1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Pad profita BMW-a u prvom kvartalu
Pad profita BMW-a u prvom kvartalu
0

Pad profita BMW-a u prvom kvartalu

134
0
Podelite sa prijateljima:

BMW-ov profit u prvom kvartalu je pao nakon što se prodaja usporila na ključnim tržištima a bavaraski proiizvođač revidirao odredbu o potencijalnoj novčanoj kazni od 1,4 milijarde evra.

Zarada pre zaračunatih kamata i poreza je pala za 78 odsto na 589 miliona evra u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je BMW. Kompanija je prošlog meseca obezbedila sumu od više od milijardu evra za potencijalnu kaznu povodom kršenja antimonopolskog zakona.

Prihodi su takođe pali za 36 odsto zbog povećanih troškova na imovinu, fabrike i opremu.

Automobilska divizija kompanije je prvi put u poslednjih deset godina ostvarila gubitak iz poslovanja. Isključujući ovu odredbu, zarada u glavnoj jedinici je pala za 42 osto na 1,1 milijardu evra i isporučila maržu iz poslovanja od 5,6 odsto u prvom kvartalu, saopštio je BMW. Nasuprot tome, prinos od prodaje putničkih vozila Mercedes-Benza, pao je na 6,1 odsto, što je 9 odsto manje u odnosu na godinu dana ranije, dok je Volkswagen grupa saopštila da će njihov prinos od prodaje u sektoru putničkih automobila biti na donjoj margini ovogodišnjeg cilja od 6,5 do 7,5 odsto.

Pored kazne, BMW je u saopštenju potvrdio da će cenovna konkurentnost na nekim tržištima i trošenje na nove tehnologije, smanjiti profit.

Isporuke BMW-a, Minija i Rolls-Roycea su povećane za 0,1 odsto na 605.333 jedinice u prvom kvartalu.

Bavarski proizvođač ima slab start godine zahvaljujući pritiscima vezanim za cene, trgovinskim tenzijama i problemima s WLTP testovima u Evropi.

Kompanija je objavila plan koji podrazumeva uštedu 14 milijardi evra, eutanaziranje nekih modela i redukovanje vremena za razvoj na trećinu. BMW će takođe smanjiti broj kombinacija motora i menjača za 50 odsto, počev od 2021., u okviru tranzicije ka fleksibilnim arhitekturama.

Druga polovina godine bi trebalo da bude bolja, kada će zamah u prodaji imati nova serija 3 i luksuzni X7.

BMW je u aprilu redukovao plan vezan za već smanjenu zaradu pre zaračunatih kamata i poreza, i to na 4,5 odsto, zahvaljujući sumi izdvojenoj za kaznu.

Trgovinske tenzije su ponovo intenzivirane, nakon što je Donald Tramp zapretio  novim nametima na kinesku robu, što će naravno, automatski izazvati kontramere. Izvoz BMW-ovih SUV modela iz SAD u Kinu je već pogođen povećanim tarifama.

BMW je saopštio da će osporiti navode Evropske komisije u vezi s učestvovanjem u industrijskoj grupi radi antikonkurentskog delovanja. Komisija je prošlog meseca poručila nemačkim proizvođačima da će se suočiti s oštrim kaznama zbog navodnog dogovaranja na polju tehnologije filtriranja izduvnih gasova.

„Inženjeri iz razvojnih sektora kompanija, koji su učestvovali u tome, bili su zauzeti unapređivanjem tehnologija tretiranja izduvnih gasova. Za razliku od kartelskog udruživanja, kompletna industrija je znala za ove diskusije“, saopštio je BMW, dodavši da nije imao bilo kakve tajne dogovore koji bi ugrozili snabdevače ili kupce.

AutoRepublika

 

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments