1. Home
  2. Testovi
  3. VW POLO 1.0 TSI Comfortline – Može biti samo jedan
VW POLO 1.0 TSI  Comfortline – Može biti samo jedan
9

VW POLO 1.0 TSI Comfortline – Može biti samo jedan

24.44K
9
Podelite sa prijateljima:

Tri cilindra i pet stepeni prenosa ne obećava ništa dobro. Ali, koliko puta nam se u životu desilo da nevoljno odemo na neki sastanak, skup ili putovanje, a vratimo se ushićeni. Neki od nas su se, kao splet sličnih zgoda, i oženili. Dakle, već sada je jasno šta se dešavalo između naše test ekipe i dugo očekivane šeste generacije, pa može se slobodno reći, kultnog modela Volkswagen Polo.

Tokom prethodnih decenija, ekipa iz Volfsburga nas je naučila šta tačno možemo da očekujemo da izađe kao rezultat njihovog rada, nakon smene generacija vozila unutar, nikad šire game. Tako je (Bogu hvala) i ovog puta. Jednim površnim pogledom, već znamo o kojem modelu se radi. Doduše, nikada krupniji nije bio, duži za 8,1, širi za 6,9 i sa međuosovinskim rastojanjem, opet u plusu za 9,4 centimetara. A to što je nešto malo niži, daje mu dinamičniji izgled. Pored očiglednog prirasta u dimenzijama, vidljivo je da su, u odnosu na prethodnu generaciju, točkovi izmešteni više ka uglovima vozila, skraćujući time prepuste, a prepoznaju se i bočne linije koje ovaj model čine atraktivnijim od nasleđenog. Međutim, sveukupna promena izgleda je ipak diskretna, odnosno, mnogo radikalnija promena se desila prilikom prethodne smene generacija. Predstavnike svih pomenutih pokolenja, imali smo prilike da vozimo u nekom prošlom dobu, pa jasno možemo da propratimo i evoluciju na ostalim poljima ocenjivanja.

Funkcionalnost i dizajn

Za razliku od spoljne pojave, novi Polo je doživeo sistematičniju recenziju putničkog prostora, zadržavši pritom one temeljne vrednosti, koje gaji još od svojih početaka. Ulazak u vozilo, ipak, ne budi nikakve posebne emocije. Razlog tome je svakako, u prvom redu, kvalitet upotrebljenih materijala, koji je od iznad do ispod prosečnog nivoa. Širinom celog centralnog grebena, a iznad instrumentacije, proteže se prijatno meka gumirana plastika, kao reprezent onog plemenitijeg momenta, dok se u panelima (posebno zadnjih) vrata, nalazi plastika dostojna primene u kineskoj industriji dečijih igračaka. Oči bode još horizontalni, par centimetara širok trim, koji treba da asocira na hrom. Prilično jeftino. Svi ostali detalji su u proseku klase. Završna obrada je u skladu sa VW imidžom.

 

Sedišta su udobna, umereno tvrda sa prikladnom bočnom podrškom. Test deonica provedena na zadnjoj klupi je za prvi utisak imala minimalan prostor iznad glave vozača, kolege visokog 184 centimetra. Ovako alarmantna situacija za naše ispitivačke oči, dovela je do toga, da se na prvom podesnom i bezbednom mestu parkiramo i proverimo poziciju sedišta po visini. Dobro je, bilo je u najvišem mogućem položaju. Sve vraćeno na mesto, nastavljamo.

Nazad je situacija odlična, dovoljno je mesta za dva putnika za duža putovanja. Treći? U B segmentu smo, ne treba preterivati sa očekivanjima.

Povratak na vozačku poziciju, doneo je opet jednu blagu nelagodnost, ali ovoga puta rešenje nismo mogli da pronađemo ni u kakvim podešavanjima. Naime, konstantan je blagi utisak da je staklo vetrobrana trebalo da ide u visinu još dva centimetra, na teret površine krova, odnosno nikako da se otmemo utisku da nam je vidno polje prisilno uskraćeno. Za malo, doduše, ali svejedno, taj detalj je morao malo bolje. Preglednost je inače, u ostalom, dobra.

Funkcionalnost je na odličnom nivou, prtljažnik je značajno izdašnije zapremine nego ranije, veoma iskoristiv i deljiv policom, ostava za sitnice ima dovoljno. Ipak, izuzev blagodeti u vezi sa većom zapreminom prtljažnika, nikako nismo uspeli da doživimo kao uvećan nivo komfora, prirast centimetara među osovinama u odnosu na Polo pete generacije. Ovo, zaista shvatite kao odu odlazećem modelu, pre nego kao kritiku noviteta.

Što se vozača tiče, osećaće se potpuno spokojno za volanom ovog automobila jer sve je pregledno, lako upotebljivo i nadohvat ruke, čak i info-zabavni sistem, koji ima stakleni ekran i osetljiv je na dodir. Ikone i tasteri su dovoljno veliki, da ne odvlače previše pažnje sa saobraćajnih dešavanja, a brzina odziva i rezolucija su takođe, dobri. Instrument tabla pregledna, volan je multifunkcionalan, komande klima uređaja su prilično nisko, ali takođe na prikladnom mestu. Pročitavši još jednom prethodne rečenice, pa potpuno je jasno, novi Polo je nasledio (ali i unapredio) konceptualnu postavku prethodnih generacija viših segmenata VW game, pa čak i Passata.

Dizajn nikad nije bio jača strana, vozna dinamika – uvek

Polo (tako dobro) leži na modularnoj MQB A0 modernizovanoj platformi, prilagodljivoj za više vozila iz game.

Startovanje motora (klasičnim ključem), kao i njegovo funkcionisanje, dok je hladan, ne otkrivaju nikako da instalirani agregat ima samo tri cilindra. Urođene vibracije su izvanredno pripitomljene. Brzog i veselog odziva na pritisak papučice gasa, uz zavidan nivo elastičnosti, ostavlja izvanredan utisak u vožnji.

Naviknuti na automatske transmisije, koje sve više dominiraju u današnjim automobilima, desilo nam se na autoputu, da nam menjač ostane u trećoj brzini. Negde oko 120 km/h, pogledam instrument tablu, piše 5.000 obrtaja. Pogled na menjač, ma u petoj brzini je naš Polo. Pritisak na gas, obrtaji se penju, a automobil ubrzava. Po više osnova, neverica: prvo, kako je moguće da je izolacija toliko dobra da sakrije ovako visoke obrtaje, potom kako radosno motor prima gas na tako visokim (za turbo agregate) obrtajima, a potom i neverica na temu kako nije predviđen šesti stepen prenosa, kad ovoliko rezerve (i potrebe) za tako nešto ima. A onda, krajičkom oka na instrument tabli zapažam sugestiju putnog računara da iz trećeg stepena prenosa prebacim u peti. Slušam, naravno, obrtaji padaju pri maksimalno dozvoljenoj brzini, na nešto ispod 3 hiljade.

Dakle, ovako podešen pogonski sklop ima ekstremno širok raspon tolerancije prema vozačkim greškama. Ipak, pri nižim brzinama, u gradskoj i vožnji po magistralama, pokazuje najbolje lice. Odlično sarađuje sa preciznom i efikasnom transmisijom, a međuubrzanja su izvanredna, na brzinama podesnim za ovaj tip eksploatacije.

Na sve ovo, nadovezuje se izvanredno podešeno oslanjanje, koje neravnine prevaspitava u maniru limuzina iz D segmenta, uz izvanredno ležanje u krivinama koje u značajnoj meri prevazilazi namenu automobila, pa i konkurenciju (izuzev jednog modela, ali o tome malo kasnije). Upravljanje je tako dobro izbalansirano, osećaj na volanu je potpuno prirodan, progresivan je i tačno odmeren prema svim ostalim voznim osobinama. Značajno doprinosi sveukupnom voznom doživljaju. Kočnice su, tradicionalno, na vozilima sa VW oznakama izvanredne, pa ni ovaj Polo nije izuzetak.

Potrošnja test automobila je veoma relativna kategorija, skoro kao da analiziramo ovaj parametar kod sportskih primeraka. Može biti i ekstremno niska, ali zato, lagano i udvostručena. Drugim rečima, veoma je zavisna od stila vožnje, i tokom našeg testa je varirala od 5,3 do 9 litara na sto kilometara, u situacijama koje su se odnosila na pronalaženje limita ovog vozila.

Još nešto vrlo važno: Polo sa ovakvim pogonskim sklopom je apsolutno idealan izbor. Manje od toga, potencijali koje pruža revidirana platforma ostali bi neiskorišćeni, preko toga, mogli biste brže da jurite po deonicama pravog puta, ali složićete se da u tome nije poenta, posebno u B segmentu. Izbor dizel agregata, koji će uskoro biti dostupan, takođe smatramo promašajem koji bi samo doneo teži nos, inače odlično izbalansiranom vozilu.

Naš Polo poseduje Comfortline paket opreme, odnosno sredinu ponude, i sadrži brojne sisteme asistencije od kojih bi posebno izdvojim, za ovu klasu netipični sistem rekuperacije kočione energije, sistem za prevenciju sudara u gradskoj vožnji i adaptivni tempomat. Sa druge strane, malo je čudno da navigacioni uređaj i kamera za vožnju unazad nisu sastavni delovi paketa. Ne slažete se? Sačekajte da čujete cenu vozila.

Polo i istaknuti (testirani) izazivači, ukratko

VW Polo je oduvek bio među liderima po pitanju funkcionalnosti, završne obrade i ergonomije. Tako je i ovaj put. Sveukupna vozna dinamika novog Pola, ubedljivo je najbolja u celoj klasi. Mazda2 pruža osećaj koji je više sportski, direktnija je, upravljivija, trpi dostojanstveno brže prolaske kroz krivine i donosi za ocenu više radosti vozaču, ali Mazda2 je za dve ocene lošija u pogledu filtriranja neravnina, što posebno pogađa putnike na zadnjoj klupi. Citroen C3 donosi nešto mekše oslanjanje i nežniju vožnju, možda za pola broja, ali zato po svim ostalim parametrima (direktnost upravljanja, ležanje u krivinama, menjač) zaostaje za broj i po. Agregati u svim vozilima su približno izjednačenih karakteristika.

Zaključak

Da, može biti samo jedan, i taj jedan je baš VW Polo – najbolji od najboljih. Ali ne mislimo samo među predstavnicima B segmenta, već na celokupnu gamu Volkswagen brenda. A sa takvim stavom, naša ogorčenost na cenu test primerka od 20.484 evra je ogromna. Ne da zadire u segment iznad, već se poneki odlazeći primerci D segmenta mogu kupiti za taj novac. Pride, ispada da kupci (taj sam) i ljubitelji VW modela, ne samo da su ostali prevareni i uskraćeni oko dizel skandala, nego sada, kroz ovakvu politiku cena još i plaćaju odštete američkim federalnim vlastima i kupcima sa tog povlašćenog kontinenta. U prilog ovoj tezi, evo još par činjenica:

  • Mazda2 1,5, sa značajno bogatijim paketom opreme, i najmanje jednako dobrim kvalitetom izrade, u pojedinim segmentima i značajno bolje (enterijer), se prodaje za cenu od 14.500 evra, koja u sebi sadrži 12,5% carine,
  • VW Polo Comfortline prethodne generacije, sa agregatom od 1,4 litra, plaćen je Autokomercu manje od 13.000 evra, početkom 2011. godine, ,
  • Cena testiranog Arteona od 150 ks, približna je ceni slično opremljenog BMW 330i xDrive. O utiscima iz vožnje ova dva modela, verujem da ne moram posebno da elaboriram.

Zato jedna velika molba za proizvođača: učinite ovaj predivan auto konkurentim. Cena je ekstremno važan deo identiteta svakog proizvoda. Šteta bi bilo da ga nema u mogućem broju na svetskim drumovima.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

VW POLO 1.0 TSI 70 kW Comfortline

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.053 mm x 1.751 x 1.446 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.564 mm
Zapremina prtljažnika: 351 l
Masa praznog vozila: 1.145 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Zapremina: 999 cm³
Snaga: 70 kW/95 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 175 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 185/65 R15

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s
Maks. brzina: 190 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 40 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,7/6,2 l
Emisija CO2: 103 g/km

Cena

Testiranog modela: 20.484 evra

Dobre strane:

Opšta upotrebna vrednost, vozna dinamika, funkcionalnost, ergonomija

Loše strane:

Cena, pojedini materijali u enterijeru
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 9
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 7,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 10 Ukupno 10
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 5
Ocena: 8,39

(24440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da bih se osećao kao dugouhi magarac da mi neko za 20.000 proda kola B segmenta sa petostepenim menjačem u 2017. godini.

Stvarno čovek mora da im oda priznanje za potcenjivanje zdravoga razuma.

Lazar

Možda su se istripovali da zamene Scirocco

lokal

Na sajtovima prodavaca vw vozila tesko je doci do pravih informacija o cenama vozila. Pominje se cifra od 13 990eur ali se ne vidi za koji motor i paket opreme..Svojim prodajnim rezultatima ovaj proizvodjac sebe vidi kao premiuma pa tako treba njihove proizvode porediti sa BMW, Mercedesom, Audijem… Polo sa ovom cenom je jako blizak BMW1 i Mercedesu A klase…

dario

Polo 1.2 tri cilindra me naučio da nikad više auto sa tri cilindra i nikad više VW, skupa škola!

Meconi

To je individualno. U firmi imamo Polo 1.4 TDI Van koji je 2008. kupljen nov kod nas i evo danas ima 202.000 km. Vozio ga je ko je stigao, drndali ga hladnog, upali ugasi 100 puta dnevno, vozen cesto sa gasom do patosa, tovaren preko svake mere, nedovoljno dobro servisiran… Bas, bas teski uslovi eksploatacije. Nikad nismo imali problem ili kvar, osim menjac nesto sto je crkao ali nista specijalno u finansijskom smislu. Prosto da covek ne poveruje sta je izdrzao. I jos uvek ide bez problema.

IMT--539

Bio je za vikend izložen u „Ušću“, 1,0 TSI, 95 ks, srednji paket (kažu da opciono „ima čak i tempomat“).
„Polo“ je sa svojim cenama teško „šišanje“.
Npr, kod njega „prelaz“ sa TSI 95 na TSI 110 košta skoro dva puta više nego li kod fobije. A u tehničkom smislu „prelaz“ je potpuno isti ( dobijete 15 ks više i jedan stepen prenosa u menjaču više).

Crni

Uzmite taj isti auto bez navigacije, paket prilagođeniji našim ljudima, pa da onda pričamo o doživljaju vožnje. Trocilindarsko prkno upakovano u bezizražajnu plastiku i dosadan interijer…errrr loša kombinacija i za najzadrtije ljubitelje marke.

Zvezdan

Dragi Crni, automobili se ne uzimaju tek tako. A posebno retko se daju onima na čije mišljenje ne može da se utiče na neprincipijelnim osnovama. Poenta, čudo je da smo i do ovog primerka došli 🙂

Bungi

Naravno, može biti samo jedan a to je Hyndai i20.