo pisali da će Boeing B-52 Stratofortress postati prvi avion na svetu sa karijerom dugom preko stotinu godina.

U slučaju, Chinooka, firma Honeywell, koja se inače bavi proizvodnjom njegovih agregata, je upravo objavila vest da je dobila novi državni ugovor vredan 476 miliona američkih dolara, koji predviđa da će osvežiti dosadašnje motore pod kodnom oznakom T55, i to do 2024. godine, što će ovom helikopteru omogućiti dodatni životni vek.

T55 inače ima još dužu karijeru nego sam Chinook i originalno je predstavljen još 1955. godine. Tokom godine je dosta puta osvežavan i Honeywell tvrdi da je do sada proizveo preko 6 hiljada jedinica za razne letilice koje su u vazduhu provele preko dvanaest miliona sati, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu i pouzdanosti.

Kada je reč o Chinooku, njegova proizvodnja se zaustavila na brojci od 1.200, ali naravno nisu svi u vojnoj službi. Ovaj helikopter je izuzetno popularan, i kao civilni najčešće služi u akcijama spašavanja, pošto je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 315 km/h.

Novo osvežavanje će omogućiti Boeingovom velikanu da ostane u službi još najmanje dvadesetak godina, a čak i tada će biti ostavljena otvorena mogućnost da Honeywell eventualno dobije novi ugovor.


Doduše, to se možda neće desiti pod imenom Chinook pošto je ovaj helikopter jedan u nizu modela (proizvoda) nazvanih po imenu nekog indijanskog plemena, o čemu smo nedavno pisali, pa postoji velika verovatnoća da će Boeing biti primoran da izabere neki drugi naziv…

AutoRepublika

(712)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Aleks

Interesantno je da je Boing imao model CH-46 čije je ime bilo upravo „Workhorse“. Koristila ga je američka mornarica, ali nije dostigao dugovečnost “ Činuka“.