1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault i Nissan objavili da na ravnopravnim osnovama dalje guraju zajedno
Renault i Nissan objavili da na ravnopravnim osnovama dalje guraju zajedno

Renault i Nissan objavili da na ravnopravnim osnovama dalje guraju zajedno

337
4
Podelite sa prijateljima:

Nissan Motor Co i Renault SA su juče obrnarodovali da su se dogovorili da nastave dvadesetogodišnje savezništvo na ravnopravnim osnovama, što će reći da će japanska kompanija uložiti sredstva u novu diviziju Renaulta koja će biti zadužena za razvoj i proizvodnju električnih automobila.

Da bi se došlo do ovog saopštenja bilo je neophodno utrošiti čak četiri meseca intenzivnih pregovora koji su bili posebno složeni usled angažovanja francuske strane na sklapanju saveza i van alijanse, što je dovelo do bojazni Azijata da bi moglo doći do neovlašćenog prisvajanja njihove intelektualne svojine.

Postignuti dogovor je neophodno da bude aminovan i od strane upravnih odbora dve grupacije, nakon čega će Renault da svoj udeo u Nissanu svede s 43 na svega 15%, koliko i Japanci poseduju u kapitalu francuskog giganta. To će biti postignuto tako što će Renault otuđiti 28% (vredne oko 4,1 milijarde američkih dolara). Ne treba posebno naglašavati koliko je to neravnopravno partnerstvo izjedalo duše nekih rukovodilaca Nissana, posebno uz saznanje da je Nissan veći proizvođač od Renaulta, ali samo mereno brojem sklopljenih vozila.

Alijansu je iz temelja potreslo i hapšenje Karlosa Gona koji je i tvorac ovog saveza, dok će se akteri potruditi da novi mir pronađu tako što će sada i Nissan imati pravo glasa u Renaultu, dok ranije to nije bio slučaj jer je posedovao akcije tog tipa.

„Mogućnosti korišćenja prava glasa je blagosloveno s aspekta kvaliteta upravljanja firmom i držanja interesa svih strana pod harmoničnim okvirom,“ kazao je Jon Witar, rukovodilac u firmi Pictet Asset Management. Dogovor podrazumeva i onemogućavanje prodaje akcija na određeni vremenski period, kao i još neke mehanizme kojima se ograničava mogućnosti raspolaganja akcijama nekom budućem periodu.

Dok je vrednost akcija Renaulta pala za 3,8% nakon objave ovog dogovora, doltle je vrednost Nissanovih delova kapitala (akcija) porasla za 3,1%.

Analitičari procenjuju da će eventualni negativni efekti otuđenja Nissanovih akcija od strane Renaulta biti kratkometni ako ih uopšte i bude. Ali, zato bi japanski proizvođač dobio veću dozu slobode da se usredsredi na američko i kinesko tržište, kao i na teritorije na kojima privreda jača.

Puno je vesti i izveštaja bilo na našem i na ostalim medijima o tome kako teku pregovori u prethodnim mesecima, pa se ne bismo vraćali ponovo na sve to. Ali, svakako vredi konstatovati da će ovaj dogovor imati posledice na celokupnu industriju proizvodnje automobila, a ne samo na dve (tri) konkretne firme o kojima se radi.

AutoRepublika

(337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Meni ovde ništa nije jasno. Koliko se sećam Renault je Nisana digao iz mrtvih, hajde to i nije toliko bitno. Bitno je da neko poseduje 40% nečije firm (znači vlasnik je 40%, kupio si ih radi koristi), ta firma naraste, a ti kao (su)vlasnik si srećan jer su ti se isplatila ulaganja. A neki tvoj partner, suvlasnik, koji je realno kurton se buni što si ti vlasnik 40% firme jer eto on… Pa koji k su doveli firmu pred bankrot, a sada kada cvetaju ruže hoće sve nazad. Šta bi bilo kada bi se Škodaši pobunili i rekli vraćajte 99%… Pročitaj više »

Dragan

Ko garantuje da opet neće biti pečurke?! 🙂 Uzmi pare dok još imaš od koga.
https://www.youtube.com/watch?v=iZsIjWxfcfg

Renault Terminator

Dok je bio Ghon znalo se ko kosi a ko vodu nosi..žutaći nisu smjeli da pisnu,niti ih je Renault za šta pitao.Debili su došli na čelo Renaulta tako da imamo to što imamo,od očajnih modela,slabog izbora motora,do ovoga što sad vidimo,gdje će se sve zaustaviti i krenuti ponovo uzvodno,će da vidimo.

Yankee

Jesi li cuo da Ford ulazi u F1 kao partner za Red Bull? Zvanicno saopstenje u petak. 😉