1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaja automobila u Evropi dodatno presahnula prošle godine za 1,5%
Prodaja automobila u Evropi dodatno presahnula prošle godine za 1,5%
3

Prodaja automobila u Evropi dodatno presahnula prošle godine za 1,5%

204
3
Podelite sa prijateljima:

Mislili smo da je godina u kojoj nas je snašla zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom novog korona virusa (2020) najlošija što se tiče prodajnog potencijala na tržištu novih automobila u Evropi, ali se 2021. godina pokazala još grđom. Naime, sudeći po podacima koje je objavila Asocijacija proizvođača automobila Evrope (European Automobile Manufacturers’ Association ACEA) prodaja novih putničkih automobila je tek završenoj godini bila za 1,5% lošija u odnosu na 2020. Podaci su obnarodovani ranije jutros.

Globalnu prodaju automobila je osakatila ozbiljna kriza u nabavci poluprovodnika, dok su poremećeni bili i ostali važni lanci nabavke, zbog čega je snabdevanje automobilske industrije bilo uzdrmano. Veliki broj proizvođača vozila jednostavno nije bio u stanju da odgovori zahtevima nabujale tražnje.

Kao što to obično biva, najrazvijeniji organizmi najteže podnose virus, pa je tako u ovoj krizi nemačko tržište, kao tržište ekonomski najmoćnije države kontinenta, pretrpelo i najveći udarac, uz pad prodaje od 10,1%. Nasuprot Germanima, rast, doduše mizernih razmera, indeksirale su Španija, Italija i Francuska.

Broj novoregistrovanih vozila na teritoriji Evropske unije, Velike Britanije i na tlu zemalja članica Sporazuma o evropskoj slobodnoj trgovini (European Free Trade Association – EFTA) u decembru je opao za 21,7%, što je bio već šesti mesec posrtanja u ovom neslavnom nizu.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Verujem da je u proseku ukupan profit proizvodjača u svakom slučaju „lepo skočio“ 😊😊😊

s mile

Da, ali sumnjam da će ove godine biti naslova o profitu u 2021

Iznogud Časni

Evo šta Igor Dekanic kaže :“One, dakako, odgovaraju izvoznicima nafte, ali i Europskoj uniji kao velikom uvozniku. Zašto? Zbog politike energetske tranzicije. Da su cijene benzina manje, tko bi gledao električne automobile koji su skuplji i kompleksniji za održavanje? Realno gledajući, da je cijena nafte ostala 40 dolara po barelu kao što je bila prije dvije godine na početku pandemije koronavirusa, energetska tranzicija bi se potpuno zaustavila.“