1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda6 2.2 CD AWD Wagon – Talentovani autsajder
Mazda6 2.2 CD AWD Wagon – Talentovani autsajder
51

Mazda6 2.2 CD AWD Wagon – Talentovani autsajder

6.12K
51
Podelite sa prijateljima:

Na sceni još od 2013. godine, Mazda6 evidentno nije u prvoj mladosti. No nakon dve restilizacije, propraćene brojnim poboljšanjima (poslednje iz 2018.), i dalje je sposobna nadmetati se s tenorima u segmentu, računajuće i one iz takozvanog premijuma.

Još od samog nastanka, Mazda je proizvođač koji se uspešno distancira od ostalih. Sredinom 60-ih, postaje poznata u automobilskom svetu po atraktivoim kupeu Cosmo Sport 110S, sa Wankel motorom, tehnologijom koje se nije odrekla sve do pre 5-6 godina. U tom periodu, počinje velika ofanziva na Stari kontinent, odnosno par godine kasnije i na tržište u USA.

Danas, famozni čarobni napitak naziva se Skyactiv, a podrazumeva „koktel“ razno-raznih tehničkih inovacija i poboljšanja, koji joj daju začuđujuću vitalnost. No kako sve počinje od vizuelne privlačnosti, nikako se nije smeo zaboraviti estetski aspekt, koji su Mazdini dizajneri krstili imenom Kodo, u prevodu nešto kao „duša u pokretu“.

Šta zapravo donosi? Sada prepoznatljivu veliku prednju masku, kao i fluidne, ali dinamične forme karoserije. Kome su drage klasične limuzine, biće oduševljen ovakvim linijama, jer uprkos godinama „šestica“ je i dalje privlačna, da ne kažem poželjna. Možda je još atraktivnija u karavan varijanti, koja je prevashodno namenjena za evropsko tržište (60% svih prodatih Mazdi6), te je iz tog razloga kraća od limuzine za 7 centimetara.

Kao da je bilo juče, sećam se izjave glavnog dizajnera i šefa projekta, gospodina Akire Tamatanija (Salon automobila u Parizu), koji reče da je inspiraciju pronašao u lepoti i snazi životinja u pokretu… Rekao bih standardno marketinško naklapanje, no moramo mu priznati da je odlično obavio posao.

Šest godina kasnije, osnovne forme su i dalje netaknute, dve restilizacije (početak 2015. i 2018. godine) uglavnom su se skoncentrisale na detalje, odnosno prednju masku i svetlosne grupe, kao i određena tehnološka poboljšanja. Dakle stilu Mazde6 ništa se može prebaciti, a kada je ofarbana u jarko crvenu boju, kao u našem slučaju, atraktivnost je zagarantovana.

Na ruku spomenutog gospodina Tamatanija, svakako je išla i činjenica da Mazda nema model iznad „šestice“ (kako stoje stvari neće ga ni imati u dogledno vreme), tako da je mogao da se razmaše, i kreira limuzinu od bezmalo 4,9 metara. Taman da uskoči između srednje i više-srednje kategorije, te da iskompleksira recimo jedan Audi A4 ili BMW serije 3, kraće za dvadesetak santimetara. Da, da, apetiti Mazde su očigledno porasli, pa ovaj japanski proizvođač više voli da ga porede s nemačkim premijum segmentom, nego s „generalistima“ tipa VW Passata, Opel Insignije, Renault Talismana ili Peugeota 508. Prepotentno kažete? Možda, no naš lepi karavan pokazao se u najboljem svetlu, te iako se nova generacija naveliko priprema, aktuelna, posebno u najsnažnijoj izvedbi 2.2 D/184 AWD, i dalje ima šta da kaže…

Takumi kao simbol luksuza

Uz prošlogodišnju restilizaciju, Mazda je uvela i novi završni nivo Takumi, za kupce s prefinjenim ukusom i dubljim džepom! Spolja, razlike su minimalne, a zauzvrat, izuzmemo li upravljač, praktično kompletan enterijer je nov. Instrumenti, dizajn komandne table, sedišta napred i pozadi… Lepo i nadasve elegantno deluje unutrašnjost ove „šestice“, posebno kada je bele boje.

Kvalitetna koža na sedištima (ne i na poleđini) i vratima, umeci od aluminijuma i drveta, kao i kvalitetna mekana plastika, u harmoniji su sa besprekornom završnom obradom. Premijum ili ne, posve nebitno, važno je da vlasnik ovog elegantnog karavana dobija sve što očekuje za svoje novce. Tek da se zna, ovakva kakva je na fotografijama, sa najsnažnijim dizelom i integralnim pogonom, Mazda 6 Wagon Takumi košta u Srbiji nekih 40.000 evra! E da, logično je dakle dobiti elektropomična grejana i ventilirajuća sedišta, udobnija od bilo koje kućne fotelje, kao i digitalni TFT pokazivač brzine, koji je kod jeftinijih paketa analogni. Hoćete još? Može, navedimo dakle grejana sedišta pozadi (komande u središnjem naslonu za laktove), inteligentan regulator brzine (samostalno održava odstojanje sa vozilom ispred, koči i ubrzava), adaptivna LED svetla, naplaci od 19 cola, audio sistem Bose, „head up display“ (očitavanje se vrši na vetrobranskom staklu),  otključavanje/zaključavanje vozila i startovanje motora bez ključa, električni krov, grejani upravljač, alarm, sistem kamera od 360°…, jednostavno nema nijedne opcije osim za spomenutu crvenu boju, kao na fotografijama.

S te strane nema se dakle šta prebaciti našem karavanu, za razliku od unutrašnjeg prostora, koji je inferiorniji u poređenju s limuzinom. Kao što rekosmo, kraći je za 7 santimetara (4,8 metara), osim toga, smanjeno je i međuosovinsko rastojanje. Umesto 2,83 metra, ovde iznosi 2,75 metara. Prava retkost, zaista mi na pamet ne pada nijedan drugi karavan koji je toliko inferiorniji od limuzine.

Ovo se bez ikakve sumnje odražava na prostor za kolena putnika, u šta sam se imao više puta priliku uveriti prilikom prethodnih test vožnji trovolumenske karoserije. Zaključak, iako prostora za dva putnika pozadi ne nedostaje, kod limuzine ga ima osetno više. Treća osoba ovde nema šta da traži, osim što sedi znatno više od ostalih, glavom dodirujući plafon, dok između nogu ima ogroman tunel. Nasuprot tome, s 520 litara prtljažnik je superiorniji kod karavana (480 litara kod limuzine), i ujedno je znatno praktičniji. No iako proizvođač to nigde ne navodi, kod naše verzije s pogonom na sva četiri točka učinio mi se nešto plićim. Hoću da kažem da je pod viši, a da ispod police koja ga pokriva nema rezervnog točka (logično). Treba međutim pohvaliti zastor koji ga pokriva, koji je zakačen za peta vrata. Podiže se zajedno sa njima, oslobađajući nesmetan prolaz za prtljag.

No vratimo se opet prednjim sedištima, odnosno vozačevom radnom mestu. E ovde je teško pronaći neku manu, ukoliko to nije prostor za odlaganje sitnica. Naime, pregradak ispred suvozača i police u vratima su pomalo tesni za svakodnevne sitnice. Sve ostalo je u superlativima, bez obzira da li se radi o ergonomiji komandi ili poziciji za upravljačem. Spomenuti TFT ekran ima svojih prednosti, osim što je vidljivost odlična, čim se prekorači dozvoljena brzina (kamera čita saobraćajne znakove) polje iza „kazaljke“ pocrveni.

Jedan detalj moram posebno da pohvalim, kao neko ko je rođen pre bezmalo 60 leta, podrazumeva se da imam zavidnu kolekciju CD-a, koje sve manje mogu da slušam u test automobilima. Gotovo svi proizvođači poslali su u istoriju CD čitače, ne i Mazda! Osim toga, jedno sada uobičajno i klasično „dugme“(kružni potenciometar), na konzoli između sediša, omogućuje vozaču i suvozaču da na „brzaka“ smanje ili pojačaju zvuk. Pored njega je i poveći „džojstik“, kojim se morate poslužiti ukoliko je vozilo u pokretu. Ekran od 8 inča osetljiv je na dodir samo u stanju mirovanja, po Mazdi iz razloga sigurnosti…

„Porez za budale“

Negde neko reče u vezi s magičnom zapreminom agregata iznad dva litra, kako je to „porez za budale“, te je iz tog ugla gledano voženi 2.2 neinteresantan za mnoge potencijalne kupce u Srbiji. Šteta, jer radi se o odličnom agregatu Skyactive-D, koji nakon poslednje restilizacije razvija 184 ks, umesto nekadašnjih 175.

Ovaj četvorocilindarski dizel poznat je između ostalog i po tome što ima najnižu kompresiju od 14,4:1. Time je temperatura sagorevanja spuštena ispod 1.300 stepeni Celzijusa, što je limit iznad koga dolazi do stvaranja azotnih gasova (NOx, tj azotni oksid). Ovo se pozitivno odražava i na kulturu rada, praktično bez vibracija. Uz to, potpomognut je s dva turbo punjača, od kojih je jedan s promenjivom geometrijom.

Cilj je dakle smanjiti potrošnju i emisiju štetnih izduvnih gasova, ali i povećati elastičnost motora, odnosno njegovu odzivnost u najnižim obrtajima. Misija je uspela, zahvaljujući prvom turbo punjaču, zaduženom da „duva“ rano i snažno. Čim se približi cifri od 1.500 o/min, agregat povlači odlučno, uz dubok i grlat zvuk koji ispuštaju dva završetka izduvnih cevi. S druge strane, u višim obrtajima zareži, i što je prava retkost za jedan dizel blok, sposoban je zavrteti se i preko 5.000 obrtaja. Znači veliki opseg rada uz veliki obrtni moment od 445 Nm (+25 Nm), taman dovoljno da se pokrene ovaj 1.700 kilograma težak karavan.

Integralni pogon, koji je uostalom ponuđen samo uz Wagon, povećava težinu za nekih 70 kilograma, kao i šestostepeni automatski menjač. Možda mu se može prebaciti što poseduje samo šest stepena prenosa, no iskreno rečeno u duhu je ovog velikog i udobnog karavana. Prelazi su neosetni i u većini slučajeva pravovremeni, no po želji tu su i ručice pored menjača, kojima se može korigovati njegov izbor. Ja sam ih upotrebljavao za kočenje motorom ispred krivine, ili jednostavno kada sam želeo blokirati određeni prenos.

Apriori, perfomanse su posve na nivou očekivanja, jedino je ubrzanje do „stotke“ lošije (9,7 sekundi). Kome pogon na sve točkove nije prioritet, još manje automatski menjač, uštedeće ukupno 4.000 evra prilikom kupovine, ukoliko se odluči za samo prednji pogon i ručni menjač. Ujedno će dobiti na dinamičnosti i perfomansama, u ovom slučaju ubrzanje do 100 km/h bolje je za više od jedne sekunde (8,6 sekundi).

No 4×4 pogon ima i svoje prednosti, kako nas je početkom maja kiša obilato počastila, mogli smo se uveriti da je i u ovakvim okolnostima moguće voziti sigurno i temperamentno. Sve se odvija automatski i bez ikakve intervencije vozača, sistem od 27 senzora, preuzet iz CX-5 (All Wheel Drive), omogućuje da se snaga s prednjih točkova, ukoliko ovi izgube kontakt sa podlogom,  samostalno prebaci na zadnje. Primetio sam da su ovakva vozila veoma rasprostranjena na putevima po Švajcarskoj, gde svake godine skoknemo u posetu familiji. Otežani uslovi vožnje favorizuju njihov izbor, što samo dokazuje da toliko popularni SUV/krosoveri nisu jedina alternativa…

Dođosmo tako i do vozne dinamike, posve na nivou očekivanja za jedan porodični karavan. Smanjeno međuosovinsko rastojanje uspešno nadoknađuje veću težinu, tako da, sve u svemu, reputacija Mazde, koja se često naziva i „japanskom Alfom“, nije ugrožena. „Šestica“ uspešno spaja dinamičnu i udobnu vožnju, ma da ne dužim, baš po mom ukusu! Zaista mi se dopalo ovako podešeno ogibljenje i mekoća sedišta, da je sreće (čitajte para), rado bih postao vlasnik ove Mazde.

Kurioziteta radi, voženu mi je ataše za štampu ponudio po ceni od nepunih 30.000 evra, jer je odmah posle mene otišla na tržište polovnih vozila (2018. godište i nekih 11.500 pređenih kilometara). Ne bi mi dakle smetala ni blago povišena potrošnja, kao ni smanjeni rezervoar na 52 litra. Naime, u poređenju s verzijom sa samo prednjim pogonom, izgubio je 10 litara, dok se prosečna potrošnja, nakon bezmalo 1.000 pređenih kilometara, stabilizovala na 7,4 litra. Nešto niža je na auto-putu (oko 7 litara), no po gradu nemoguće je sići ispod 10-11 litara.

Rezime i cene

Što se tiče cene treba istaći da je Wagon izjednačen s limuzinom, tako da početna na našem tržištu iznosi 26.590 evra. Odnosi se na najslabiji benzinski G145 Challenge, a u ponudi su još G165 i G194 (brojevi označavaju snagu). Dizel ponuda ograničena je na voženi agregat, plus slabiji 2.2 CD od 150 ks. Pre koju godinu imao sam priliku testirati ga u trovolumenskoj karoseriji (siva na fotografijama, pre poslednje restilizacije iz 2018. godine), i mogu vam reći da u potpunosti zadovoljava. Njegova osnovna cena iznosi 28.590 evra.

Šta još reći? Možda jedino konstatovati da Mazda zna da pravi dobre, ujedno i lepe automobile, koji su nepravedno zapostavljeni na pojedinim tržištima. U Francuskoj „kajmak“ oberu Renault Talisman karavan i novi Peugeot 508 SW, tako da je Mazda6, uprkos godinama, za mnoge i dalje velika nepoznanica. Isto tako, uprkos godinama i dalje mi deluje dovoljno talentovana i konkurentna da se nadmeće s mlađim konkurentima. U prilog joj svakako ide trogodišnja garancija od 100.000 kilometara i japanska reputacija, te ukoliko vam zapremina motora i cena nisu prepreka, mirne savesti mogu vam je preporučiti.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Mazda 6 2.2 CD AWD Wagon Takumi

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.810×1.840×1.484 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.750 mm
Zapremina prtljažnika: 522 – 1.664 l
Masa praznog vozila: 1.700 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 2.184 cm³
Snaga: 184 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 445 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: AWD
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,7 s
Maks. brzina: 212 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 52 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,1-7,4 l/100 km
Emisija CO2: 134 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 26.590

Dobre strane:

Stil, opšta udobnost, sigurno ponašanje na putu, agregat u svakom pogledu, kvalitet materijala i završna obrada, prtljažnik u poređenju s limuzinom,  cena karavana ista kao i za trovolumensku karoseriju

Loše strane:

Manje prostora na zadnjoj klupi,  smanjena zapremina rezervoara uz AWD, težina, pomalo prevaziđen automatski menjač sa „samo“ šest stepena prenosa
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,75
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,86

(6115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

51 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Ova Mazdina crvena boja je prelepa, a za vaše fotografije neću trošiti reči hvale. Mogu da Vas angažuju da fotografišete neki novi model od bilo koje marke kad izađe. Od cele Mazde 6 bih jedino mogao da priuštim onu Mazda flašu u naslonu za ruke. ?

Perica Rajkovic

Dzoniz, ukoliko ti je za utehu i ja trenutno mogu da kupim samo tu flasicu, pa mozda i celo pakovanje… :-((
No ko zna, mozda jednoga dana i zaradim neku kintu zahvaljujuci fotografijama (nada umire poslednja), pa si priustim jednu Mazdu. Verovatno ne za sesticu, ali i nova trojka bi mi legla… Razgledao sam je u press voznom parku Mazde, sedao u nju, a koliko zaista vredi provericu za par nedelja…
Pozzzzz

moron

Peki, vezano za pomen nove trojke.Prethodna je imala „multi-klik“. Navodno zbog toga nije imala izdašan prtljažnik. Ova nova ima polukrutu osovinu, ali, kako sam ja video, gepek i dalje deluje skromno za tu klasu, pri čemu je ispod „rupa“ za ćopavac toliko plitka da ono jedva da je za pola širine čopavca. „Legoh ispod kola“ u salonu (iskoristih zauzetost prodavca drugim „šetačem“) i kako videh, pozadi je ispod popreko postavljen ogroman izduvni lonac (sa dve izduvne cevi ). I to je izgleda uzelo svoju cenu u gepeku ( slično je, ali „manje oštećeno“, prošao i civic 1,5 turbo, zbog središnje… Pročitaj više »

moron

Proklet da si Perice Rajkoviću 🙂 Pokušavam da „zaboravim“ ova kola, a ti „podmećeš klipove“ 🙂 Ovaj deo teksta ( „Što se tiče cene treba istaći da je Wagon izjednačen s limuzinom, tako da početna na našem tržištu iznosi 26.590 evra“ ) meni je diler prošli vikend rekao da kupac može da bira: – ili „finansijski popust od 2.000“ na tu cenu (pa je 24.590), – ili „finansijski popust od 1.000 + zimski originalni alu set 17“ ( te felne su im takodje prelepe ), pri čemu mislim da je ova druga varijanta ekonomski dosta bolja ako planirate da uzimate… Pročitaj više »

Perica Rajkovic

Moron bice da smo na istoj talasnoj duzini poslednjih par godina. I meni je Mazda 6 ostala u srcu jos od samog pojavljivanja, pa sam sam sebi rekao hajde da proverim koliko je i dalje interesantna. Bogami jeste, a i po Parizu sve vise vidam sofere UBERA koji ih voze (limuzine).

TNT

Jedan od retkih automobila za kojim se uvek okrenem i čiji dizajn me uvek ostavlja bez teksta. Sa godinama sam naučio da mi kod automobila gotovo sve bude važnije od izgleda, ali kod ove Mazde mozak sam promeni način razmišljanja.

орангутан

Возио сам генерацију 2013., 2.2, АТ, до прошле јесени, па да дам неколико опаски, може некоме да користи. Велика је разлика, огромна, између оваквог ентеријера са беж кожом који сам имао, и овог основног као на фотографијама г. Рајковића. Толика да потпуно унижава лепоту екстеријера. Мотор је изузетан, еластичан, растерећен, АТ му одлично лежи иако је само 6 – брзински. Током тог времена сам на дужим релацијама неколико пута возио и тада нов Q5 2.0 TDI, DSG7, маздин АТ се доимао доста интелигентнијим и на путу и у граду. Неколико пута дуже релације на аутобану без ограничења, негде на 180… Pročitaj više »

TNT

Zbog ovakvih komentara, zasnovanih na ličnim iskustvima, gubim vreme i čitam more budalaština i prepucavanja po komentarima na raznoraznim blogovima, portalima i sličnom, tražeći upravo ove – bravo i hvala od mene za podeljeno lično iskustvo, detaljno izloženo, koje je baš “leglo” kao dodatak za uvek poslovično odličan test autora. Pitanje za redakciju – zašto @moron ne piše autorske tekstove – koliko znam, bio je samo jedan? Mislim upravo na one zasnovane na ličnim iskustvima. Nemojte pogrešno da me shvatite – treba imati sve što je i sada tu, ali meni je vrlo korisno i zanimljivo da saznam šta @moron… Pročitaj više »

Perica Rajkovic

TNT, Gospodina Morona sam vise puta nagovarao da se masi pera i zapocne sa pisanjem tekstova (testova), ali ga, nazalost, ne ubedih! Mozda ce tvoj komentar biti dobar podsticaJ… Sta velite Gospon Moron ? 🙂

moron

Peki, možda bih i bio dovoljno upucen za tekstove o „konvencionalnim“ biciklima, tu je odavno sve izmišljeno, nekog napretka i nema (osnovni princip „na pedale“ nije nadmasen), a broj delova ograničen koliko i mozak jedne kokoške…
Automobilizam i zaista dobri tekstovi koji se na AR mogu pročitati, ipak, traže daleko veće znanje, posvećenost, a i vreme. A u svim tim segmentima sam još uvek tanak. Tako da ostajem u zoni komentara ( mojih i ostalih ). Dok opet ne opalim u neki „kamenčić“ …

TNT

Pažljivo pratim tvoje komentare, kako ovde tako i na B92, pod svim alijasima – lako se prepozna stil pisanja, potpisao se ovako ili onako. Vreme razumem da nemaš, ali tvoje akumulirano znanje i posvećenost detaljima zaista mogu mnogima pomoći. Stekao sam utisak da si trenutno u procesu odabira i selekcije naslednika za PUG – siguran sam da bi smo svi ovde rado čitali tvoja razmišljanja, iskustva sa salonima i različitim modelima i proizvođačima kao i zaključke do kojih si došao.

Perica Rajkovic

Potpuno si u pravu TNT. Moron, previse si skroman, cak i taj primer sa biciklom dokazuje sirinu tvog duha i poznavanje materije. Kada ce dakle prvi tekstic/testic ??? Nemoj da te molimo 🙂

moron

Moja aktuelna razmišljanja o mom budućem vozilu su toliko divergentna i nepostojana, da sve više mislim da nisam normalan (ne potpisujem ja bez razloga na B92 i sa „štićenik Palmotićeve“ ili „Lazin pacijent“ ) i „da od ta posla nema ništa“ (dok ne budem „pritisnut“). Siguran jesam da bih ja to želeo (živ sam čovek, pa imam i želje), a i mogao (slušam savet Velje Ilića pa godinama samo marljivo „kraduckam“, a ne kradem i još samo da vidim kako „da operem pare“), ali sam i sve više ubedjen da mi to i nije nužno. Kako u smislu stanja vozila… Pročitaj više »

s mile

meni se sviđa ovakav način razmišljanja, a i pisanja…. i ako moron nema vremena… neka smanji br komentara na ostalim portalima i onako ga kritikuju za škodu i bezbednosnu opremu…. i neka skucka jedan tekst narodskim rečnikom… i njegovim stilom napisanim…. rado ću ga čitati

podrška moronu u pisanju

moron

Slažem se da bi trebalo da smanjim „pritisak na škodu“, tj. kritike na račun njenog uvoznika. Ne zato što one pretežno „ne stoje“, već zato što se neke od tih primedbi mogu staviti i na teret mnogim drugim brendovima u Srbiji i njihovim uvoznicima. Tako da i nisam baš pravedan 🙂

орангутан

Уф! Кад правимо било који избор, увек то радимо због свиђања: свиђа нам се или сама ствар по себи, или наша пројекција онога што желимо да нам она представља; најчешће нам се јако свиђа идеја о нама самима: како смо нпр. суво рационални па бирамо разумно, само на основу животних употребних сценарија, потрошње и трошкова експлоатације (ауто је да иде од А до Б); или смо сјајно информисани, па бирамо на основу гомиле скупљених информација о самим стварима, задовољства других и њихових искустава и ко зна чега још; или нам се свиђа да мислимо да знамо нешто што масе не… Pročitaj više »

moron

Da, svi imamo tu podsvesnu potrebu da „tražimo potvrdu pravilnosti našeg izbora“. Ja, pak, znam da sam pri gornjim „izborima“ i grešio. U par navrata, manje ili više. Vreme je to pokazalo. Ali, kažu, živ čovek greši. I valjda je i normalno da se redovno malo „kaje“. Neka vrsta samočišćenja i mentalne higijene. Nalik redovnoj spontanoj regeneraciji DPF-a.
Voleo bih da sledeći put ne pogrešim, ali se bojim biće opet „Tamni vilajet“ – kako god da uradim ( u smislu izbora forme, brenda, motora, opreme … ), vreme će pokazati da sam opet omanuo.

Balkanboj

Ne znam kako ostali, ali kad pravim izbor imam samo jedan brend u glavi. Pogledam šta nude i ostali i opet je samo jedan brend. Nije savršen, ima mana ali mu ih opraštam jer u vožnji ide tačno kako ja želim, osećam se dobro dok se vozim, uživam u toj vožnji. Meni to nije prevozno sredstvo od tačke A do tačke B. I znam da nema prostora za sitnice kao konkurenti ili miniven/krosover, u vrata ne staju nikakve flašice, ispod sedista nema ostave. Ovo ostalo što sam vozio ranijih godina je bio glas razuma koji kaže: uzmi automobil za kojeg… Pročitaj više »

moron

„Krpljačina kuću čuva“ i/ili „Lako je kupiti novo, ali, hajde ti opravi to staro, što već imaš“, često je govorio moj pokojni otac, bodreći me da se bavim „društveno korisnim radom“, pa i oko njegovog voznog parka, a da bih „sticao nova znanja“, u mom ranom dobu me je često ostavljao kod raznih majstora zajedno sa nekim njegovim prigodnim rečima (kao „Mali će da pomogne da se zameni kvačilo, biće valjda jeftinije“), na šta bi majstori uglavnom prevrtali očima, a mene posle samo terorisali. Sećam se, jednom me tako davno ostavio kod majstora za volvo i pitao: „A, koliko će… Pročitaj više »

Perica Rajkovic

Da pokusam da pogodim, da se kojim slucajem ne radi o Alfi?

Balkanboj

Peki, ako je meni pitanje upućeno (ne mogu da provalim po redosledu odgovora) nije Alfa (mada mi je izuzetno draga).
Bavarski je brend u pitanju, slab sam na plavo-beli „propeler“.
Alfa se isto tako kupuje srcem, tu razum nema šta da traži.

Perica Rajkovic

Dobar i potpun prikaz lz licnog izskustva. Zahvaljujem se na javljanju g. Orangutan 🙂

орангутан

Молим лепо ТНТ и ПР, и ја пасионирано читам свашта о аутомобилима по нету, не само форумаши него и професионални рецензенти углавном имају незрела и необјективна полазишта и критеријуме, те једино што и могу да произведу је препуцавање будалаштинама. Једна од последица је и поменуто смањење клиренса јер последњих 10-ак година „новинари“ упадљиво клиначки форсирају управљивост и лежање на друму као најважнија мерила, затим у последње време инфотејмент са детаљним описима заузима половину чланака, …
Иначе, ова седишта на редизајнираној М6 су мање „спортска“ а више кућне фотеље.
Желим обојици да вам се жеље остваре

Stari Dejan

Evo i ja kao vozač Mazde da dodam koju. Testirana generacija nosi internu oznaku GJ, prethodna je bila GH a ona pre nje GG (karavan GY). Ovo pišem da biste shvatili koliko se Mazda ne bavi nekim stvarima. Naime, od GG pa na ovamo sve Mazde serije 6 imaju problema sa kočionim čeljustima pozadi. To se manifestuje blokiranjem kočnica do usijanja i prekomernim trošenjem pločica. Ja sam dosad više puta radio remonte na mojoj GH. Ponekad to ne pomaže pa morate da kupite druge čeljusti. I to sam radio. Čak je i GJ serija imala više opoziva (2 koliko znam)… Pročitaj više »

moron

Klipovi se „ne vraćaju“? Korozija klipova? Ili nešto drugo?
Vidim da nanetuima dosta „materijala“ na tu temu. Da li je to trajno rešeno na aktuelnoj?

Stari Dejan

Popuste gumice pa korodiraju i zapeknu klipovi. E sad tu dolazimo do spektakla. Ponekad se problem da rešiti pukom reparacijom, zamene se sve gumice i sam cilindar. Ali dešava se i da se sam cilindar iskrivi pa je jedini lek zamena i samog cilindra. Inače, u kitovima za reparaciju obavezno dolazi i nov cilindar. E sad, što se tiče GJ znam da moj kolega koji ima novu je dosad imao dva poziva na preventivne intervencije, da bi se sve ovo predupredilo. On čovek nije baš toliko u mehanici a nije ni mogao da gleda šta je tačno rađeno pa ne… Pročitaj više »

moron

Ja sam na suzukiju imao isti problem ( već posle 5-6 godina). Vremenom sa obe prednje kočione čeljusti. Kada sam čuo cenu novih klešta uona zla vremena – „patosirao“ sam. Pa sam to nekako sam (naizgled) „sanirao“ ( čišćenjem korozije sa klipova), i tako sprečio dalju veliku progresiju, a onda periodično „razradjivao“ klipove (jednom godišnje ). Takodje, nisam dozvoljavao da veći stepen potrošenosti pločica dovodi do veće izvučenosti klipa. Trudio sam se posle sanacije da klipovi uvek budu što je moguće više „uvučeni“, kao kada su pločice potpuno nove ( fabričkim limenim „podloškama“ u obliku pločica, i već posle 10… Pročitaj više »

Balkanboj

Ja bih te klipove izvadio i finom šmirglom očistio od korozije, ispolirao, pa onda lepo vratio nazad.
Problem solved. 😉

btw, kad klipovi malo „glave“ i drže pločicu pritisnuti uz disk, to je dobro kad je kiša jer se diskovi uvek drže suvim na taj način.

Stari Dejan

Ma ne ljutim se moron, lepo kažeš da si prošao kroz tu muku 🙂
Veruj mi da je i to šmirglanje efikasno samo na kratke staze i ako se cilindar nije iskrivio. Ali ja bih radije da mi diskovi nisu toliko suvi stalno, ako me razumeš…

Balkanboj

Šalim se ja za sušenje diskova, neki automobili preko senzora znaju da je put vlažan/mokar pa povremeno sami prislone pločice da diskovi budu suvi i spremni za upotrebu što mislim da nije slučaj kod Mazge. Možda bi vredelo probati da se na očišćene klipove od kočionih čeljusti namaže bakarna mast (ispod gumice koja štiti od prljavštine). Bakarna mast je otporna na visoke temperature a štiti od korozije. Moj personalni meštar od mehanike tu mast koristi pri zameni kočionih pločica, malo im namaže leđa i malo se bakarne masti namaže na spoj alu felne i diska da se ne zalepi i… Pročitaj više »

moron

Lepo, kada kupiš novu mazdu (ili bilo koja druga kola), kupi i jednu mekanu zubnu četkicu, pa povremeno pažljivo očisti te gumice, kao detetu zubiće i vidi da li su zdrave:) Ja sam znao da ih posle pregleda pažljivo „zadignem“ (na spoju sa klipom) i da sa „špricom“ (sa iglom) pažljivo našpricam unutra, na klip spolja, malo kočionog ulja. Da budu i spolja masni (neko vreme). Da li to i koliko zaista može da pomogne u sprečavanju zaribavanja i usporavanja napretka jednom započete korozije, ne znam. Ali, i to sam radio tokom svoje višegodišnje borbe protiv te proklete korozije na… Pročitaj više »

Stari Dejan

E ovako, pošto sam baš ovih dana ponovo imao problema sa kočnicama (danas treba da namontiram pripremljenu čeljust) sve sam pripremio kako treba. Cilindar je očišćen, gumice proverene. Na klizače stavljena silikonska pasta a na pločice bakarna mast. Da vidimo kako ću sad proći. Zabrinjavajuće je što postajem sve bolji u ovome…

moron

Da ti to bude i poslednja sanacija tog problema 🙂

Stari Dejan

Nadam se 🙂

TNT

Uz sav rizik da dobijem trajnu zabranu slanja komentara☺️, predložio bih redakciji još nešto: članak na temu parkiranja i zaustavljanja. Zakonske odredbe, podela nadležnosti između komunalne i saobraćajne policije, uz poseban osvrt na najnovije gradske odluke… Iz neobaveznih razgovora sa poznanicima, shvatio sam da mnogi nisu ispratili ni promene koje je ZOBS doneo, a ne tek ovo najnovije pooštravanje kaznene politike. Mislim da bi tako nešto svima značilo, barem kao podsetnik, pošto će verovatno komunalci krenuti u dopunu gradskog budžeta. Primećujem da, na primer, mnogi ne znaju gde i kada smeju zaustaviti automobil – ne pričam o bahatim, već o… Pročitaj više »

moron

U srpske propise se više ne razume verovatno ni sam Google. Što se tiče parkiranja i problema „pravnog okvira“, pa i kazni, to zavisi dosta i od mesta do mesta. Npr. u Indjiji je dugo bio na snazi „zakon“ da ako u roku od 8 dana ne platiš „doplatnu kartu“ za neplaćeno parkiranje (pre nego je ona svuda preimenovana u „dnevnu kartu“), da činiš prekršaj, za koji je za vlasnike vozila registrovana na firme (pa i pod lizingom), bila propisana kazna od milion dinara. Jeftinije je za vozača u pogledu visine novčane kazne u smislu ZOBS-a bilo da kroz zonu… Pročitaj više »

moron

Bojim se da će ova sestica biti eutanizirana sa postojećom gamom motora (iako mazda razvija nove). Da ce otići tiho i potpuno neprimetno, nalik accordu.
A da ce eventualni naslednik sestice biti sve osim naslednika. I strah me za sudbinu forme karavana.

don

Zamisli scene, citas tekst a u potpisu stoji “ vas moron“ ili “ vas orangutan“ 🙂 Nego, materijali su u unutrasnjosti ugodni, ali i mazda tesko moze preraditi 6. Za primijetiti je izuzetno dugacak zivotni vijek modela, ali kao mali proizvodjac si to tako mora nastelati, jer razvoj novog kosta, a mazda zaostaje puno za konkurencijom, zato i ne nudi turbake, dugo joj je trebalo da uvede i mali dizel, jako dugo. No, ono sto napravi, napravi kako spada. Kod mene su sjedala bila u braon varijanti, top oprema. Ova bez su jako osjetljiva i nikako mi ne ide u… Pročitaj više »

moron

Ne brini Done, nećeš taj horor dočekati 🙂 Te boje enterijera koje pominješ su baš zlo … Posebno „kombinacije“. Kod nove corolle, npr, imaš dve varijante boje enterijera. Ako je sasvim normalna ( i lepa) siva boja sedišta, kao i oplata vrata i centralne armature, onda je „crno nebo“. A ako hoćeš normalno „svetlo nebo“, onda imaš bele bokove sedišta, beli gornji deo oplata vrata i beli deo na prednjoj armaturi… No, da dobiješ normalna siva sedišta i normalno svetlo nebo, to je nemoguće. A ono crno nebo mi je tako deprimirajuće. Ako se ne varam, i mazda šestica ima… Pročitaj više »

орангутан

Слаб сам и поводљив! 6-ица ми је била са беж седиштима (као и ово сад), нисам могао да одолим. Осећај прозрачности, просторности и недефинисанe дивоте је јединствен. Мазда нема у понуди неку коњак или дуван боју као Lexus, Alfa или BMW, то би ми, мождa, био први избор. Моја експлоатација није довела до прљања, тек сам негде у петој години помислио да би, пре свега возачком седишту, пријао третман, али не обавезно. Верујем да би свакодневно развожење своје и туђе ситне деце, чести викенди у природи са истом, другачије коришћење, направило штету. Дизел. У сервису кажу да су једно време… Pročitaj više »

moron

Kao i mnoge brendove, i mazdu povremeno prate njene „internet horor priče“, za koje nikada nećete saznati koliko su istinite i ako jesu, koliko su „ostvarive“ ( jedan u hiljadu ili jedan u milion ) i šta bi se vama desilo da probate sa tim brendom. Jedna od tih priča su dizel motori u mazdi, samo je pitanje „o kom želite da čitate“ ( da li o onom 1,6 TDCI/HDI Euro4, nekom ranijem, ili kasnijem, o „kolektivnoj tužbi“ vlasnika mazde sa 2,2 i sl. ). Ja sam ubedjen da barem polovina problema koje imaju vlasnici („savremenih“ DPF) dizela (svih brendova),… Pročitaj više »

TNT

Kupiš Teslu i rešiš problem ?. Malo po malo, ispisa ti ovih dana vrlo zanimljive komentare, koji su (kada se zajedno sastave) praktično dugački i temeljni kao članak – HVALA u moje ime i pretpostavljam u ime ostalih koji te „teraju“ da postaneš autor. Vidim, ide i @orangutan polako ka tome, sa više filozofskim pristupom. Nema brenda bez problema, a svi razmenjuju i ljude i tehnologije, pa ne možeš više da pohvataš koji direktor kog sektora je gde i od koga prešao, niti je to bitno. Obziorom da svi koriste i iste komponentaše i identična rešenja, razike danas između automobilima… Pročitaj više »

Don

A šta da ti kažem, kod mercedesa jedva da dođem do 2500 okretaja, jedino u ručnom modu rada kada mjenjac zakucam na 3500, a nemam pojma ni kad počinje regeneraciju nit šta drugo,ne primijeti se i onda nije ni čudo da dpf ne traje dugo. Doduše, prije smo stavljali nekakve flasice nekog aditiva, spricali egr ventil sve preventivno, sjećam se na kiji sam vidio jednom samo lampicu za dpf,na 110k km, i na skoro 200km nije se nikad pojavila, dakle 200k km bez problema na korejskom autu, dočim mazda bi ga mogla imati, kao i moronov francuz kojem izmjena košta… Pročitaj više »

moron

Moj ima DPF. I na 120 kkm sam zamenio „pakovanje“ aditiva za DPF (oko 3 litre želatinaste mase, smešteno u kesici nalik na „kateter“, stoji u kućištu ispred zadnjeg levog točka). . Vek trajanja fabričkog pakovanja aditiva (tadašnjih verzija) je 120-140 kkm. Do sada mi DPF nije pravio problem, ali i tek je na oko 180 kkm. Pre nego sam ga uopšte i kupio, pitao sam dilera koliko dodje zamena DPF-a i odgovor je bio „DPF+aditiv+ruke ukupno 1.300“. U ovl. servisu. Nekada. Sam aditiv sa zamenom dodje oko 170-180. Regeneracije kod HDI-a su „gospodske“, neprimetne, u odnosu na MJ, koji… Pročitaj više »

Balkanboj

Kolega s posla uzeo polovnu 6-icu, prethodnu generaciju sa 2.0 dizlom. Pošto vozi kao stipsa već je jednom morao kod majstora da mu pokrene regeneraciju i pogasi jelku. Manuelni menjač.
Ja za sada na mom automatiku nemam tih problema iako su kraće vožnje u pitanju jer ono malo kad dohvatim puta van naselja (a znam da nema doktora sa belim rukavicama) sastavim ga po gasu u sport modu dok me limiter obrtaja ne ugasi. Povremeno odradim i jedan, dva uspona Kotor – Trojica gde se voze i brodske trke, da pročistim pluća motoru. Dpf ko suza.

moron

Kotor-Trojica? Pa, ka Njegušima … I nazad. Prelep put. Za bajs 🙂 Ali, ne po podne. Tada sunce bije … Tada su ti malo i 3-4 flašice vode. A ujutro se do Njeguša popneš bez gutljaja.
Mog pok. ćaleta (sa nama u kolima) tu jednom jako davno zakačio FAP pri mimoilasku. „Odneo“ nam branik 🙂

Balkanboj

Pazi, sada ima toliko stranaca turista koji rentakarom idu na Njeguše tim putem + turistički autobusi (oni veliki) da je prava lutrija mimoilaziti se sa njima i rizikovati barem retrovizore. Inače svaka čast za bajs uzbrdo toliko, ja više volim automobilom to da prodjem. Sad je trunku i rizičnije jer nedostaje jedan deo parapeta što su ljudi pokupili da prave doma kamene ograde.

moron

Ma, ima tim putem i velikih kamiona, a ne samo dabldeker autobusa. Te rant a car strance da i ne pominjem. Sećam se, pre 2-3 godine, penjem se sa klincem bajsevima, i posle 10-ak km od Trojice ka Njegušima, zastanemo, da predahnem, duša mi u nosu ( kasno popodnevno sunce prži), pogledam sa puta „ka dole“, „ka Kotoru“ i vidim „nizbrdo“ na kamenjaru,( skoro pa vertikalno niže, na 60-70 metara ) kola, golf, polupanih prozora, vijore se vazdušne zavese, „nasadjen“ na neko usamljeno zakržljalo drvo. Sve deluje nekako sveže, gledano sa te udaljenosti. Ali, suviše daleko i sitno i ne… Pročitaj više »

Balkanboj

Ostaje ti (kad se zajebeš da sledeći put dodješ u Boku) da mi se javiš, pokazaću ti gde ima manje saobraćaja a može bicikl da se vozi. Ali ne drumski, treba ti mtb.
Znajući kakve sve budale voze ovde u mom kraju (počevši od mene) ja prvi ne vozim bicikl magistralom.
A spust od Njeguša preko Trojice do Kotora je odličan test za gume, ogibljenje i kočnice. I DPF naravno.

moron

Naravno da ću „da se zajebem“ i dodjem opet i naravno da ću opet da u neko rano jutro obidjem i Boka Kotorski zaliv bajsom. Jer, po meni, Zaliv se može istinski doživeti i sve njegove lepote videti samo na taj način. I neke njegove deonice su zaista prelepe. Ali, samo rano, ujutro, kada tek svane, dok većina još spava.
Kada „naidjem“ (na dva točka), javim se, pa da „kafu popijemo“, a ti (kao i svaki drugi čovek ovde dobre volje) ostavi svoj kontakt na Dedamrazbiciklista@gmail.com.

Balkanboj

Kaže se „da popričamo po jednu“.