1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Talisman ICONIC Energy TCe 200 EDC – Histrion iz D segmenta
Renault Talisman ICONIC Energy TCe 200 EDC – Histrion iz D segmenta
7

Renault Talisman ICONIC Energy TCe 200 EDC – Histrion iz D segmenta

8.38K
7
Podelite sa prijateljima:

Francuske limuzine… Mada se ne može reći da su Francuzima veliki sedani „fah“, bilo je tu dosta modela koji su ostali zapamćeni, ali svakako ne po pouzdanosti i fenomenalnoj prodaji. Ipak, karakterističan stajling je znao da ih izdvoji iz gomile, posebno modele sa znakom „ševrona“. Ovde imamo posla s jednim „dijamantom“.

Renault, sa svoje strane, u novije vreme je pokušao da pomrsi račune konkurenciji sa Lagunom, posebno Volkswagen Passatu, ali se ta avantura prilično neuspešno okončala, tako da je francuska marka brže-bolje lansirala naziv „Laguna“ u zaborav i inaugurisala „Talisman“ (amajlija), koji im možda i donese više sreće.

Očigledno je dosta pažnje obraćeno na dizajn. I Talisman je primio novi korporativni stajling „Le Diamonda“, i s obzirom na reakcije prolaznika, sasvim je jasno da mu dobro stoji. Posebno je prednji deo atraktivan i prepoznatljiv, dok je zadnji pomalo „francuski“ u smislu da se preteralo u nastojanju da se bude „različit“.

Sve u svemu, zamisao Lorensa van den Ekera je uspela. Dizajn sasvim solidan, posebno u smislu identiteta i prepoznatljivosti.  Nama je u goste stigla verzija sa 1,6-litarskim turbo benzincem sa 200 ks.

Enterijer

Već smo kod testiranja karavanske verzije sa turbo dizel motorom, konstatovali kvalitet unutrašnjosti, podignut na viši nivo. Mada je ovo najbolje što je Renault ponudio u ovoj klasi do sada, konkurencija u vidu Volkswagen Passata ili Mazde6 je ipak ispred. Recimo da je na ovom planu Talisman u ravni sa Opel Insignijom, uz za nijansu bolju završnu obradu kod Opelovog pulena. „Tradicionalna“ tvrda plastika kod Renaulta je i dalje tu, s tim što je spuštena u nižu sekciju armaturne table, pomalo van vidnog polja, što je svakako dobro.

Sedišta pružaju obilje prostora i ergonomski su sasvim solidna, ali zaostaju za onim u Opel Insigniji. Rasponi podešavanja su izdašni (u 10 smerova), a funkcije masaže i ventilacije dobro dođu za „falična“ leđa i pružanje „spa“ ugođaja. Takođe, sedišta se mogu memorisati u šest individualnih pozicija.

Prostranost kabinskog prostora je na nivou vladajućeg trenda u segmentu, što donosi radost za putnike pozadi, koji neće imati problema sa smeštanjem nogu u pojasu kolena.

Armaturnom tablom dominira 8,7-inčni ekran u „portret“ formatu, osetljiv na dodir, a tu je i TFT sedmoinčna instrumentacija. Sve u svemu, završna obrada nije loša, predstavlja veliki napredak u odnosu na ranije Renaultove modele, ali još uvek nije na nivou modela poput Passata, Mazde6 ili Peugeota 508.

Mada je marka još ranije izrazila ambicije ka ulasku u polupremijum kategoriju, moramo reći da je još uvek daleko od toga, jer dovoljno je pogledati izdanje novog Peugeota 508, predstavljenog u Ženevi i sve postaje jasno. Donjim delom armaturne table i srednje konzole dominira plastika koja nije posebno reprezentativna, a najviše se štedelo u bočnom pojasu prostora za papučice i transmisionog tunela. Dovoljno je poređenje s Passatom da se uvidi koliko je Renault ovde želeo da „ućari“.

Ono što francuska marka treba da uradi u budućnosti je da „sjaj i glamur“ u vidu aktiviranja dnevnih svetala, zadnjih i krovnih svetala i osvetljavanja prostora oko vrata i sličnih „džidža bidža“, primera radi, zameni boljim kvalitetom, jer čitava predstava „pada u vodu“ zbog detalja koji kvare doživljaj. Takođe, kada vozač otvori vrata, audio poruka i vizuelna animacija na displeju ga pozdravljaju, što je veoma simpatično.

Zadnja klupa je deljiva u odnosu 60/40, a troje putnika mogu komotno da se smeste. Zapremina prtljažnika od 608 litara je zaista impresivna, što od odlaska na godišnji odmor čini pravu pesmu, čak i ako ženski članovi porodice čine većinu.

Vožnja

Mada Talisman vizuelno deluje prestižno, a kao što smo spomenuli, Renault planira da se pozicionira jednim „točkom“ u premijumu, izbor motora je previše siromašan kada su u pitanju bilo kakve aspiracije ka luksuznom segmentu. Jednostavno, „stvarčice“ poput 4Control sistema nisu dovoljne. Talisman praktično izbor pogonskih jedinica deli sa Meganeom iz segmenta niže, a da podsetimo na dimenzije: dužina 4.849 milimetara, širina 1.890 (sa sklopljenim retrovizorima) i visina 1.463 milimetra, uz masu od 1.430 kilograma (bez opcija).

To možda možemo objasniti izraženijom težnjom ka efikasnosti, ne toliko performansama, ali realno, reč je o nastojanju kompanije da što više uštedi. Kupci u Srbiji imaju izbor u vidu 1.5 dCi (110 ks), dve verzije 1.6 dCi (130 i 160 ks) i ovog koji nam je na testu, modela sa 1,6 litarskim TCe 200 turbo benzincem sa 200 konja. Ujedno, ovaj motor raspolaže maksimalnim obrtnim momentom od 260 Nm, dostupnog pri 2.500 o/min. Menjač je sedmostepeni EDC automatik s dvostrukom spojnicom.

Ovaj motor bez sumnje pogoni Talisman sa dovoljno potentnosti, ali svaka „brzinska“ egzibicija rezultira i povećanom potrošnjom goriva, ali o tome nešto kasnije. 4Control sistem upravljanja na sva četiri točka, koji smo opisali u potpunosti u ranijem testu, ne rezultira tako efikasno i primetno kao u slučaju Meganea GT. Ipak, dobro dođe, mada je doplata za njega nešto „paprenija“. Naime, 4Control paket košta 2.000 evra, a uključuje alu naplatke od 19 cola i varijabilno ogibljenje, pored samog 4Controla. Treba naglasiti da je sistem upravljanja na sva četiri točka u Iconic paketu standardan.

Talismanu se mora odati prizanje na vrlo dobroj izolaciji. Upliv neželjenih zvukova u kabinski prostor, kao i parazitski šumovi unutar kabine, svedeni su na minimum, što se nikako ne može reći za neke druge Renaultove modele.

Vožnja Talismana je tečna i opuštena, neravnine na putu se upijaju sasvim dobro, što znači da komfor dobija visoku ocenu. Ipak, Passat, Mazda6 i Opel Insignia odnose pobedu kada je kvalitet vožnje u pitanju. Konkurencija je jednostavno pronašla bolji balans između voznih osobina i komfora. Talisman, u odnosu na Mazdu6 i Insigniju gubi glatko kada je u pitanju longitudinalna stabilnost vozila pri visokim brzinama. Isto tako, preciznost na volanu Mazde6, odziv i izbalansiranost karoserije, nadmašuju Talisman. Takođe, pri višim krstarećim brzinama, osećaj u Insigniji je primetno lagodniji. Na planu krutosti karoserije, Talisman teško da može da se poredi sa Mazdom6 ili Passatom.

Motor s druge strane, odlično radi svoj posao. Sa 200 ks, Talisman dominira u odnosu na većinu vozila na putu. Do „stotke“ ubrzava za solidnih 7,6 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 237 km/h. Ipak, kao što smo naveli, vožnja pri visokim brzinama nije tako opuštena kao u Mazdi6 ili Insigniji. Ubrzanja su linearna, više nego silovita, ali to će i više prijati prosečnom kupcu. Kao što smo spomenuli, osećaj na volanu je prilično tup a podupravljanje je neznatno. Takođe, naginjanje karoserije je svedeno na minimum.

Mada je proizvođač naveo nominalnu prosečnu potrošnju od 5,6 l benzina na 100 kilometara, to je potpuno nerealna brojka. Doduše, potrošnja se može donekle spustiti pri „penzionerskoj“ vožnji na autoputu, ali to u slučaju ako želite da gledate malo bolje primerke Yuga kako vas pretiču. Prosečna potrošnja na našem testu je iznosila 9,7 litara, što je otprilike realno za limuzinu tešku gotovo 1,5 tona. Potrošnja se može spustiti za nekoliko decilitara niže, ali uz izvesne kompromise u vožnji.

Dakle, što se utisaka u tokom eksploatacije tiče, Talisman više naginje komforu nego performansama, a ono što je moja malenkost očekivala je više preciznosti i kontrole kada je reč o prednjem delu automobila, s obzirom na turbo benzinski motor relativno male mase. Zadovoljavajuća jeste, ali vožnja Talismana definitivno ne donosi previše uzbuđenja.

Rezime

Renault je sa Talismanom napravio značajan iskorak u odnosu na Lagunu, i zaista je sjajno što je ostao u sve ranjivijem i komercijalno problematičnijem D segmentu. Ipak, da bi se pozicionirao u sam vrh klase, ima tu još dosta toga na čemu treba poraditi.

Komfor i praktičnost su atributi koje Talisman stavlja u prvi plan. Prtljažnik raspolaže sa impresivnih 608 litara zapremine, uz još 25 litara u vidu korisnih odeljaka i pretinaca unutar kabinskog prostora.

Ne može se reći da je Renault uradio loš posao sa Talismanom, ali sa cenom od 33.140 evra (testirani primerak), ne može se reći ni da je „sjajna“ kupovina. Primera radi, testirana Mazda6 koštala je 34.190 evra, sa 2,2-litarskim dizel motorom i automatskim menjačem, u Top Revolution nivou opreme. S obzirom na to da se radi o kompletnijem automobilu, za kojeg se zaista može reći da je polupremijum, zaključak se sam nameće. Slična situacija je i sa Opel Insignijom, koja sa 2,0-litarskim turbo dizelom u Innovation paketu košta (bez popusta) 33.914 evra.

Dobar komfor čini Talismana zanimljivim onim porodicama koje nisu u potrazi za nekim krosoverom. Pored toga, izdašan prtljažnik i udobna vožnja na autoputu pri krstarećim brzinama, čine ga sjajnim automobilom za odlazak na odmor (koeficijent otpora vazduha iznosi samo 0,27). U tome ide u prilog i Bose audio sistem, posebno za nas, ljubitelje dobrog zvuka.

Dakle, Talisman, bez obzira na 200 konja, nije oličenje uzbuđenja u vožnji. Sve je podređeno lakoj eksploataciji, a kada se tome doda dobar dizajn, i veliku bazu ljubitelja marke, vrlo je verovatno da će naići na velik broj potencijalnih kupaca.

Ono što mu po nama neće ići u prilog u odnosu na ranije navedenu konkurenciju je i potencijalno brži pad cene kao polovnjaka.

Renaultu, po našem mišljenju, predstoji posao koji podrazumeva stavljanje više sadržaja u odnosu na formu. Tačno je da danas ta forma igra veliku ulogu, pisali smo već o tome, ali Renault mora da se oslobodi negativnog imidža vezanog za kvalitet, što znači da mora da teži tome da se bar u nekom momentu nađe iznad konkurencije. Po ovom pitanju, francuska marka jeste pobedila sebe, ali ne i rivale. Ključno je pitanje, da i ukoliko krene stazama kojima je krenuo recimo Peugeot, da li će cenovna politika biti tržišno održiva?

Završićemo ovaj test sa nekoliko rečenica direktnog poređenja sa glavnim protivnikom – Volkswagen Passatom. Ni jedan ni drugi model se ne razmeću posebno dizajnom, niti performansama.  „Gađaju“ relativno istu ciljnu grupu i ističu podjednake atribute. Međutim, kao i u ostalim stvarima u životu, sinergija iskustva i ekspertize odnosi prevagu. Tako je i u ovom slučaju. Sećate se priče o „engleskoj travi“?

Tekst: Pavle Barta

Fotografije: Zvezdan Božinović

Renault Talisman ICONIC Energy TCe 200 EDC

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.849 x 1.868 (bez retrovizora) x 1.465 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.809 mm
Zapremina prtljažnika: 608 l
Masa praznog vozila: 1.430 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo benzinski
Zapremina: 1.618 cm³
Snaga: 147 kW/200 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm pri 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 7/A sa dvostrukom spojnicom

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/40 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,6 s
Maks. brzina: 237 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 51 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,6/9,7 l
Emisija CO2: 127 g/km

Cena

Testiranog modela: 33.140 evra (bez popusta)

Dobre strane:

komfor, prostran kabinski prostor, dizajn, prijatna isporuka snage motora, 4Control, prtljažnik

Loše strane:

kvalitet detalja enterijera, cena, izbor motora, stabilnost pri visokim brzinama
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 8
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 8,22

(8380)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Freddy

Upitno je poredjenje s Pezoom 508 koji je predstavljen pre mesec dana… Ipak je Talisman vise godina na trzistu…
Takodje, Passat definitivno nema sjajnu zavrsnu obradu u svojoj poslednjoj B8 verziji.
Jedini model zaista bolji od rivala u ovom segmentu jeste Mazda 6, koja je prilicno dominantna u svim aspektima.

Odesza

Passat upravo ima najbolju završnu obradu!Tu VW doslovno nikada nije „štedio“,barem ne u onoj domeni koja bi imala utjecaj na neki aspekt samog automobila.
Talisman je zapravo za pravo u prednosti naspram Mazde 6,ponajviše od pre-facelifta.
Dojam same Mazde 6 koja ostavlja izrazito je loš.
Od bučnih el sjedala, izrazito klimavog naslona za ruku,kao i cijelog centralnog grebena,zvučna izolacija na stražnjim kotačima,sam damping vrata jedostavno koma,nažalost i zijevanje samih plastika…
Tako bi bilo izrazito neshvatljivo prozivati Talisman kad i Mazda6 nije ništa bolja…

Zvezdan

Dragi prijatelju, obojica volimo automobile, ali potpuno različito sagledavamo i poredimo Mazdu6 i Talisman. U svim segementima, bukvalno svim, izuzev zvučne izolacije kabine, Mazda6 je za jednu do tri klase bolji automobil. Pozz

Odesza

Zvezda,pozdrav! Vjerujem da će nova Faceliftana Mazda 6 koja je prikazna LA motor show zasigurno opravdati vaše naume i tvrdnje i da će zasigurno biti par stepenica ispred samog Talismana! Prema viđenim specifikacijama! No kad sam u vidu imao Mazdu 6 facelift ,za modelsku godinu 2016 Od bučnih električnih sjedala (elektromotora) koji sjedalo pomiče po horiznotali,kao i za određivanje nagiba,škripavi naslon za ruku,ujedno i klimavi,klimavi cijeli centralni greben. Na nekima mjestima se moglo naći loše obrađene plastike (pretinac u vratima),pa kao što kažete bučnost,te nedostatak zvučne izolacije kod vratiju… Da bi mogoa svoje tvrdnje utemeljti,kao što znamo doslovno nije svaki… Pročitaj više »

126P

Ako mazda 6 ima toliko nedostataka gore pobrojanih,kako je onda jednu do tri klase ispred Talismana?

Milos

Vozio sam se u toj mazdi 6 nista od navedenog nisam primetio.Ali sve je moguce.E ja ne znam kako pasat imao dobru zavrsnu obradu kad najvise ima ostecenja na plastici i izlizan kao da je koriscen 100godina a ne par godina ali ajde.Sve od onog nasta naletimo.Ja bih ipak od svih birao Japanca da mi moze biti :)))))(