1. Home
  2. Vesti
  3. Honda E Prototype prethodnica serijskog modela
Honda E Prototype prethodnica serijskog modela
2

Honda E Prototype prethodnica serijskog modela

176
2
Podelite sa prijateljima:

Honda E Prototype je mali sportski električni automobil, koji s jednim punjenjem baterija može da pređe 200 kilometara. Serijsku verziju očekujemo u proizvodnji već u toku ove godine.

Pre dve godine, na Salonu automobila u Ženevi, Honda je predstavila „Electric Vision“ plan za Evropu. On podrazumeva da se do 2025. godine dve trećine prodaje na Starom kontinentu odnosi na hibride, električne automobile i one pogonjene gorivnim ćelijama.

Da bi demonstirala svoj napredak na EV polju, japanska marka se vraća u Ženevu, gde će skinuti veo s Honda E Prototypea. Kompanija planira kupcima pruži regularan model pre isteka ove godine. Što se E Prototypea tiče, on je nova iteracija Urban EV Concepta iz 2017. Dakle, i dalje se radi o veoma simpatičnom, malom gradskom automobilu s „retro šmekom“. Krase ga širok trag točkova, kratki prepusti i vrata na kontra otvaranje, takozvana „suicide doors“. Urban EV je 10 centimetara kraći od Honde Jazz.

Japanska kompanija iza sebe ima bogatu istoriju koncepata električnih automoibla. Međutim, realna proizvodnja je bila ograničena. Honda je prodala nekoliko stotina EV Plus primeraka krajem devedesetih i oko 1000 Jazz EV jedinica od 2012. do 2014. Trenutno je u prodaji Clarity Electric sa autonomijom od 145 kilometara.

Mada bi Honda E Prototype mogao da bude još jedan koncept u nizu, postoje jasni signali da su Japanci ovoga puta odlučni i ozbiljni da na evropsko tržište lansiraju novi električni model.

Honda je dugo zastupala stav da su mali automobili na električni pogon, relativno kratkog dometa, pogodni za Evropu. Takanobu Ito, predsednik japanske kompanije, 2011. je izjavio da smatra da su za Japan, Evropu i neke druge delove Azije, posebno što se tiče urbanih sredina, manji automobili validna opcija. U toj kategoriji, smatrao je on, EV modeli su sasvim odgovarajući. Možemo reći da je ovakav stav u potpunosti logičan i racionalan.

Drugi signal da je Honda ozbiljna u vezi sa lansiranjem „pravog“ električnog modela, baziranog na E Prototypeu je to što će novajlija počivati na novoj, posebnoj platformi. Pored toga, dotičnu arhitekturu krasi pogon na zadnje točkove, što doprinosi sportskom „momentu“.

Dakle, ono što očekujemo je brz, zabavan i „trendi“ gradski automobil u duhu BMW-a i3. Kao što smo već spomenuli, najavljena je autonomija od 200 kilometara. Mada E Prototype ima dvoje vrata, mali Hondin električni model je spažen tokom testiranja krajem 2018., a reč je o automobilu s četvoro vrata.

Za sada je teško pretpostaviti da li će prototip predviđen za Ženevu ujedno demonstrirati  neke dodatne futurističke elemente, tipične za konceptne automobile ili će biti pretproizvodna verzija. U interesantne detalje se između ostalih ubrajaju ručke vrata koje iskaču, retrovizori bazirani na kamerama, salonska kabina, monitori koji se pružaju duž čitave armaturne table.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Golf kec

don

auto koji je posramio ID na sajmu u Frankfurtu. Svabe su se trudile da Hondu bace tamo u zapecak, totalno neugledno, a svoje perjanice istaknuli, i onda kad covjek, koji nije bio, odgleda neke reportaze, poput one SATove, stekne dojam da su svabe, nakon 10 godina kaskanja, napokon proizvele novog golfa tj taj ID (placena reklama a novinari su kao i kurve, daju svima ko daje lovu), kad ono jedna obicna, mala Honda napravi 100x bolje auto po istoj cijeni. I onda Satovci zakljuce da je E losiji od ID jer njih dvojica nisu bas imali mjesta (iako su sjeli… Pročitaj više »