1. Home
  2. Liste
  3. Top 33 najpopularnijih modela C segmenta u Evropi (2018.)
Top 33 najpopularnijih modela C segmenta u Evropi (2018.)
9

Top 33 najpopularnijih modela C segmenta u Evropi (2018.)

3.06K
9
Podelite sa prijateljima:

Prodaja automobila iz C segmenta je u 2018. pala za 9 odsto, na nešto preko 2,13 miliona jedinica. Sada se na drugu po popularnosti kategoriju automobila na Starom kontinentu odnosi 13,8 odsto ukupnog tržišnog udela.

To je vidan pad u odnosu na 15,1 odsto iz 2017. Očigledno je da mali krosoveri „načinju“ segment koji je nekada bio evropski zaštitni znak.

Naime, klasa malih krosovera je napredovala 29 odsto i ostvarila tržišni udeo od 12,6 odsto, dok su kompaktni krosoveri bili bolji za 17 odsto, s tržišnim udelom od 11,3 odsto. Dakle, sasvim je jasan uzrok pada prodaje u okviru niže srednje klase.

„Njegovo veličanstvo“ Volkswagen Golf je bez obzira na sve povećalo svoje „lično“ tržišno učešće, uprkos padu prodaje od 8 odsto. U prevodu to znači da je VW plasirao 37.000 Golfova manje, što je otprilike celokupna prodaja Mazde3 prošle godine.

Na drugom mestu je Škoda Octavia, i to drugu godinu uzastopno. Češki pulen se takođe za nijansu slabije prodavao (-5 odsto), ali i dalje zaostaje za Golfom više nego dvostruko.

Uprkos tome što je nastupila smena generacija krajem prošle godine, Ford Focus je uspeo da ostvari mesto na podijumu, nakon dve godine na četvrtom mestu. To ne treba da čudi jer je Opel Astra izgubila 27 odsto obima prodaje tokom 2018., nakon gubitka od 14 odsto 2017.

AutoRepublika

(3056)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Vuk

Sta je sa Audi A3?

moron

Elantra u svetu medju top 10 (ili beše top 20?), a u Evropi „statistička greška“ ?

Ercegovac

Елантре се не продају у Њемачкој, Аустрији, Француској, Великој Британији ….( има их још ) а који су значајно тржиште, тако да …

Наводно богате земље не купују „лимузине “ Ц сегмента …

Корола је ако не најпродаваније ауто на свијету, онда је у првих 5 па је такође у другој половини листе.

Мада мислим да за паре које их нуде тешко да има адекватна алтернатива .

moron

Da, Corolla je u 2018. bila prva na svetu sa 1.181.445 komada.
A od toga u Evropi, eto, samo 15.041 komad.
Elantra je bila 11 na svetu, sa 650.803 komada, a u Evropi samo 1.942 komada.
Bio je o tome tekst na AR:
https://autorepublika.com/2019/01/30/top-20-najprodavanijih-automobila-na-svetu-u-2018-godini/

Ercegovac

Што би казали стари људи :
Не даје добра, већ многа …

moron

Ostaje nam da sačekamo novu Corollu. Još samo malo. Rekoše „krajem februara“. Stara je odavno nestala i sa sajta Toyote.

Dzoniz

Mislim da je trebalo spojiti rezultate Aurisa i Korole. Opet „slaba vajda“, al eto…

J4ZZ3R

Civic 4. na svetu, ispred Golfa, u Evropi ni 50.000 komada 43256. Ali kako Honda tretira Evropu i to je puno

Pomponije

Meni u oči pada da je Leon pretekao Meganea. S obzirom da ove godine stižu nove generacije Golfa, A3, Octavije i Leona, VW grupa će nastaviti da dominira u ovom segmentu.