1. Home
  2. Liste
  3. Najbolje i najgore sa Salona automobila u Ženevi 2019.
Najbolje i najgore sa Salona automobila u Ženevi 2019.
3

Najbolje i najgore sa Salona automobila u Ženevi 2019.

4.94K
3
Podelite sa prijateljima:

Svi mi volimo superautomobile, ali isto tako nas interesuju premijere koje ne izazivaju „bombastične“ naslove.

Svake godine, već poslovično, na štandovima Palexpoa se pojavljuju fascinantni superautomobili i hiperautomobili, čist globalni „crème de la crème“. Naravno, ni 2019. nije bila izuzetak. Bugatti, Koenigsegg, Lamborghini, Pininfarina i drugi, predstavili su ono najbolje i najmoćnije što imaju.

Dok su na društvenim mrežama glavne teme Bugatti od 16,7 miliona evra i Koenigsegg koji bi mogao da dostigne 500 km/h, mnogo veći uticaj na automobilsku industriju imaju modeli o kojima se mnogo manje govori. Evo najboljih i najgorih premijera iz Ženeve 2019.:

Najgori: Hispano-Suiza Carmen

Ukoliko Hispano-Suiza zaista „uskrsne“, nadamo se da nasleđe marke neće biti ukaljano nečim tako ružnim kao što je Carmen. Mada su brojke impresivne, poput konjskih snaga kojih ima više od hiljadu i autonomija od 400 kilometara, ovaj automobil je toliko ružan da bi ga i najveći ekscentrici izbegavali.

Najbolji: Puritalia Berlinetta

Ovogodišnji Salon automobila u Ženevi će biti zapamćen po velikom broju električnih i hibridnih superperformantnih automobila. Puritalia Berlinetta je jedan od modela koji se izdvaja na pozitivan način, jer ne pokušava decidno da izgleda futuristički ili retro. „Fastback“ krov je naprosto savršen a prednji deo s ovalnim farovima i maskom hladnjaka karakterističnog izraza, u potpunosti impresionira.

Elektrifikacija pogona je definitivno budućnost a Berlinetta je čist dokaz da to i ne mora biti tako loše, posebno kada se ispod poklopca motora nalazi jedan V8. Ovaj automobil izgleda fantastično, verovatno i zvuči fantastično a ujedno je superekskluzivan. Šteta što će biti dostupan samo onima s (pre)dubokim džepom.

Najgori: Aston Martin Lagonda All-Terrain Concept

Možda je Aston Martin Lagonda koncept sjajan pokazatelj kojim smerom će marka ići u kreiranju budućeg SUV-a, međutim, s obzirom da su fotografi mogli da priđu na metar i po od vozila, gotovo sve fotografije sa salona su širokougaone, tako da ne reflektuju prave linije i proporcije vozila. Naravno, tu su oficijelne slike, ali ni na njima se ne nalazi bilo šta impresivno. Proizvođači superpremijum automobila imaju prilično težak zadatak da „kutijastu“ formu SUV-a neutrališu i serijski model učine drugačijim, a da on i dalje ostane SUV. U slučaju Aston Martina su stvari još „komplikovanije“, jer britanska marka proizvodi u najmanju ruku prelepe automobile.

Najbolji: Volkswagen I.D. Buggy Concept

Već smo prilikom inicijalne vesti iz Ženeve konstatovali da je ovaj „bagi“ neodoljiv. Bez obzira što ne raspolaže s „hiljadama konja“, Volkswagenov električni model je definitivno među najinteresantnijim na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi.

Najgori: Mazda CX-30

Japanska marka je debitovala s novim krosoverom, koji nije nazvala CX-4 iz prostog razloga što taj naziv već postoji. Kompromis je došao u vidu CX-30.

Mazda nas je definitivno navikla na bolje. Model iz Ženeve ima previše plastičnih površina na karoseriji, čudnih je proporcija (što bi neki rekli – „nedovršen“), a i nije baš najsrećnije pozicioniran. Teško da će biti neki poseban prodajni hit, ali nadamo se da je zabavan za vožnju, kao i drugi Mazdini krosoveri.

Najbolji: Pininfarina Battista

Da li postoji bolji način da Pininfarina uđe u automobilsku industriju kao samostalan proizvođač? Pininfarina Automobili je iznedrio svoj prvi serijski automobil, fascinantni Battista. Ime je dobio po osnivaču, Batisti Pinin Farini. Reč je o najsnažnijem italijanskom serijskom automobilu u istoriji. Zapravo, sedište kompanije se nalazi u Minhenu, ali je značajan deo tima iz Torina, tako da se i dalje „broji“ kao italijanski automobil.

Raspolaže s 1.903 ks i 2.300 Nm maksimalnog obrtnog momenta, tako da se komotno upušta u poređenje s modelima kao što su Koenigsegg Jesko i Bugatti La Voiture Noire. Do „stotke“ ubrzava za manje od 2 sekunde. Ponavljamo, reč je o serijskom modelu.

Najgori: Ginetta Akula

„Stara škola“ stil je nešto što nam se definitivno sviđa. U eri hibridnih i električnih pogona, uvek pozdravljamo kompaniju koja se oslanja na tradicionalni V8 motor velike radne zapremine i šestostepeni sekvencijalni menjač. Dakle, nije sve tako „crno“.

Međutim, ono što je odbojno kod ovog automobila je njegov dizajn. Izgleda kao neki neugledni sportski kupe, na koji su „nakarikani“ kojekakvi detalji iz postprodaje, uz gomilu ugljeničnih vlakana. Dovoljno je pogledati zadnji difuzor i uvideti u čemu je „suština“. Čak ni snaga od „oko“ 600 konja i masa od 1.150 kilograma ne deluju posebno impresivno.

Najbolji: Jeep plug-in hibridi

Ovogodišnja Ženeva definitivno nema deficit u performansama. Lepo je kada se „konjica“ nađe u okviru četiri cifre, ali ruku na srce, mali je broj bogatih klovnova koji će se šepuriti u svojim apsurdno snažnim, apsurdno luksuznim i superapsurdno skupim super/hiperautomobilima. Ono što je mnogo prizemnije, racionalnije i realno upotrebljivije su novi „plug-in“ Jeep Compass i Renegade, koji će ujedno imati mnogo veći uticaj na globalnu automobilsku industriju. Možda nisu „superuzbudljivi“, ali će za veliki broj kupaca biti izuzetno zanimljivi.

Najbolji: Morgan Plus Six

Morganov model je pojam automobilske lepote. Reč je o predivnoj kombinaciji „old-school“ šarma i moderne mehanike. Možda bi ručica menjača mogla tradicionalnije da izgleda s obzirom na drveno-kožnu temu enterijera, ali oprošteno mu je.

ZF-ova osmostepena menjačka kutija dolazi iz BMW-a, baš kao i sjajni 3,0-litarski turbo šestak s 340 ks. Jedno je sigurno, a to je da je Plus Six automobil koji biste voleli da provozate ulicama grada, pre nego neki „izvikani“ nemački premijum proizvod.

Najgori: Kia Imagine Concept

Ne radi se o tome da je ovaj električni krosover loš, naprotiv. Međutim, kada se pogleda pres materijal proizvođača, uviđa se da su izvesni aspekti dizajna vozila zapravo šala. Pored poznatih atributa u stilu „emocija“ i „uzbuđenja“, tu je i sekcija u kojoj se objašnjava iz kog razloga ovaj koncept ima 21 mali displej duž čitave armaturne table. Reč je o šali?! Pa, baš i nije neki originalan način da se privuče pažnja.

Što se tiče same teme koncepta i pokušaja da se predstavi nešto uzbudljivo i maštovito, Ženeva je ove godine prepuna uzbudljivim električni mašinama poput Pininfarina Battiste ili ItalDesign DaVincija, tako da je Kijina „imaginacija“ prilično generička, da ne kažemo neuspešna. Da se pojavio pre nekoliko godina, ovaj koncept bi možda i bio zanimljiv, ovako…

Najbolji: Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

OK, Mercedes nije jeftin, ali svakako ne pripada klasi automobila s W16 motorima, „hiljadama konjskih snaga“ i slično. Prosto, mnogo je bliži nama smrtnicima. CLA Shooting Brake naspram „ženevskih hitova“ deluje više nego priuštivo. Ovaj karavan je elegantan i dopadljiv kao i regularan model, ali uz veću dozu praktičnosti.

Najgori: Smart Forease+ Concept

Mada takođe dolazi iz Daimler grupe, kao i prethodni model, Forease+ je zapravo evolucija Forease Speedstera s prošlogodišnjeg Salona automobila u Parizu. Jedina realna promena je implementacija sklopivog platnenog krova.

Dakle, reč je o recikliranom modelu, koji ne impresionira ni po jednom pitanju, tako da ni ne zaslužuje status koncepta.

Najbolji: Ruf CTR Anniversary

Dorada starih Porschea je nešto čime bismo se i mi rado bavili, posebno kada im se performanse dovedu na nivo aktuelnih, modernih sportskih mašina. Ruf CTR Anniversary je definitivno naš favorit iz dotične kategorije vozila.

Zapravo, Ruf nije uzeo postojeći Porsche i modifikovao ga. Umesto toga, CTR Anniversary je dobio monokok od ugljeničnih vlakana i panele karoserije od istog materijala. Rezultat se ogleda u mašini koja spolja izgleda kao 911-ica iz osamdesetih, ali u koju je utkana moderna tehnologija.

Najgori: Subaru Viziv Adrenaline Concept

Ma koliko bili fan Subarua, poput autora ovih redova, ovaj koncept je nešto što treba brzo zaboraviti.

Subaruovi dizajneri su dokazali da znaju da osmisle mnogo atraktivnije i impresivnije vozilo. Glavni zadatak konceptnih automobila je da fasciniraju ljude i demonstriraju tehnološka dostignuća proizvođača. Model pred nama izgleda jeftino, generički i nedostojno Subarua.

Viziv Adrenaline bi mogao biti prethodnica nove generacije Crosstreka, a poruka Subaruovim dizajnerima je urade sve iz početka, dok ne bude kasno…

Najbolji: Honda ePrototype

Honda je učinila sjajnu stvar, napravivši omaž prve generacije Civica kroz koncept koji najavljuje serijski model.

Kratki prepusti će verovatno ostati, vrata s kontra otvaranjem ne, a nadamo se da će opšti dizajn serijskog modela ostati identičan. Mada ePrototype nije serijski primerak, HOnda kaže da je 98 odsto spreman za proizvodnju, koja počinje ove godine.

Najgori: Rinspeed Snap

Rinspeed nas je u prošlosti često „častio“ avangardnim kreacijama. Međutim, ovoga puta je pred nama hipsterski „automobil budućnosti“, koji ne zaslužuje da se nađe u Ženevi, pa samim tim ne zaslužuje ni dalji komentar.

AutoRepublika

 

 

 

 

 

(4938)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Meni je Hispano-Suiza prelep.

s mile

Puritalija mi je PRELEPAAAAAAAAA

Лом

Хонда, Мерцедес и Астон Мартин су ружни