1. Home
  2. Industrija
  3. Predstavljena nova serijska drobilica na šasiji MAZ-a
Predstavljena nova serijska drobilica na šasiji MAZ-a
4

Predstavljena nova serijska drobilica na šasiji MAZ-a

491
4
Podelite sa prijateljima:

Industrijska primena verzija iz segmenta teških komercijalnih vozila je veoma raznolika, ali svakako imamo primere, odnosno namene koje su veoma retke u današnjoj ekonomiji. Na primer, u segmentu vozila namenjenih za pomoć u seči šuma, pored raznih kamiona koji poseduju specijalnu opremu, postoji i ona koja drobi, usitnjava predmete.

Ne tako davno, slično vozilo je predstavio i finski proizvođač specijalne opreme LHM Hakkuri koja je instalirana na šasiji poznate marke Sisu. Ipak, vodeći proizvođač specijalne opreme iz ove kategorije dolazi iz Nemačke a radi se o kompaniji Jenz. Superstrukturni dodaci ovog proizvođača su iskorišćeni kako bi se šasija beloruskog MAZ-a stavila u funkciju lagodnijeg obavljanja posla kompanija angažovanih u eksploataciji šumskog bogatstva.

Ugrađena posebna oprema, sama za sebe, košta oko 270 hiljada evra, zavisno već od detaljnosti specifikacije, a beloruski teškaš koji je osnova za specijalno vozilo, naziva se MAZ-6944C9. Ovaj teškaš silazi sa proizvodnih traka kompanije lociranih u gradu Mogilevtransmaš. Uzgred, manipulator (čeljusti) na ovoj drobilici može biti proizveden u Belorusiji, ili se može nabaviti iz uvoza, zavisno od zahteva konkretnog kupca.

Prvi prototip kamiona marke MAZ sa sličnom superstrukturom je prikazan početkom 2013. godine na izložbi Lesdrevtech (fotografija dole), a taj primerak je još uvek u funkciji u eksperimentalnoj upotrebi u šumskom gazdinstvu Vileika. Na osnovama tog prototip primerka, razvijena je i upravo predstavljena serijska verzija, a u najskorijoj budućnosti će još 20 identičnih ili veoma sličnih primeraka predstavljenom, sići sa proizvodnih traka.

Da dodamo da je tražnja za ovakvim vozilima prilično limitirana i niska, ali je zato s druge strane potpuno stabilna, odnosno predvidiva. Naposletku, upotreba ovakve opreme koja je specificirana je vrlo ograničena, a kamioni većinu svog radnog veka provedu na šumskim parcelama.

Kamion, nezavisno od nadgradnje, pokreće 420 konjskih snaga moćni YAMZ dizel motor, a kao takav ispunjava Euro 5 norme izduvnih gasova. Prodajna cena kamiona, bez ikakvih naknadno ugrađenih komponenti iz uvoza, drastično je niža od cene nadgradnje.

AutoRepublika

(491)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Mala ispravka,grad je Mogilev a Transmas je zavod/fabrika.

Renault Terminator

?

Renault Terminator

Mile
Mecka 2007…ima radar za drzanje odstojanja od vozila ispred…sam koci,usporava.Ja se iznenadio.Ipak je to kamion proizveden pre 12 godina i tad je tako nesto vec postojalo.Ali ovo je dodatna oprema,nije standardna,sto je i logicno za tu generaciju.

https://streamable.com/hrjmm
comment image
comment image
comment image
comment image[
comment image