1. Home
  2. Zelene strane
  3. Škoda Klement – interesantan dvotočkaš savršen za urbani prevoz
Škoda Klement – interesantan dvotočkaš savršen za urbani prevoz

Škoda Klement – interesantan dvotočkaš savršen za urbani prevoz

588
11
Podelite sa prijateljima:

Pre više od 120 godina, Vaclav Laurin i Vaclav Klement su se bavili proizvodnjom bicikala u Mladoj Boleslavi u Češkoj. Njihov posao je bio do te mere plodonosan da je privukao jedan od najvećih evropskih industrijskih konglomerata – Škoda Works, a ujedno je bio dovoljno složen da se započne s proizvodnjom automobila.

U čast osnivača, Škoda je u Ženevu pored automobila predstavila i vozilo pod imenom Klement, koje nije ni bicikl ni skuter.

 

Dizajniran u maniru „hover boarda“ za saobraćanje u gudsto naseljenim mestima, Klement koristi integrisani elektromotor u glavčini zadnjeg točka, koji može da ga ubrza do 45 km/h.

Pedale koje poseduje služe za gas i kočenje, a ovaj dvotočkaš usporava uz pomoć hidrauličnog sistema opremljenog ABS-om i sistemom regenerativnog kočenja.

Klement je konstruisan na osnovu aluminijumskog rama, bez vidljivih ručica i kablova, dok ogibljenje dolazi u vidu jednostranog oscilirajućeg ramena.

 

Za energiju kojom se napaja pogonski sitem su zadužene dve litijum-jonske baterije kombinovanog kapaciteta od 1,25 kWh. To je dovoljno elektriciteta za autonomiju do 62 kilometra.

 

Punjenje baterija može delimično da se obavi kroz regenerativno kočenje, a one mogu i da se skinu s dvotočkačaša i napune putem mrežnog priključka.

Škoda nije precizirala da li će doći do serijske proizvodnje Klementa, ali je potvrdila da se tako nešto razmatra.

AutoRepublika

 

(588)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Schwalbe …

Dikh tu kava

Da, za tržište zemalja prvog i drugog sveta. Za četvrti i peti (mi smo peti) ide Rubena, preko AČ „dognam-prodam“, bez kapica ventila..

Djordje

Meni se bas svija ovaj bajs. Mada je pitanje kolko bi kostao kod nas.

s mile

košta ko đavo… kao i svi bajkovi sa imenima auto industrije

ono što primetih da nema kočnice, da li se daje gas i koči preko ručica… elektromotorima, ili ovo nije konačna verzija…

moron

Mislim da je ovo korektna ponuda za E-bike:
https://e-prime.com/wp-content/uploads/2018/04/Evo.pdf
Uz napomenu da su cene opcionala za taj bajs izražene kao kod „Auto Čačka“ za „škodu“ – tj. bez PDV-a.
Da na prvi pogled deluje jeftnije 🙂

s mile

skoro sam vozio e bajk, bez nekog opterećenja uzbrdo 25kmh, jes fantastično…. odavno se lomim da putujem na posao 20km e bajkom….

ovaj škodin, ceinim da nije ispod 5-6000 eur

Zoran

Bmw bike 3.400 eur

Djordje

I ja razmatram e prime. Deluje korektno.

moron

U Capriolu prodaju neke kineske „Lambertta“. Sada su oko 78.000. „Gledao“ sam ga prošle godine i nekako mi deluje „jadno“ (ne zbog „ferum“ rama, dosta je tu detalja koji mi se ne dopadaju i deluju baš jeftino), ali je činjenica da je to veoma jeftin e-bicikl. E-prime za 1.000 eura („oguljen“, bez opcionala, mada su znali na kraju sezone i primerke iz prethodne godine da prodaju za 1.000 sa nekim osnovnim opcionalima). On deluje korektno i bukvalno je „džaba“ u odnosu na ono što iz te klase prodaje „Planet bike“. Ali, kada bilo koga od njih upitaš za cenu rezervne… Pročitaj više »

Djordje

Uh, sad si me demotivisao malo. Sta bi preporucio da gledam za elektrobicikle?

moron

Izvini, nije mi bila namera. Ali, i mene su demotivisali 🙂 Od svega, E-prime bike za 999 mi deluje kao najbolja trenutna ponuda kod nas (ima i hidraulične kočnoce). Ali, ako mu nabaciš neke „opcionale“, eto ga možda i na 1.200 (osim, na kraju sezone, kada je takav oko 1.000). No, ako upitaš prodavce u Capriolu, oni će ti reći da je njihov za oko 160.000 mnogo bolji, jer ima elektromotor „u srednjoj osovini“ (ali ima i obične V-brake kočnice ). Činjenica je da su e-bajsevi sa takvim pogonom (a ne sa pogonom u samom točku ) dosta skuplji. Opet,… Pročitaj više »