1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najskuplji „autić“ na svetu
Zanimljivost dana: Najskuplji „autić“ na svetu

Zanimljivost dana: Najskuplji „autić“ na svetu

2.06K
1
Podelite sa prijateljima:

Stara izreka kaže da muškarci nikada ne odrastu već samo njihove „igračke“ postanu skuplje. Dok su za neke od nas igračke automobili, motocikli i slično, postoji i veliki broj onih koji se bave skupljanjem automobilskih modela u raznim dimenzijama (a među njima je i autor ovog teksta koji se može pohvaliti kolekcijom od nekoliko hiljada modela).

U svetu takvih modela Hot Wheels igra veliku ulogu. Još od osnivanja 1968. godine, Hot Wheels nudi veliku kolekciju raznih automobila po veoma pristupačnim cenama koje se u Americi prodaju po početnoj ceni od samo 99 centi. Međutim, jedan model je toliko vredan da može da košta koliko i novi Porsche 911 Turbo … naravno, pod uslovom ako ga pronađete u ponudi.

Tokom 1969. godine Hot Wheels je počeo sa radom na novoj kolekciji modela među kojima je bio i takozvani „Beach Bomb“ (Bomba sa plaže), zanovan na Volkswagenu Type 2 „Microbusu“ iz 1968. godine.

Jedan od razloga popularnosti modela ovog proizvođača je ležao u podatku da su njegovi modeli mogli da budu korišćeni na setovima trkanja automobila, a to se pokazao kao problem za Beach Bomb. Naime, on ne samo što je imao pretežak prednji deo već je bio i poprilično uzak čime se nije mogla dobiti velika brzina na setovima trkanja. Hot Wheels je rešio problem tako što je proširio zadnji deo vozila i pomerio surferske daske iz prtljažnika u bočni deo.

Sudeći po inženjeru Džeku Parkeru, koji je bio zaposlen u Hot Wheelsu u spomenutom periodu, proizvođač je originalno planirao ponudu samo u Hong Kongu, a pre nego što je otkriven spomenuti problem je prozvedeno 41 prototip modela.

Većina njih su bili u metalik crvenoj boji, ali su dva završila i u rozoj boji. Spomenuti Parker je poklonio jedan od primeraka sinu za rođendan, a danas se oba modela nalaze u privatnom vlasništvu. Ukoliko se ikada nađu u prodaji, eksperti smatraju da bi tražena cena mogla preći cifru od 150.000 američkih dolara.

Nije loše za model koji je kao nov koštao samo 99 centi, zar ne?

Zoran Tomasović

(2058)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„skrivena kamera“ ?