1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemačke vetrenjače dale više struje prošle godine od termoelektrana po prvi put!
Nemačke vetrenjače dale više struje prošle godine od termoelektrana po prvi put!
0

Nemačke vetrenjače dale više struje prošle godine od termoelektrana po prvi put!

863
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle godine je po prvi put registrovana značajnija proizvodnja električne energije konverzijom one koja se generiše strujanjem vazduha, od one dobijene sagorevanjem uglja. Sveukupno, udeo struje proizvedene iz obnovljivih izvora je dosegao rekordni udeo.

Nemačka na taj način postaje sve bliža zadatom cilju napuštanja uglja kao energenta. Prošle godine je vetar zamenio ugalj kao najvažniji resurs u proizvodnji struje u germanskoj državi, objavio je u petak tamošnji Savezni zavod za statistiku.

U ukupnoj porciji proizvedene električne energije, vetrenjače učestvuju s 25,6%, što je i dovelo do toga da po prvi put jedan obnovljivi izvor bude na liderskom mestu u ovom miksu. Sveukupno posmatrano, alternativni izvori energije su dosegli rekordni nivo od 47%, nakon što je 2019. godine zabeleženo učešće istih od 42,3%. Logično, u međuvremenu je udeo struje dobijene paljenjem uglja i iz nuklearnih izvora, spao na 24,8% i 12,1%, redom. Elektrane utemeljene na procesu sagorevanja gasa su doprinele s dodatnih 13,6% proizvedene električne energije u Nemačkoj tokom prethodne godine.

Ipak, rezultat je ostvaren u pomalo nesvakidašnjim uslovima pada tražnje za električnom energijom, što i ne čudi kada se zna da je industrija bila u nesvesti tokom proleća, zbog poznate situacije sa pandemijom novog korona virusa. Tokom godine je u nemačku elektroenergetsku mrežu upumpano 502,6 biliona kilovat sati električne energije domaće proizvodnje, što je bilo za 5,9% manje nego lani.

Istovremeno, Nemci su i izvezli manje struje ka komšijskim državama, odnosno u okruženju je završilo 8% od ukupne količine generisane u toj državi. Tu pak imamo uvećanje izvoza od 19,7%.

AutoRepublika

(863)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments