1. Home
  2. Vesti
  3. Nedostatak mikročipova nastavlja da trese automobilsku industriju
Nedostatak mikročipova nastavlja da trese automobilsku industriju
0

Nedostatak mikročipova nastavlja da trese automobilsku industriju

402
0
Podelite sa prijateljima:

Kraj velikog problema za proizvođače automobila se ne nazire. 

Po svemu sudeći, prethodna i tekuća godina ostaće dugo upamćene u istoriji automobilske industrije. Prošle godine je pandemija korona virusa osakatila svetsko tržište četvorotočkaša, a ove godine je oporavak značajno usporila kriza izazvana hroničnim nedostatkom poluprovodnika i mikročipova.

U novoj „rundi“ pauziranja proizvodnje našli su se mahom brendovi poreklom iz Japana. Nissan je potvrdio da njegova fabrika neće raditi tri dana tokom juna, proizvodnja nekih modela u Meksiku je limitirana, a najavljuje se smanjivanje proizvodnih kapaciteta u ostalim pogonima u Japanu. „Nissan pokušava da se prilagodi situaciji na tržištu“, stiglo je zvanično saopštenje japanske marke.

Slično postupa i Suzuki koji je rešio da svoje pogone u domicilu zaustavi od tri do devet dana. I iz Suzukija najavljuju da aktivno traže rešenje za nestašicu poluprovodnika i mikročipova.

Treća marka koja je potvrdila da će zatvoriti na nekoliko dana svoje fabrike jeste Mitsusbishi. Ovaj brend navodi da će morati da izvrši prilagođavanje proizvodnje u čak pet fabrika koje se nalaze u Japanu, Indoneziji i Tajlandu. Mitsubishi očekuje da će te mere pogoditi proizvodnju oko 30.000 vozila, te da će broj montiranih jedinica u drugom kvartalu ove godine biti drastično manji nego što se očekivalo.

Kada će se normalizovati snabdevanje mikročipovima i poluprovodnicima za sada ostaje misterija. Kineski gigant Xiaomi, koji je nedavno potvrdio ulazak i u automobilsku industriju, navodi da očekuje boljitak na ovom planu tek 2022. godine…

AutoRepublika

(402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments