1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ženeva 2019
  4. Pininfarina Battista, najsnažniji automobil ikada proizveden u Italiji (GALERIJA)
Pininfarina Battista, najsnažniji automobil ikada proizveden u Italiji (GALERIJA)
1

Pininfarina Battista, najsnažniji automobil ikada proizveden u Italiji (GALERIJA)

1.12K
1
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najviše iščekivanih i najavljivanih noviteta na Salonu automobila u Ženevi u pokazao je svoje lice i to sa 1.900 konjskih snaga.

Kao što se i očekivalo, bilo što da izlazi iz dizajnerskog studija Pininfarina mora biti prožeto lijepim linijama koje odražavaju bogatu povijest kompanije koja nam je dala remek-dijela poput većine Ferrarijevih modela (Ferrari FF, F12, California, 599 GTB Fiorano, F430, F360), Alfa Romeo Spider, Maserati Quattroportea i mnogih drugih. Battista ovdje nije podbacila, vanjske linije su prelijepe, boje su tradicionalne i u velikom broju slojeva što im daje dubinu, a sve to upotpunjuje predivan interijer sa dva velika ekrana i visoko kvalitetnim materijalima kože, karbona i aluminija koji se koriste u kokpitu orijentiranome prema vozaču.

Tehnički partner i dobavljač baterija i pogonskog mehanizma tvrtka je Rimac Automobili što za  Pininfarina Battistu znači da dostiže maksimalnu brzinu od 350 km/h dok do stotke ubrzava za manje od 2 sekunde. Ubrzanje do 300 km/h traje manje od 12 sekundi, a proizvođač tvrdi da baterija od 120 kWh pruža domet od 450 kilometara.

Nemamo razloga sumnjati u kvalitetu ovjesa i upravljanja obzirom da je test vozač zadužen na razvoju ovog hiperautomobila F1 zvijezda Nick Heidfeld. To potvrđuje i vektorisanje obrtnog momenta na svim kotačima jer je Heidfeld prilikom testiranja izjavio kako želi da automobil bude zabavan i dostupan i onim manje vičnim vozačima, a unatoč svojih 1.900 konjskih snaga.

Cijena Battiste u ovome trenutko još je nepoznata no uveliko će ju definirati mnogobrojne mogućnosti za individualizaciju. Automobili Pininfarina u svojoj tvornici u Torinu planiraju proizvesti samo 150 primjeraka, od čega je za američko tržište planirana trećina te brojke dok se 25-40 modela planira dati dealerima u većim gradovima poput New York-a, Hong Kong-a te Londona.

Za AutoRepubliku, iz Zagreba, 

Stanko Kopun. 

(1117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mikele

Čudo (kao i sve od Pininfarine)…