1. Home
  2. Sajmovi
  3. VinFast Lux V8 je legalna replika krosovera BMW X5 (F15)
VinFast Lux V8 je legalna replika krosovera BMW X5 (F15)

VinFast Lux V8 je legalna replika krosovera BMW X5 (F15)

572
0
Podelite sa prijateljima:

Vijetnamska kompanija VinFast nije prijavila zvanično učešće na tekućem Salonu automobila u Ženevi iako se svetskoj javnosti predstavila prošle godine prilično razmetljivo. Ipak, njihov automobile može biti viđen na štandu kompanije Magna, koja je u mnogome pomogla vijetnamskom preduzetniku da izvrši upliv u automobilsku industriju, ali kojoj je primarna delatnost tjuniranje serijskih verzija automobila. 

Dakle još jedan ženevski novitet nosi naziv VinFast Lux V8. Kao takav, ovaj primerak predstavlja najmoćniju i najskuplju verziju modela Lux SA2.0 koji je premijerno izložen 2018. godine.

Samo da vas podsetimo, VinFast Lux SA2.0 jeste licencirana replika krosovera BMW X5 iz prethodne generacije, odnosno F15 iteracije. Znači, vijetnamski X5 je usvojio većinu detalja sa minhenskog dragulja, ali nije preuzeo najkompleksnija i najskuplja tehnička rešenja sa renomiranog SUV-a.

Oslanjanje mu se zasniva na oprugama, umesto električne asistencije za sistem upravljanja koje koristi nemački automobil, Vinfast poseduje elektro-hidraulično rešenje, dok je dvolitarski N20 turbo motor lišen Valvetronic sistema. Sve pobrojano je dovelo do toga da vijetnamska replika može biti ponuđena kupcima po značajno nižoj ceni u odnosu na F15.

Bez obzira na sve razlike u odnosu na etablirani uzor, rukovodstvo kompanije VinFast je odlučilo da ponudi vrhunsku verziju svog krosovera. Kupovina dodatnih tehnoloških rešenja koja bi oplemenila vijetnamski model, a koje bi mogao da isporuči BMW, očigledno nije bila u igri, pa je u Palexpo centru izloženi Lux V8, ispod haube ugosti osmocilindarski motor zapremine 6,2 litra. Dovoljno zapremine za 455 konjskih snaga uz 624 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Proizvođač pogonske jedinice nije obelodanjen ali opet nije teško pogoditi da se američki div skriva iza moćnog V8 motora. Naime, General Motors već ima uspostavljenu saradnju sa kompanijom VinFast, pa je logično da je i preuzimanje ovog agregata utemeljeno na ranije učinjenim kontaktima. Informacija o transmisiji takođe nema, ali se Vijetnamci hvale činjenicom da izloženi primerak postiže maksimalnu brzinu koja prevazilazi 300 km/h.

U vizuelnom smislu, VinFast Lux V8 razlikuje se od dvolitarske verzije po većim točkovima, koji su “narasli” na 22 inča, četvorostrukim završecima izduvnih cevi, a i po boji karoserije. U kabini se nalaze detalji za čiju izradu je korišćena prestižna plastika ojačana ugljeničnim vlaknima, umesto drveta sa standardne verzije. Pored toga, obloge sedišta i ostalih panela u enterijeru su proizvedene od fine kože.

Vinfasti ima u planu maloserijsku proizvodnju V8 perjanice, ali će ona započeti tek od 2020. godine. Bazična verzija modela sa pogonom na sve točkove, “kači” se na prozvodne trake ove jeseni, jer je nova fabrika u gradu Haipong već spremna za spektakularan start manufakture.

Matična kompanija vijetnamskog proizvođača automobila, VinGroup je za ove namene već izdvojila 3,5 milijardi američkih dolara, a pogoni su dizajnirani uz maksimalan proizvodni kapacitet od 250 hiljada primeraka vozila na godišnjoj osnovi.

Tokom februara, prve karoserije su dobile svoje obličje, i u istim postrojenjima su prošle procese zavarivanja i farbanja. Pokrenut je i proizvodni ciklus motora, tako da će sve testne procedure biti kompletirane do kraja tekućeg meseca.

AutoRepublika

(572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments