Početna Testovi Renault Clio 0.9 TCe/75 Trend – Sad ili nikad!
Renault Clio 0.9 TCe/75 Trend – Sad ili nikad!
43

Renault Clio 0.9 TCe/75 Trend – Sad ili nikad!

2.01K
43

Pre nego li ode u zasluženu penziju, aktuelni Renault Clio dobio je novi trocilindarski agregat od 75 ks. No vredi li ga još uvek kupiti, posebno ukoliko se zna da će peta generacija biti predstavljena početkom marta na Salonu automobila u Ženevi?

Na snazi od septembra prošle godine, nove Evro 6c norme, o količini izduvnih gasova, zagorčale su život Cliju 4 pred kraj karijere. Rođen 2012. godine, morao se, kao i drugi modeli grupacije Renault-Nissan, odreći mnogih pogonskih jedinica, bez da je za njih pronađena adekvatna zamena.

Pojedini agregati, kao što su 1.2 16v/75, TCe 0.9/90 EDC, TCe 1.2/120, 1.6 Turbo/200 (Clio RS) i 1.5 dCi/110, završili su znači karijeru, barem u zemljama EU. E da, birokrate iz Brisela nisu imale milosti prema proizvođačima, koji su navrat-nanos morali pronaći alternativu “prljavim” agregatima, ili jednostavno obustaviti proizvodnju izvesnih modela na više meseci.

U slučaju Clija, osnovni četvorocilindarski 1.2 16v, u “opticaju” još od Clija 2 iz 2001., nije, kao što se moglo očekivati, zamenjen atmosferskim 1.0 SCe/75, iz komšijske Dacije Sandero. Umesto njega, Renault je odlučio da “izduva” poznati 0.9 TCe od 90 ks na 75 ks, koji je ujedno izgubio 20 Nm (120 umesto 140 Nm).

Malo, ali i dalje ubedljivo više od spomenutog 1.0 SCe, koji, bez pomoći turbo punjača, poseduje samo 95 Nm. Sličnu sudbinu imao je i dizel blok, najsnažniji 1.5 dCi/110 nije dakle više u ponudi, već samo slabije verzije od 75 i 90 ks. Dobro, kažete, osim što je na kraju karijere, pa još i pogonjen  “bezveznim” agregatima, zašto se onda opterećujemo njime? Iz jednostavnog razloga, kao i mnogi modeli pre kraj karijere i Clio se oslobodio “dečijih bolesti”, ujedno obogativši opremu spustivši cenu ispod 10.000 evra. Aha, priča počinje da biva interesantna, posebno iz razloga što Clio 4 i dalje nije deplasiran, kako stilom, tako ni u tehnološkom smislu. Uostalom, od samog starta u Francuskoj je najprodavaniji u segmentu, titula koju je uspeo zadržati i nakon lake restilizacije 2016..

Polivalentan mališan

Nakon što je interesovanje za malim gradskim automobilima u A segmentu opalo, pojedini proizvođači su ih jednostavno izbacili iz ponude, okrenuvši se B segmentu. Renault je evidentno zadržao Twingo u ponudi, no njegov nivo prodaje neuporedivo je niži od Clija, koji se sa 4,06 metara pokazao dovoljno talentovanim i za duža putovanja omanje porodice, jer dok se na prednje sedište udobno može smestiti veoma korpulentan vozač (imresivna je amplituda podešavanja sedišta i upravljača po svim pravcima), na zadnjoj klupi mesta ima dovoljno tek za dvoje dece srednjeg uzrasta.

Mlađi konkurenti na ovom polju su superiorniji, ali s druge strane, prtljažnik od 300 litara sasvim je zadovoljavajući za vozilo iz ovog segmenta. Tek podsećanja radi, Clio je u ponudi i u karavan verziji, estetski prilično uspešnoj. Nazvan Grandtour, duži je za 21 centimetar i poseduje prtljažnik od solidnih 443 litra, odnosno 1.380 litara sa oborenim naslonima. Pravilnih dimenzija, sa slabo izraženim prolazima za točkove, ima i niži utovarni prag za 15 centimetara (60 centimetara od tla), dok je otvor širi i viši nego li kod standardnog Clija. Kod ove verzija može se oboriti i naslon suvozačevog sedišta, što omogućuje utovar predmeta do 2,5 metara dužine. Interesantna porodična alternativa standardnom Cliju, posebno jer je skuplji za prihvatljivih 700 evra.

Karavanska Grandtour verzija

Po pitanju praktičnosti, pa ukoliko hoćete i dizajna enterijera, Clio počinje da oseća težinu godina. Razno-razne sitnice prirodno se mogu odložiti u dnu centralne konzole, a nezaobilazna jutarnja kafa, sa kojom svako jutro krećem na posao (kada ga imam…), u za to predviđeno udubljenje između sedišta. Trebalo bi ipak biti dublje (kafa se prospe u prvoj krivini ili prilikom jačeg kočenja), kao i pregrade u vratima.

Mišljenja se razmimoilaze i oko dizajna instrument table, gde pristalice analognih instrumenata ne mogu da svare numerički digitalni brzinomer. Stvar ukusa, no ovakvo rešenje je veoma praktično u svakodnevnoj upotrebi. Cifre su velike i pregledne, tako da vozač u svakom trenutku zna tačnu brzinu vozila. Osnovni završni nivo Life, nema pravo na centralni kolor ekran, a umesto njega ponuđen je mobilni držač za smartfone, koji se povezuje preko sistema R-Link. Ovde moram da vam skrenem pažnju da su u Francuskoj završni nivoi Life i Zen ukinuti, zamenio ih je Trend.

Oprema je obogaćena manuelnim klima uređajem, ali ekran od 7 inča, koji pronalazimo kod Zena, nije uvršćen u serijsku opremu. Ništa ni od upravljača presvučenog kožom, ali zato  je plastika prijatno mekana pod prstima, sa zadebljanjima za palčeve. Iako se, dakle, radi o najjeftinijem Cliju, ne deluje previše “očerupano”, posebno jer je plastika na komandnoj tabli lako tapacirana, sa dopadljivom šarom.

Vozač se za upravljačem  oseća veoma dobro, još jednom ću ponoviti da me je Clio impresionirao mogućnošću da se adaptira kako sitnijim damama, tako i košarkaskom centru. Ne preterujem, jer kada se sedište odgurne maksimalno unazad, gotovo da može da dotakne zadnju klupu. Za pohvalu su i električne komande za prednja stakla (pozadi je samo “kurbla”), smeštene upravo na dohvat leve ruke.

Skromno ali prihvatljivo

Kao što smo rekli, voženi 0.9 TCe/75 baziran je na snažnijem od 90 ks, koji je samo reprogramiran. Iako je zvanično izgubio 15 konja, u svakodnevnoj vožnji ovo se ne oseća previše, čak bi se mogli zapitati da li je baš toliko oslabljen… Uostalom, daleko je lakše i jeftinije “zavrnuti” turbo i oslabiti perfomanse, nego li zameniti čitav agregat.

Verovatno upravo iz tog razloga, Renault nije želeo rekuperirati atmosferski 1.0 SCi/75 (realno 73 ks), iako je snaga gotovo identična. Osim toga, razlika u perfomansama je značajna, gore spomenutih 97 Nm Sandero razvija pri 3.500 o/min, dok 0.9 ostvaruje 120 Nm sa 1.000 obrtaja manje. Pod stopalom, jasno je da Clio ima pomoć turbo kompresora, iako se ne treba plašiti da će vam iščašiti vrat prilikom “snažnog” starta. Rekao bih da sasvim korektno obavlja posao, posebno ukoliko je vozač sam ili sa suvozačem u kolima, jer ova verzija ipak teži oko 1.100 kilograma, dok maksimalno “napunjen” Clio dostiže i 1,5 tona.

Osim toga, ili upravo zbog toga, motor se mora držati iznad 2.000 obrtaja, žele li se koliko toliko prihvatljva ubrzanja. Do 100 km/h naš Clio ubrzava za 12,3 sekunde, što i nije tako loše ukoliko se zna da je Sandero 1.0 SCe sporiji za 2 sekunde, iako lakši za dobrih stotinak kilograma. Dakle, u gradskoj i prigradskoj vožnji ovaj mališan u potpunosti zadovoljava, a stvari se donekle komplikuju na otvorenom putu. No sve dok se ambicije vozača svode na to da je bolje stići ikad nego nikad, njegov izbor je opravdan.

Hoću da kažem da je mudro zaboraviti na rizična preticanja, i zauzeti “cool” filozofiju, kada će se Clio zadovoljiti i sa manje od 5 litara u proseku. Da, da, iako sam u početku posumnjao kako putni računar daje lažne podatke, na kraju se ispostavilo da može biti veoma ekonomičan, što su potvrdile i kolege iz jednog renomiranog francuskog automobilskog časopisa, svrstavši ga sa 6,1 litar među najekonomičnije u segmentu (vidi sliku).

Potrošnja i performanse

U našem slučaju, potrošnja je bila nešto viša (6,8 litara), pre svega zbog intenzivne gradske upotrebe, kao i nekoliko dužih deonica na autoputu. Ukoliko ste pomislili da tu nema šta da traži, odmah ću vas razuveriti. Naravno da mi nije palo na pamet zapucati se njim na put od Pariza do Beograda, no za tih par stotina kilometara “pravog” autoputa, koliko imamo u Srbiji, prolazi!

Pri brzini od 130-140 km/h motor se vrti na relativno niskih 3.500 obrtaja, daleko od crvene zone, koja počinje sa 6.000. Iz tog ugla gledano, šesti prenosni odnos i nije neophodan, mada bi sigurno pozitivno uticao i na perfomanse i na potrošnju. Buka motora i kotrljanja je prigušena, što će reći da je posve izvodljivo slušati muziku i razgovarati sa putnicima bez podizanja glasa. Tek u najvišem režimu rada do izražaja dolazi prepoznatljiv promukli zvuk trocilindarskog motora, na koji se s vremenom navikne.

Čak je i potrošnja za pohvalu, u ovakvim uslovima kreće se između 6 i 6,5 litara. A kad smo već kod potrošnje, nalazim da je jedino u gradskim uslovima povišena. U normalnim uslovima uspeo sam da je ograničim na 8 litara, no u “špicevima” (Francuzi to nazivaju “Buchon”, odnosno “začepljenje”) sam dogurao i do 11-12 litara.

Što se tiče vozne dinamike Clio je pre svega siguran mališan, sa ne preterano tvrdim ogibljenjem. Osnovna verzija je zbog upotrebe skromnih pneumatika (185/65 R15) veoma udobna, mada se i dalje ne može nadmetati sa znatno mlađim Citroenom C3. Ukoliko bi trebalo u par reči uporediti ga sa konkurentima, rekao bih kako je Peugeot 208 dinamičniji i zabavniji za vožnju, Dacia Sandero prostranija, ujedno rustičnija i jeftinija, dok je VW Polo moderniji, nažalost i skuplji.

Konkurencija

Rezime i cene

Kojem ćete se carstvu prikloniti, vaša je stvar, no ukoliko želite nov automobil, simpatičnog dizajna, ekonomičan i ne preterano skup, ovaj Clio je za preporuku. Po ceni od 9.950 evra nalazim da je “très bonne affaire” (veoma dobra prilika), jedino je za žaljenje što uz Life nije uračunat i klima uređaj. Jeste za sledeći završni nivo Zen, no njegova cena odmah će porasti za 1.350 evra. Mnogo, ali zauzvrat dobijate i kolor ekran od 7 inča, sa multimedijalnim sistemom MEDIA NAV, kao i još nekoliko estetskih detalja.

No uzmite sve ovo ipak s rezervom i raspitajte se u Renaultovom salonu, jer je možda u međuvremenu i kod nas stigao novi završni nivo Trend. Ostali agregati, gde pre svega mislim na dizele, osetno su skuplji, za nejeftiniji Zen (ukoliko je verovati podacima na sajtu Renaulta, Life nije predviđen uz dizel) neophodno je 13.050 evra.

Uzevši u obzir malu potrošnju voženog agregata, kao i pretpostavku da njim nećete prelaziti više desetina hiljada kilometara godišnje, trebaće vam duge godine eksploatacije kako bi se amortizovala razlika u ceni od 1.750 evra, odnosno čak 3.100 evra, ukoliko se odlučite za osnovni Life. A ukoliko baš želite da sačekate petu generaciju, čija je premijera zakazana za 7. mart u Ženevi, na osnovu podataka koji su procureli u javnost, saznali smo da je Renault odlučio da podigne lestvicu znatno više. Pre svega po pitanju raspoloživog prostora i dizajna enterijera, manje kada se radi o spoljašnjim dimenzijama i dizajnu. No priča vam je poznata, uz novi model zaboravite na značajne popuste i bazne agregate, te se lako može desiti da cenom novi Clio pretekne aktuelni Megane. Živi bili pa videli…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Renault Clio 0.9 TCe/75 Trend

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.460 x 1.730 x 1.450 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.590 mm
Zapremina prtljažnika: 300 l
Masa praznog vozila: 1.090  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Zapremina: 898 cm3
Snaga: 75 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 120 Nm pri 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 5/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 185/65 R15

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,3 s
Maks. brzina: 178 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 46 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5/6,8 l/100 km
Emisija CO2: 113

Cena

od 9.950 do 17.550 evra

Dobre strane:

perfomanse bolje od bivšeg 1.2 16v/75, cena za osnovnu verziju,potrošnja, pozicija za upravljačem,  nivo buke u kabini, opšta udobnost

Loše strane:

prostor na zadnjoj klupi, odziv na gas ispod 2.000 obrtaja, bez klima uređaja za osnovu verziju, bez automatskog menjača uz benzinski motor, doboši na zadnjim točkovima, rezervni točak uz doplatu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,5
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost:7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,33

(2006)

Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

Ostavite komentar

avatar
Zvezdan Božinović
Admin

Imam Clio 1.4 iz 2006. godine i VW Polo 1.4 iz 2008. Da li verujete da se Clio bolje držI?

Odesza
Gost

Kao pretpostavka riječ je o Cliu 3 generacije, te Polu 4 generacije ?
S tome tezom možemo vrlo lako doči do zaključka,pogledajmo samo tko je projektiran u kojem razdoblju,tko je projektiran u “eri naprednih softvera”
Ma svi se uspoređujue i sve poređuju sa Volksawgenom,dobro znamo da je više manje “benchmark” za različite kategorije automobila!
No zar bi Volkswagen u svemu trebao biti bolji? Nikako!

Yankee
Gost

Kakve su sanse za test Twinga?

Zvezdan Božinović
Admin

Nema dozvolu Peki za “a” kategoriju 🙂

Peki
Gost

Pa za tu “kategoriju” ni ne treba dozvola…

Yankee
Gost

I moze li odgovor ili da se ne nadam testu Twinga?

Dejan
Gost

A kakve su šanse da pročitamo test nekih drugih modela sem onih koji dolaze iz Francuske?
Da me niko ne shvati pogrešno ovo nikako nije kritika niti bilo šta slično, jednostavno ne volim izdanke francuske auto industrije i voleo bih da pročitam nešto malo drugačije.
Ima toliko toga da se proba u Evropi, Americi, Aziji…
Recimo ja bih baš voleo neki test nekog novijeg Jaguara. Ili recimo aktuelnog XC60. Ili recimo da pročitamo nešto o Chrysleru 300C. Malo samo raznovrsnosti,mislim da bi svima bilo zanimljivo 🙂

Japanautofan
Gost

Mozda Pekija da preselimo u neku drugu zemlju pa onda !? 🤔🤣

Peki
Gost

Moze Moron, sa zadovoljstvom, zgadila mi se Francuska. Ako mogu da biram Svajcarska bi mi bas legla!

Japanautofan
Gost

Dobro Peki ,ali nisam ja Moron 🤣😂

moron
Gost

Peki “obnevideo” 🙂
Trebaju mu jači “snajperi”.

Peki
Gost

Daleko bilo Moron, bolje vidim nego kada sam imao 20 godina (kad bi se lagali).
Izvini Japanautofan, sto sam te uzeo za Morona… :-)))

Japanautofan
Gost

Pa nije uvreda,covek daje stvarno strucne tj argumentovane i extra komentare. 😉
Moji su vise u saljivom tonu 😛

moron
Gost

Ne bih imao ništa protiv veće “šarolikosti”, mada je Peki u par navrata objašnjavao da uzima na testiranje “sve ono što može da dobije”, tako da se tu više radi o PR politici distributera pojedinih brendova u FR.
I pored toga, imao je raznih brendova i do sada, odnosno, baš dosta “nefrancuskih vozila”. Istina, Jaguara nisam primetio 🙂

Peki
Gost
Dejane u pravu si, samo to ne zavisi od mene. Kao sto rece Moron, pokusavam da pratim aktuelnosti, no ne izlazi mi svi proizvodaci u susret. Ubio sam se ubedujucu nedavno jednu Gospodu, atase za stampu kod Suzukija, da mi ustupe novi Suzuku Jimny, ma ni da cuje. Mi radimo samo sa francuskim medijima, obratite se Suzukiju u Japanu… Nesto u vezi Jaguara od mene sigurno neces procitati, osim ukoliko ga neko od poznanika i prijatelja ne kupi pa mi ga ustupi na voznju. Naprotiv sa Volvo tu i tamo saradujem, nazalost atase za stampu u Francuskoj, izvesna Helena Laoudi,… Pročitaj više »
Dejan
Gost
Peki najiskrenije Vam se izvinjavam ako je ovo zvučalo kao neka kritika. Ja sam se potrudio da to više bude kao neki konstruktivan predlog 🙂 U potpunosti razumem kako to izgleda i koliko je obruča potrebno preskočiti da bi se dobilo neko test vozilo. I verujte mi da cenim sve što vi iznesete pred nas. No, morao sam samo da probam i predložim nešto što bi recimo meni lično bilo veoma interesantno. Eto,i Moron se slaže da bi Jaguar bio baš zanimljiv. Volvo je već nekoliko puta bio na raznim testovima ovde na AR i to uvek pročitam i po… Pročitaj više »
Dejan
Gost

Hvala Zvezdane. Stidim se. Iskreno,ko zna šta je sve zanimljivo još sakriveno 🙂
Da nema negde i Lexus GS? 😎

Zvezdan Božinović
Admin

Sve ok, Deki. Nažalost, od Lexusa imamo samo novi kompaktni krosover UX 🙂

Peki
Gost

Ma nema nikavih problema, vise bi ja voleo da testiram Jaguara nego da ga ti procitas 🙂
Nego nema potrebe da mi persiras, tako se osecam jos matorije. Vidis da se oni mangupi sprdaju sa mojim vidom i godinama…

Japanautofan
Gost

Ma vidis ti odlicno,ali za godine tu ti i Pantelija Topalovic iz maratonaca moze pozavideti 🤣
Ziveo ti meni,jos toliko 🙂

Peki
Gost

Cim se bude pojavio u press voznom parku uzecu ga na test voznju. No pre njega verujem da cu se pozabaviti osvezenim Kadjarom, koji mi je vec ponuden. Naravno sa nekim od novih agregata, kao sto je 1.3 TCe ili 1.5 BluedCi/115, odnosno 1.7 BluedCi

Miroslav_NS
Gost
Gos’n Peki, pisao sam neki dan redakciji sa zeljom da me spoji sa Vama, posto sam trenutno u procesu kupovine (tj. tek za sad izbora buduceg, novog) automobila, i Vasi tekstovi pisani ranije za VG bi mi jako pomogli, kao i mozda neki usputni licni savet. Medjutim, te tekstove je sad nemoguce naci, jer arhiva testova VG-a je van funkcije, pa sam se nadao da mi Vi mozete proslediti sta ste imali o tim vozilima koja bi me interesovala. Ako Vam to oduzima previse vremena, ili prosto imate pametnija posla – ne zameram, ni najmanje, naravno. No, ako mozete da… Pročitaj više »
Peki
Gost

Pozdrav Miroslave. Moja mail adresa nije nikava tajna, no mozeo od ponedeljka popiti pice i ispricati, jer dolazim na kratko u NS. Inace, kao sto sam najavio, rezervisao sam Opel Grandland X 1.5 D/130 KS (zamenio je 1.6 D/120) od 11 do 18 februara, verujem da je ova verzija najpolivalentnija…
Dakle slobodno mi se javi, kako bi ti posao tekstove, verujem da sam ih sacuvao…
perica.rajkovic@club-internet.fr

moron
Gost

Kako ja vidim cenovnik u Srbiji, najjeftniji Clio TCe 90 ( Limited ) košta 12.570 €. Toliko košta yaris 1,5 Stella sa 111 ks. Prosto, tu nema dileme (za mene).
Što se tiče testiranog TCe 75, sa serijskom klimom je najmanje 11.370. I to mi je previše, jer je opremom daleko bogatiji ( i daleko komforniji, “za broj veći” ) i20 u srednjem paketu ( 10.990 ).
A da će cene za novi Clio da odu u nebesa, siguran sam da hoće. Sve leti u nebo.

Mad Max
Gost

Ta Tojota Jaris sa atmo motorom 1,5 je verovatno gutač “vatre”. Čudi mene da se pravi i dalje nšto slično u B segmentu.
Nije ovih 75 ks, u Kliju loše. To su autići za grad, prava mera. Verovatno da troši manje od TCE 90, i da je elastičniji.

moron
Gost

Clio 0,9 TCe sa 75 ks ima odlično ubrzanje (12,3 ), dok Yaris 1,5 nema perfomanse uobičajene za tu snagu i sporiji je i manje startan od TSI 95, I jedva da je malo brži od fabie 1,0 MPI sa 75 ks (mislim da ona ide 172, a “jarić” 175)

Yankee
Gost

Ne znam odakle ti to da je Yaris sporiji. Car & Driver je izvukao 10,2 sekunde sa automatikom i 8,9 sekundi sa manualnim. Daleko brze od 12,3 za Clio koje si soomenuo.

Mad Max
Gost

Taj motr mora da ima priličnu potrošnju. Čudi me da Tojota još pravi takve dinosauruse. Pored toga radi ekologije je prigušen načisto. Nekad sam vozio onaj 1,33 u Aurisu koji je bio kao Punto od 60 ks

Yankee
Gost

Pa i 11 sek je valjda brze nego 12,3. 😉

moron
Gost

Ma, dobro je to oboje … Ih, kol’ko sam ja “zgazio” sa ladom nivom “mk1” (MT4), a ubrzavala je oko 25 sekundi …

Aca.Z
Gost

Da li je u planu neki test Škodinih modela, Suv klase: Kodiaqa ili Karoqa?

Zvezdan Božinović
Admin

Nije dragi prijatelju. Sa Škodom, tj uvoznicima, nažalost nemamo nikakve kontakte, niti kakav interes da bi investirali u promociju njihovih vozila

Balkanboj
Gost

Kako pišete o nekim brendovima, sumnjam da bi to bila “promocija” Škode. B-)

s mile
Gost
ja bih dao jedan konstruktivan predlog…. S obzirom da je “moron” ( veoma mi je neugodno da ga tako oslovim ), poprilično upućen u modele, opremu, cene kako kod nas tako i van srbije, zaista ne vidim ni jedan razlog da mu se ne da malo medijskog prostora za svoje viđenje nekih tema, po sopstvenom izboru. Više puta sam čitao veoma koncizne i lepo objašnjene razloge zašto ovaj, a ne onaj auto, potkovano sa cenama. Verujem da bi imao šta da kaže, a vidim da je puno truda i vremena odvojio za temu automobili, cene, oprema. Vidim da je domaće… Pročitaj više »
moron
Gost

Moje “znanje” ti se najviše svodi na povremeno “čitanje cenovnika” (eventualno i kataloga) i to samo manjeg dela vozila iz ponude na domaćem tržištu. Tu je “početak i kraj” moga “znanja” … Realno, nema tu nikakog znanja. Tek “povremena dokolica” 🙂

Mad Max
Gost

Da, ali jako precizno i studiozno

J4ZZER
Gost
Ma gospodin “moron” je izuzetno skroman lik, mislim da bu njegovi testovi bili izuzetno interesantni, mada bih ja predlozio to budu testovi iz tri razlicita ugla…. Tipa moron iz svog egzaktnog, racionalnog ugla punog podataka i britkih zaključaka, sa akcentom na, prakticnost, vrednosti i egzaktnim kategorijamai… . Recimo ja sa svojim emotivnim dozivljajem dizajna tradicije i naglasenog subjektivnog dozivljaja… I neko treci iz 120 stepeni drugacijeg ugla 🙂 Mislim da je super kad postoji realan test iz sa tri razlicita ugla, gledista i skupa prioriteta. Takodje smatram da bi AR trebao kao svi ozbiljni strani mediji napraviti svoju A listu,… Pročitaj više »
don
Gost

Na onoj slici iz novina su motori razlicitog raspona snage od 68 do 140 KS i jos poredimo njihovu potrosnju, a i ovaj od 140 trosi jako malo s obzirom na snagu. Zasto onda uzeti slabiji mlinac za kafu pored neke zvjerke sa 140 konja.