1. Home
  2. Sajmovi
  3. Morgan Plus Six kao prvi model marke posle 19 godina u Ženevi
Morgan Plus Six kao prvi model marke posle 19 godina u Ženevi

Morgan Plus Six kao prvi model marke posle 19 godina u Ženevi

208
0
Podelite sa prijateljima:

Morgan je u Ženevi predstavio svoj roudster model Plus Six, kao prvi od serije planiranih noviteta. Koristi novu “širokotrupnu” šasiju kompanije izrađenu od aluminijuma, a cena mu je postavljena na nivo od nešto preko 90.000 evra.

Novitet je zadržao osobenosti odlazećeg modela Plus 8, a što se posebno odnosi na specifične blatobrane, okrugle prednje svetlosne grupe i masku hladnjaka u “vodopad stilu”. Ipak, u dizajnerskom smislu, nov je do najsitnijih detalja.

Prvi potpuno novi model marke Morgan još iz doba, pre devetnaest godina predstavljenog modela Aero 8, pokretan je najsavremenijim B58 agregatom koji je čedo BMW grupe. Redni šestocilindarski benzinac isporučuje 340 konjske snage, a uparen je sa fenomenalnim osomostepenim automatskim menjačem, remek delom kompanije ZF. Sistem oslanjanja je razvio Morgan pri čemu je za zadnji kraj korišćen multilink sistem u pet tačaka.

Novajlija je izrađen od lakih materijala, pa uz obilje opreme dostiže težinu od tek nešto preko 1.075 kilograma, koliko je “merio” odlazeći Plus 8 sa V8 motorom. Ovo bi moralo da znači da Plus Six postaje najbrži serijski model marke Morgan u celokupnoj istoriji brenda. Maksimalna brzina prevazilazi 270 km/h, dok je emisija CO2 zadržana na impresivno niskom nivou: 170g/km.

Morgan je “krstio” novu šasiju oznakom CX, što je reprezent rimskog broja 110 odnosno veza ka jubileju kompanije koja slavi 110 godina postojanja. Nova struktura koristi, u principu istu aluminijumsku konstrukciju koja je primenjena i kod prethodnika, ali je ovaj put modifikovana novim zonama deformacije u slučaju sudara, na obe strane vozila, čime je uvećana torziona rigidnost karoserije uz istovremeno smanjenje mase.

Nova CX šasija omogućava dodatnih 20 centimetara dužine centralne konzole kako bi se i gabaritniji vozači osećali komotno. Zatim, pogodnost je što je moguća instalacija većih vrata, a i prtljažnik je zahvaljujući novoj šasiji, izdašnije zapremine.

Dužina i širina novajlije ostaju skoro identične kao kod odlazećeg Plus 8, ali je među osovinama 18 milimetara duži raspon. Karoserija je dodatno podržana, prema deklaraciji Morgana, šasijom izrađenim od drveta, u skladu sa engleskom tradicijom.

Veze sa tradicijom su brojne, pa je tako Morgan ponudio ABS sistem kao deo opcione opreme, a i dizajn kokpita buddi veze sa prošlošću, s obzirom na to da su kružni pokazivači, centralno postavljeni. Tu je doduše i jedan TFT ekran, direktno pred očima vozača.

Morgan će ponudi širok izbor boja za karoseriju, kao materijala koji će dominarati u putničkoj kabini, a na proleće kreće u tržišnu utakmicu sa novim Plus Six modelom.

Svake nedelje će sa traka silaziti po šest primeraka novajlije, tako da će ih na drumovima do kraja ove godine biti ukupno oko 200 primeraka. Prvih 50 jedinica će posedovati svu moguću opremu, a prodavaće se u matičnoj zemlji po ceni od 89.995 britanskih funti.

AutoRepublika

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments