1. Home
  2. Vesti
  3. Bizzarrini ponovo ulazi u serijsku proizvodnju
Bizzarrini ponovo ulazi u serijsku proizvodnju
1

Bizzarrini ponovo ulazi u serijsku proizvodnju

669
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate automobilske eksperte koji je najlepši italijanski četvorotočkas iz šezdesetih godina prošlog veka, šanse su velike da bi većina izabrala neki model Ferrarija ili pak Lamborghinija. Međutim, mnogi će takvu čast odati relativno nepoznatoj firmi Bizzarrini i njenom modelu Strada (takođe poznatom i kao 5300 GT America). Bizzarini je naime kompanija koja je postojala tokom kratkog vremenog perioda, a i to je bilo dovoljno da ostavi zapažen trag.

Sada je marka Bizzarrini ponovo u centru pažnju, ali ne zbog stare slave već zbog vesti koje govore o tome da ćemo je ponovo videti na ulicama u modernom izdanju.


Đioto Bicarini je rođen 1926. godine i automobilsko iskustvo je stekao radom u velikom Ferrariju. U italijanskom gigantu je bio jedan od glavnih inženjera, a neka od njegovih najpoznatijih dela su modeli 250 TR, 250 GT i 250 GTO. Đioto je napustio Ferrari 1961. godine zajedno sa većinom drugih inženjera. nakon što je Enco dao veliku moć svojoj supruzi, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih izdanja „zanimljivosti dana“.

Posle tri godine u kompaniji Iso, Đioto osniva Bizzarrini S.p.A. 1964. godine u Livornu i poslovaće narednih pet godina. Njegova najpoznatija dela su spomenuti model Strada sa Chevroletovom mehanikom, zatim 1900 GT Europe na bazi Opela GT, i na kraju P538S koji se mogao naručiti i sa Lamborghinijevim motorom sa 12 cilindara.

Tokom svoje kratke istorije Bizzarrini je bio često gosta na čuvenoj trci 24 sata LeMansa, a 1965. godine je pobedio u klasi vozila sa motorima veće radne zapremine od 5,0 litara.

Đioto je još uvek među živima i tokom poslednjih nekoliko decenija je debitovao s velikim brojem prototip modela, sve s ciljem da ponovo pokrene serijsku proizvodnju, a sada ima i „debele“ veze iza sebe. Najpoznatiji od njih je nekadašnji predsednik Aston Martina Ulrih Bec, koji je bio na čelu britanskog giganta od 2000. do 2013. godine.

Takođe je Bicarini radio i za Porsche, pa definitivno poseduje dovoljno iskustvo u automobilskoj industriji. Pridružiće mu se i nekadašnji kolega Kristofer Šepard dok Đioto neće učestvovati u svakodnevnom vođenju firme.

Međutim, Bec kaže da će njegova dela iz šezdesetih godina prošlog veka, definitivno služiti kao dizajnerska i inženjerska inspiracija za buduće modele.


Prvi modeli nove kompanije bi trebalo početi pristizati u izložbeno-prodajne salone do 2023. godine.

AutoRepublika

(669)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mikele

Sjajne vesti!