1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: U čast očekivanog debija Lightninga
Zanimljivost dana: U čast očekivanog debija Lightninga

Zanimljivost dana: U čast očekivanog debija Lightninga

281
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je najavio da će električno izdanje modela F-150 debitovati naredne srede i da će nositi ime Lightning, što u prevodu na naš jezik znači „munja“. Ljubitelji američke automobilske industrije sigurno znaju za takvu značku, pošto je tokom devedesetih i ranih godina 21. veka, indeks Lightning korišćen zarad označavanja nekih od najmoćnijih serijskih pikap kamioneta na svetu.

Naslednik sigurno neće imati takve vozne karakteristike, pošto se Ford orijentiše na terensku vožnju preko verzija poput Tremora i Raptora, pa ćemo u ovom izdanju zanimljivosti dana obratiti pažnju na istoriju „munje“, i zašto je bila značajna za celokupnu industriju.


Ideja o kamionetu visokih performansi zapravo nije bila nova, i o njima smo detaljno pisali u jednom od prethodnih izdanja. Iako se Ford generalno smatra pionirom u industriji kamioneta, i uglavnom postavlja standarde koje konkurencija kasnije prati, u ovom slučaju, Chevrolet je bio taj koji se dosetio čuvene formule za mišićave automobile iz šezdesetih godina, a to je sublimirano u postavci: „uglaviti najveći dostupni motor u najmanju i najlakšu karoseriju“.

U ovom slučaju, izabran je model C/K u osnovnoj verziji 1500, a zatim je u njega ubračen najveći V8 motor zapremine 454 kubna inča (7,4 litre) iz veće verzije HeavyDuty. Rezultat je bio 255 konjskih snaga, niže ogibljenje, trostepeni automatski menjač sa kraćim prenosnim odnosima i većim kočnim diskovima.

Na odgovor iz Forda smo morali da čekamo čak tri godine, ali kada je novi Lightning konačno debitovao, sigurno nije razočarao. Kompanija je pratila uglavnom identičnu strategiju sa najmanjom karoserijom, ali je napravila neke bitne izmene po pitanju mehanike.

Naime, spomenuti C/K je dobio dosta kritika, u smislu da nije baš civilizovan za svakodnevnu vožnju, pošto je imao „kamionski“ motor u malom pakovanju, pa se Ford odlučio za nešto manji V8 zapremine 351 kubnog inča (5,8 litara) i odlučio se da ga modifikuje.

U pomoć je pozvana legenda profesionalnog auto-moto sporta Džeki Stjuart, a mnogi delovi su pozajmljeni sa klasičnog Forda GT40 koji je dominirao na trkama izdržljivosti. Krajnji rezultat je bio 240 „konja“ i maksimalnih 460 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

Na taj način Lightning je bio nešto slabiji od rivala iz Chevroleta, ali je zapravo pružao bolje performanse zahvaljujući nižoj masi. Mogao je da se pohvali sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 7,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 176 km/h.

Lightning se razlikovao od ostalih verzija kamioneta s oznakom F-150, po specijalnim branicima i felnama uz već opisane detalje po pitanju ogibljenja i kočnica. Iako nije bio nimalo jeftin i koštao je 23 hiljade američkih dolara (oko 40.300 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca), Lightning je privukao 11.563 kupca u naredne tri godine proizvodnje.

Dok je prva generacija svakako bila neočekivani hit, Lightning će steći status legende u drugoj generaciji koja se proizvodila od 1999. do 2004. godine. Dve godine ranije, Ford je šokirao javnost i predstavio potpuno novi F-150 koji je zamenio kockaste linije sa modernijim aerodinamičnim stilom i uskoro se nije mogao braniti od mušterija.


Upravo je ovaj model promenio percepciju da su kamioneti samo radnička vozila, i veliki broj kupaca ih je koristio za porodični transport i za svakodnevne potrebe. Ni ovaj put se generalna ideja nije izmenila u velikoj meri, pa je ponovo preuzet najmanji model u konfiguraciji 1500, pa je u njega ubačen V8 motor zapremine 330 kubnih inča (5,4 litre). Razvijao je 360 „konja“ (380 „grla“ nakon 2000. godine) i maksimalnih 610 Nm obrtnog momenta, a snagu je prenosio na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

Ovaj put je mnogo veća pažnja obraćena na sve detalje po pitanju kompresora marke Eaton, kočnog sistema, ogibljenja, opreme i na još mnogo toga. Tokom 2003. godine Lightning je napisao istoriju tako što je postao najbrži serijski pikap kamionet na svetu, pošto je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za samo 5,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 234 km/h.

Rekord će kasnije oboriti novi Dodge Ram SRT-10 sa Viperovim motorom u konfiguraciji s deset cilindara ispod haube. U periodu od 1999. do 2004. godinu fabriku je napustilo 28.124 Lightninga.


Ford je zapravo pripremao i treću generaciju, što potvrđuje i koncept sa Salona automobila u Detroitu 2003. godine koji možete da vidite na priloženim fotografijama. Tada je na desetogodišnjicu Lightninga debitovala fantastična studija koja je povećala snagu na 500 „konja“, a donela je i šestostepeni automatski menjač, Brembo kočnice i 22-inčne felne.

Nažalost, ovaj prototip nikada nije ugledao serijsku proizvodnju, a kao glavni razlozi su navedeni to kako je nova platforma značajno teža od prethodne, čime i pored više snage, novi Lightning ne bi imao nešto bolje performanse. Uz sve to, ni šestostepeni automatski menjač ne bi bio u stanju da podnese tako veliki obrtni momenat, pa je Ford odlučio da posveti pažnju budućim terenskim modelima poput Raptora.

To se očigledno pokazala kao prava odluka pošto Raptor privlači daleko više kupaca nego što je to Lightning ikada bio u stanju da učini. Bio je to poslednji pokušaj Forda da debituje s uličnim kamionetom visokih performansi.

Bilo kako bilo, pozivamo vas da budete uz nas naredne srede, kada će legendarno ime ponovo ugledati svetlost dana posle celih osamnaest godina…

Zoran Tomasović

(281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments