1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota GR Yaris – duhovni naslednik Celice GT4 (VIDEO)
Toyota GR Yaris – duhovni naslednik Celice GT4 (VIDEO)
1

Toyota GR Yaris – duhovni naslednik Celice GT4 (VIDEO)

203
1
Podelite sa prijateljima:

Toyota je jedna od automobilskih marki s bogatim iskustvom u reli takmičenjima. Konačno, sva ta ekspertiza je iskorišćena za kreiranje jednog izuzetnog serijskog automobila. Zaista lepe vesti, bez obzira što Yaris možda nije tako „glamurozan“ poput Lancije Stratos.

Međutim, Yaris GR je sve samo ne skroman. Konačno smo posle (pre)dugo vremena dobili čisto Toyotin performantni automobil, sa oznakom koja označava jasan sportski pedigre. Reč je o karoseriji s troje vrata, aluminijumskoj haubi i krovu napravljenom od specijalnog tkanja ugljeničnih vlakana.

U skladu s „limom“ je i motor. U pitanju je 1,6-litarski, trocilindarski (neka vas ovo ne zavede) turbomotor sa 250 konja i 350 Nm, a pogon je permantni na sve točkove.

Distribucija snage između dve osovine može da varira, u zavisnosti od odabranog režima. U standardnom, raspodela snage je 60/40, dok u sportskom gravitira prema nazad – 30/70. Kada je u trkačkoj postavci, distribucija snage je ravnomerna,  50/50.

U ponudi nema adaptivnih amortizera, ali će biti dostupan performantni paket, koji dodaje diferencijale i poboljšane pneumatike. Toyota nije najavila koja tržišta će dobiti dotični paket, ali on neće biti dostupan recimo u Australiji.

Ono što je prilično jasno u vezi sa GR Yarisom je da je mnogo snažniji i kompleksniji u odnosu na „hot heč“ baziran na serijskom primerku. To je jedini automobil svoje vrste s pogonom na sve točkove, a takođe je nešto snažniji od bilo kojeg srodnog primerka slične veličine.

Samim tim, treba očekivati da cena bude kao kod „hot heč“ modela iz više klase, ali takođe je za očekivati da će im se bez problema suprotstaviti u smislu performansi. Toyota nije objavila za koliko vremena obavlja sprint do „stotke“, ali je za očekivati da on traje u okviru pet sekundi.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

Čini mi se da kada su se god oslonili na svoje resurse i iskoristili zananje i predanost svojih inžinjera napravili bi pouzdan i konkurentan automobil. Poslednjih godina razni vidovi saradnje sa evropskim proizvodjacima ne donose poboljsanje kvaliteta Toyote.