1. Home
  2. Vesti
  3. Glavni zamajac ekonomije je automobilska industrija – primer Rumunije
Glavni zamajac ekonomije je automobilska industrija – primer Rumunije
2

Glavni zamajac ekonomije je automobilska industrija – primer Rumunije

424
2
Podelite sa prijateljima:

Neposredno nakon što je u srpsku javnost plasirana, uslovno rečeno pogrešna informacija, o dolasku proizvodnog dela Volkswagena u našu državu (iako se radi o Škodi), digla se velika prašina, a u nekoliko televizijskih emisija su gostovali poznavaoci ekonomije i automobilske industrije. Tako smo, u jednoj sličnoj seansi, čuli da “automobilska industrija baš i nije toliko značajna za razvoj ekonomije jedne zemlje”, ali i da su “Seat Ibiza i Audi A3 u istom segmentu vozila”.

Istina je da, nakon neprikosnovenog lidera – građevinske industrije, koja svojim eventualnim procvatom, pokreće najveći broj povezanih privrednih grana, sledi automobilska industrija. Najbolji primer imamo u susednoj Rumuniji, gde se po prvi put u istoriji dogodilo da, od vodećih deset izvoznih kompanija, listu predvode tri iz automobilske industrije, a da je još pet njih sa liste, angažovano u istom (automobilskom) sektoru.

Većini je poznato da se u rumunskoj Krajovi proizvode vozila marke Ford, a proizvodnja krosovera EcoSport je značajno ubrzana u poslednje vreme. Takođe, fabrika u Mioveniju se bavi montažom vozila marke Dacia, dok je nešto manje poznato da se u Sebešu proizvode menjačke kutije za vozila koja nose Mercedesove oznake.

Prvo mesto na listi zauzima Dacia, sledi Ford, dok treće mesto drže Daimlerovi pogoni koji snabdevaju ostale fabrike nemačke grupacije, automatskim menjačima sa 7, 8 i 9 stepeni prenosa.

Rumunski Institut za statistiku nije obezbedio podatke koji ilustruju vrednost izvezene robe za kompanije sa „top ten“ liste, ali je naveo da u ukupnim izvoznim rezultatima nacionalne ekonomije, prvih deset učestvuju sa 20,2%.

Ukupni rumunski izvoz za 2018. godinu, je iznosio 67,7 milijardi evra, što znači da je vrednost izvoza prvih deset kompanija na nivou od 13,6 milijardi evra, odnosno za 16,2% više u odnosu na lanjsku godinu.

Zbog svega ovog, iskreno se nadamo da su nezvanične informacije kojima raspolažemo, a koje su pribavljene iz domaćih izvora bliskih vlastima, tačne, odnosno da će u bliskoj budućnosti, Čačani izbliza moći da razgledaju, ali i da rade u novoj fabrici Škode.

AutoRepublika

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Dognam-prodam postaje industrijalac?!?

Ercegovac

Сретно било.
Боље и он него неки ташна- машна тј гладац-јадац.
И морам да кажем, има већ пар дана крупним словима пишу ето како Форд у Европи и отпушта 5.000 радника… Фолсваген најављује исто пар десетина хиљада… кад су ови наши домаћи гасили радна мијеста после 2000те нису тако масна(болдована) слова у наслову бил а, већ су масни били банковни рачуни али само појединаца.

Транзиција , то ли је ?

У чему је рзлика између тог термина и овог доле догнам-продам?