1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Svi hrle u Kinu a PSA grupa možda odlazi!
Svi hrle u Kinu a PSA grupa možda odlazi!
1

Svi hrle u Kinu a PSA grupa možda odlazi!

445
1
Podelite sa prijateljima:

Reanimacija francuske grupacije u toku

Prodajni rezultati koje PSA grupa beleži na kineskom tržištu su, iz godine u godinu, sve sumorniji. Ovoga puta, rukovodstvo francuske grupe je donelo prilično radikalnu odluku o zatvaranju fabrika na teritoriji te države. Kao posledica realizacije takvog plana, polovina trudbenika će biti prinuđena da potraži uhlebljenje u nekoj drugoj, trenutno uspešnijoj poslovnoj priči, a neizvesna je sudbina i one preostale polovine radnih duša.

Pre samo nekoliko godina, situacija je inicirala osmehe zadovoljstva upravnog odbora galske grupacije. Tokom 2014, na teritoriji najmnogoljudnije zemlje na svetu, prodato je više od 700.000 vozila pod oznakama nekog od brendova pod kontrolom iste uprave, dok je prethodne godine ta cifra svedena, skoro na trećinu one od pre samo četiri godine. Naime, isporučeno je samo 250.000 primeraka..

Podaci još više deprimiraju kada se zna da je prošla godina bila ona koja je na kineskom kupcu donela mogućnost pazara modela Citroën C5 Aircross i Peugeot 508 L, a i još nekih drugih. Dalje, prvo polugodište 2019. godine se može opisati kao „sama esencija katastrofe“ jer je broj isporučenih vozila opao za 62% i sveden je na samo 60.000 primeraka.

Ukoliko se i u drugom delu godine taj trend nastavi, prodaja u 2019. godini će biti manja od polovine prošlogodišnje, što je neoprostiv greh uprave. Kakav će finansijski rezultat PSA entiteta u Kini biti, možemo samo da iznesemo tužnu pretpostavku, ali je činjenica da je i u značajno uspešnijoj, prošloj godini zabeležen gubitak iz poslovanja u iznosu od 300 miliona evra.

Karlos Tavarez, čelna figura PSA grupe, je još 2017. godine pričao o neprihvatljivoj poziciji konglomerata na kineskom tržištu. Sada je konačno prisiljen da odreaguje. Kako je naveo Reuters, PSA je postigao dogovor sa lokalnom kompanijom Dongfeng, inače partnerom Francuza, o otpuštanju 4.000 radnika. Pored toga, pad prodaje je ujedno otvorio i problem predimenzioniranih kapaciteta u četiri fabrike pod kontrolom zajedničkog poduhvata.

Shodno tome, jedna fabrika će biti zatvorena, dok će druga najverovatnije biti ponuđena konkurentntskim kompanijama, ne isključujući pritom drugog partnera Dongfenga (mimo Francuza).

Koliko je celokupno poslovanje i partnerstvo u krizi, možda najbolje svedoče i navodi Reutersovih izvora koji iznose šuškanja upućenih u problem i o tome da je moguć raskih saradnje, i to nakon dugih 27 godina poslovnog suživota. Nespokoj ide toliko daleko da se spekuliše čak i mogućim napuštanjem kineskog tržišta od strane PSA grupe. Jedan od izvora je čak i naveo sledeće reči: „Situacija je toliko ozbiljna da mogu da kažem da smo na treptaj oka od napuštanja kineskog tržišta.“

Karlos Tavarez je bez oklevanja, pre nekoliko meseci, optužio rukovodstvo Dongfenga za sporost u donošenju odluka što je više puta u prošlosti potkopalo intencije skrivene iza poteza francuskog dela zajedničkog poduhvata.

Pored različitog pristupa upravljanju zajedničkom kompanijom, PSA je izložena enormnom pritisku od strane kineskih proizvođača automobila, koji sve više dobijaju na ugledu i na taj način sve ozbiljnije podrivaju prodajna postignuća evropskih marki.

AutoRepublika

(445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Veselo“ … No, kako vele: „Dok jednome ne smrkne, drugome ne svane“, tako da „u proseku“ sve ostaje tu negde.