1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Letnje, zimske, All-Season ili All-Terrain gume?
Letnje, zimske, All-Season ili All-Terrain gume?

Letnje, zimske, All-Season ili All-Terrain gume?

15.96K
22
Podelite sa prijateljima:

Automobilske gume su evoluirale i razvijale se uporedo s vozilima. Međutim, njihova evolucija je dovela i do nekih teškoća u razumevanju kako zapravo funkcionišu i koji tip je potreban za određeni vid eksploatacije.

Potrošač kojem  su u današnje vreme potrebni novi pneumatici, obično će provesti sate informišući se pre kupovine, da bi napravio najbolji mogući izbor u odnosu na finansije kojima raspolaže i naravno potrebe.

Kao i kada je reč o drugim komponentama, i gume treba da pripadaju određenom automobilu u skladu sa specifikacijama proizvođača. Međutim, deo koji unosi dileme i trileme je – „koja guma najbolje ’paše’ mojim potrebama?“. U principu, najlakše je nastaviti s onim što je na vozilu bilo i ranije, ali je takođe mudro razmotriti i dostupne opcije.

Ipak, vaskoliko reklamiranje i marketing unose blagu pometnju u suštinsko razumevanje potreba, jer se sve gume predstavljaju kao „najbolje“. Međutim, takav pneumatik još uvek nije napravljen niti izmišljen. S druge strane, može se napraviti najbolji izbor u skladu s potrebama i tipom automobila.

Uobičajeno je da se pneumatici razvrstavaju u kategorije, što ćemo docnije i detaljnije objasniti. U Evropskoj uniji, gume se prodaju sa oznakama koje pružaju informacije u vezi sa performansama svakog tipa. Tri kriterijuma su ključna – ekonomičnost, bezbednost (kočenje na mokrom kolovozu) i buka. Američki standardi takođe podrazumevaju tri parametra: stopa trošenja gaznog sloja, stepen prijanjanja i stepen efikasnosti u smislu potrošnje goriva. U oba slučaja, „A“ je najbolja vrednost, dok su „F“ ili „G“ (EU) i „E“ (SAD) najgore ocene.

Sasvim je prirodno da svako želi gume sa najvišim mogućim vrednostima, ali one donose i značajno višu cenu. Treba imati na umu da nisu ni svi testovi relevantni u smislu procene koliko su neke gume dobre ili loše, tako da ćete verovatno rezultate morati da interpretirate u skladu s vašim stilom vožnje, tipom automobila, budžetom i na kraju krajeva – očekivanjima.

Letnje gume

Nije potrebno objašnjenje za koji period u toku godine one služe. Zašto tokom leta? Stvar je u tome što letnje gume funkcionišu najbolje u uslovima kada temperatura vazduha ne ide ispod 10 stepeni Celzijusa. Naravno, podrazumeva se da tamo gde ih koristite nema snega i leda.

Kao i kod ostalih tipova i letnji varijetet može da se pronađe sa različitim šarama, pogodnijim za određenu vrstu eksploatacije. Pored toga, sama smeša gume može ekstremno da se razlikuje od tipa do tipa, u smislu da neka pruža više prijanjanja i performansi, dok je druga predviđena za prelazak velikog broja kilometara.

Sasvim je logično da što je guma performantnija, to je i skuplja, dok one najjeftinije ne pružaju neku posebnu uštedu u potrošnji goriva. Naprotiv, najjeftiniji pneumatici imaju tendenciju da budu najbučniji, a mnoge od njih karakterišu slabo prijanjanje i slabe opšte performanse. To ujedno znači da se vozači prilikom kupovine najjeftinijih guma pomalo i „kockaju“, što nije najbolja filozofija kada je učešće u saobraćaju u pitanju. Dakle, nemojte štedeti već kupite najbolje u skladu sa odvojenim budžetom.

Najvažnija stvar kod letnjih guma je da njima značajno opadaju performanse kada je spoljna temperatura ispod 10 stepeni Celzijusa. Bez obzira na „dubinu šare“, one nisu pogodne za eksploataciju u dotičnim uslovima, jer postaju previše tvrde, što na koncu može da dovede do nekontrolisanog proklizavanja koje za posledicu može imati brojne neprijatnosti.

Zimske gume

I ovde je sasvim jasno kada im je najbolje vreme za korišćenje. Zimski pneumatici su napravljeni od smeše prilagođene za hladno vreme a karakteriše ih drugačija konstrukcija gaznog sloja, upravo u cilju ostvarivanja dobrih performansi po snegu i ledu. Oni takođe pružaju mnogo bolju kontrolu prilikom iznenadnog naletanja na baru na inače suvom putu. Pri spoljnim temperaturama ispod 10 stepeni Celzijusa, značajno bolje funkcionišu u odnosu na letnje pneumatike.

I u ovom slučaju postoje skuplje i jeftinije opcije, gde takođe vlada pravilo „koliko para toliko muzike“. Mnogi vozači će svoj jeftiniji izbor pravdati „činjenicom“ da „voze sporo zimi“, ali čak i u tom slučaju, ponekad se mora kočiti, a pri toj radnji se jasno primećuju razlike između jeftinih i skupih guma.

Dubina šare se i u ovom slučaju mora pratiti, baš kao i pritisak, koji mora biti u skladu sa specifikacijama proizvođača vozila. Vožnja na zimskim gumama tokom cele godine je isto toliko opasna koliko i korišćenje letnjih pneumatika zimi. Razlog je sasvim jasan, jer smeša predviđena za niske temperature, značajno gubi performanse kako temperatura  raste. Bez obzira na čistu „logiku“, ljudi širom planete prave ovu grešku. Nemojte biti jedan od njih, a poznanicima koji ovo praktikuju objasnite da je za njihovo dobro da koriste odgovarajuće gume u skladu s godišnjim dobom. Zimske gume su lako prepoznatljive po „M+S“ (mud and snow – blato i sneg) oznaci ili pahuljici u okviru kontura planine s tri vrha. Gume sa oznakom „M+S“ na bokovima su sa zvaničnog aspekta regulacije gume za sneg. Ipak, kako ovaj znak nije povezan ni sa jednim obaveznim testom performansi, one nisu garantovane gumama sa oznakom „M+S“.

S druge strane, gume označene sa 3PMSF su „prave“ zimske, odobrene kroz regulacione testove, tako da garantuju odgovarajući nivo učinka u zimskim uslovima.

Gume za sva godišnja doba (All-Season)

Ovo je tip koji (bi trebalo) da „radi“ i zimi i leti. Međutim, mudro je izbeći ih ukoliko živite u oblasti gde zime znaju da budu oštrije i nepredvidije. Ukoliko vozite isključivo po gradu, ovo može biti kompromisno rešenje.

U Evropi, generalno su sličnije zimskim gumama, a manje letnjim gumama, u pogledu dizajna, kočenja na suvom kolovozu, dugotrajnosti i efikasnosti u potrošnji goriva.

Dakle, šara na ovim pneumaticima je poslovično „zimska“, uz spomenutu „M+S“ oznaku, neophodnu iz pravnih razloga, odnosno obaveze koja podrazumeva instalaciju zimskih guma. Smeša ovih pneumatika je takođe bliža onoj kod zimskih, ali je kompromis napravljen na taj način što pružaju donekle prihvatljive performanse leti.

Ono što takođe treba naglasiti je da će gume za sva godišnja doba biti bučnije od letnjih tokom vožnje pri višim temperaturama, kao i da će ih specijalizovane gume nadmašiti po svakom mogućem parametru, naravno, kada se koriste u odgovarajućem godišnjem dobu. „Prednost“ guma za sva godišnja doba se ogleda u tome što nema potrebe za kupovinom dva kompleta pneumatika. Međutim, to je čist privid, jer dva seta pneumatika „dele“ habanje tokom godine, tako da uz podjednaku investiciju dugoročno gledano, donose brojne prednosti i mnogo bezbedniju vožnju.

Gume za sve terene (All-Terrain) A/T ili M/T gume

Jasno je da se ovde radi o gumama za SUV ili terenska vozila. Ovaj tip pneumatika je imperativ za sve one koji se upuštaju u avanture u prirodi, gde nailaze na razno-razne vozne podloge. Ipak, i ovde postoje različite varijacije: H/T, A/T i M/T.

H/T tip podrazumeva duži vek gaznog sloja i mogućnost vožnje po asfaltu. Ova guma je pogodna za lakšu terensku vožnju, ali blato, pesak ili šljunak se lako uvlače u šaru, tako da je verovatnoća zaglavljivanja prilikom nekog „off-roada“ po kiši, prilično visoka. Ukoliko ste jedan od vozača koji retko napuštaju asfalt svojim SUV ili kamionet modelima, ovo je dobar izbor.

A/T varijanta je solucija za ozbiljnije terenske zahteve, sa solidnim performansama i na asfaltu. Naravno, i ovde su u pitanju kompromisi, tako da će prijanjanje i kočna distanca biti donekle kompromitovani. Ove gume se mogu prepoznati po većim lamelama na gaznom delu umesto uobičajenih „linija“ na H/T tipu.

Treća varijanta specijalizovanih terenskih guma je M/T, koja je najagresivnija i rezervisana za „off-road“. Ove gume se osećaju kao „riba u vodi“ kada je reč o vožnji po blatu, pesku, prašini i ostalim terenskim „čarolijama“. One su na asfaltu veoma bučne (oni koji su leteli ATR-om, mogu da uporede doživljaj poletanja ovim avionom sa zvukom koji proizvode ovi pneumatici po asfaltu) i pružaju slabiju stabilnost u odnosu na H/T i A/T.

Premijum i niskobudžetne gume

Gotovo svaka roba na tržištu je pozicionirana u različite cenovne i kvalitativne kategorije. To i nije tako loše, jer omogućava kupovinu u skladu s dubinom džepa. Najjeftinije gume uvek dolaze uz izvesne kompromise po pitanju kvaliteta smeše ili dizajna. Ipak, uvek je bolje voziti na novim nego na starim gumama, ali savet je da se ne štedi, jer lako može doći do razočaranja kupovinom i na kraju većim novčanim izdacima.

Brojni su i srednje pozicionirani proizvodi, koji dolaze uz manje kompromisa ali ne i sa takvim performansama koje nude najskuplje gume na tržištu. Ovo je cenovna kategorija kojoj treba pribeći ukoliko je budžet ograničen.

Kada je o markama reč, premijum su uglavnom poznate većini ljubitelja automobila: Michelin, Goodyear, Continental, Pirelli, Dunlop, Bridgestone… U srednju klasu, koja neretko iznedri i bolji proizvod nego premijum „elita“, se ubrajaju Avon, BFGoodrich, Cooper, Falken, Firestone, Fulda, Kumho, Hankook, Marangoni, Metzeler, Nokian, Vredestein, Uniroyal, Yokohama, Toyo… Jeftiniji brendovi su manje poznati, ali se među njima takođe mogu naći solidni proizvodi: Achilles, Debica, Federal, Kleber, Kormoran, Matador, Nankang, Nitto, Riken, Sava, Semperit, Tigar, Barum… Što se najjeftinijih marki tiče, spomenimo Goodride, Jinyu, Petlas, Sailun uz mnoge druge, a uglavnom dolaze sa dalekog istoka.

Uglavnom, velike kompanije imaju ponudu u različitim cenovnim klasama. Tu treba imati u vidu da najskuplja guma iz „budžetne“ klase možda nije toliko dobra kao neka prosečna iz premijum kategorije. Pre kupovine se svakako treba informisati, pogledati iskustva korisnika i uvideti da li postoji alarmantno mnogo žalbi u vezi sa nekim konkretnim proizvodom, vezano za kvalitet, preterano habanje i slično.

Na kraju da ponovimo: najbolje je da kupite gume najbolje marke u okviru budžeta koji ste izdvojili. Izbegavajte „egzotiku“, jer u slučaju potrebe za zamenom, možete naići na teškoće prilikom pronalaženja adekvatne zamene.

Pavle Barta

(15962)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prva fotografija, desna guma, navodni all-season. Ono je deklarisano kao „all-season“ u USA, ali, ne i u EU. Ako na bilo kom USA sajtu pretražite gume preko parametra „all-season“, pretraga će da vam „izbaci“ i niz pneumatika čiji bi dezen (po EU „shvatanjima“) bio klasična letnja. Što se tiče dileme korišćenja letnje leti, a zimske zimi ili all season cele godine, sve to je veoma individaulno, mada postoje i „jasni“ slučajevi/uslovi, kada se (razumnome) takva dilema i ne nameće i kada je prosto „bezbednosni must have“ posedovanje dva seta. Iako često mislim da je „bezbednosni must have“ zapravo posedovanje tri… Pročitaj više »

Mad Max

Ako je Bf Goodrich polupremijum, onda je Kleber isto to. Ova šuplja priča da je zimska guma uvek bolja kad tem padne ispod 7, ili 10, uvek i po suvom i vlažnom, nije tačno. Bolje reći letna guma je skoro uvek bolja, po asfaltu ako nije pohabana naravno. Današnje letnje gume su OPASNE po snegu, ledu….. AllSesaon gume mogu da prođu za ljude, koji leti ne voze mnogo na otvorenom putu po vrućinama, a zimi ne idu kad pada sneg,ili u planine i sl. ili bar imaju dobru „pomočnu“ opremu kao Moron 🙂 Ljudi, koji imaju starija vozila, koji ne… Pročitaj više »

Eki - Mercedesoman

Gume i kočnice su mi uvijek važile za dva najvažnija dijela automobila, koji uvijek, ali baš uvijek moraju biti od kvalitetnih proizvođača sa dobrim ocjenama potrošača i testova, što je na internetu veoma lako naći. Naravno, nema uvijek potrebe kupovati najskuplje Continental-ke, jer određeni automobili tu kolićinu trakcije ne mogu iskoristiti. S obzirom da vozim auto sa zadnjim pogonom bez modernih sistema proklizavanja, trakcije itd. (ali srećom ABS imam), u kombinaciji sa veoma agresivnom pedencijom koju svakog dana autom prelazim minimum 2 puta, kada su u pitanju zimske gume, primoran sam da zavučem ruku dublje u džep i jedem paštetu… Pročitaj više »

Mad Max

Po pitanju navoda o izboru guma, navedneh u kometaru po mnogo čemu se ne slažem. -Dobra guma se najviše oseća na lošem autu, Recimo da mi je nekad neko dao na Fići današnje premijum gume, bila bi bar za duplo bolja. -Izbor zimskih Konitnental na osnovu toga što su „preletile“ na autu, pa opet dobre, kazuju da nisu dobre, to jete da su tvrđe i imaju manje silike. Znači nisu neke, u skladu sa mojim iskustvom. -Što se izbora letnjih guma tiče, moje mišljenje je da ne treba štedeti na njima. Na zimskim i može. Letmnja guma ako si pravi… Pročitaj više »

Eki - Mercedesoman

Izbor Continentala je „pao“ zbog mnooogo procitanih testova i „user reviews“, gdje jednu jedinu lošu riječ za njih nisam pročitao… Pogotovo kada je u pitanju voznja po kiši… Primoran sam bio da ih ovo ljeto ostavim na autu zbog finansijskih nemogućnosti da kupim set ljetnjih i iskren da budem očekivao sam da će performanse guma da opadnu, ali eto izgleda nisu… Ne vidim razlog da Continetal „potplati“ desetak magazina koji su ih testirali i u svakom su zavrsile na „best winter tyre“… Ova pedencija o kojoj sam iznad pricao stvara probleme i pogonima na sva 4 točka poput Quattro, 4matic… Pročitaj više »

Mad Max

Ja uopšte ne čitam „revije“, nego pišem lična iskustva. Mada ti pišeš o zimskim a ja o letnjim Kontinentalima. A samo sam kometarisao tvoj navod, da to što su „preletile“ na autu i „nisu“ loše, može biti da nisu vrhunske za sneg.

Milan e87

Lična iskustva (odnosno količina i pouzdanost informacija koje se mogu sakupiti korišćenjem par različitih guma u vožnji) se ne mogu porediti sa kvalitetnim i objektivnim istraživanjima, naročito kad su gume u pitanju.

Revijski članci i reklame su nešto sasvim drugo.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Milan e87
Zvezdan Božinović

Zavisno od automobila. Za vozila iz segmenta manjih limuzina i hedžbeka (do 100 – 130 ks), ne vidim smisao i potrebu za boljim od Tigrovih guma. Oni koji mogu, najbolje je da imaju samo letnje gume, a po zimi sa izgledima da bude snega i leda, lepo gradskim prevozom, pa Bog da te vidi. Manje košta cela zima tako, nego jedan far i branik 🙂

Mad Max

Veruj, najviše se oseća doprinos dobre gume na manjim HB i motorima do 130ks. Ovde je Tigar najveći slomivrat. To je guma koja valja prva 2mm dubine šare, a posle nastaje zlo.
Veći auti, principijelno zahtevaju gume koje mogu više da pređu, kao Michelini….

Balkanboj

Tigar j3 ubedljivo najgora guma (u stvari Trayal) koju sam imao prilike da vozim na kolima koja bih kupio polovna dok ih ne zamenim nekim drugim.
Apsolutno smeće koje nema nijednu drugu funkciju osim da automobil ne leži golim felnama na putu.

Renault Terminator

Meni su na Cliu sve 4 zimske 14-ce Hankok,nove,kupio ga sa njima.Sta ja znam,ok su,bolje su od Wintere,Savine S3,Klebera,od Fulde ne.Od Michelina Alpin su sve ove navedene gume daleko,veoma daleko.To su moja iskustva.

Balkanboj

Mojih 2 centa: Zimskih sam najviše vozio Nokian. WR-G2 i WR-A3 (i jedan set WR-D3). G2 i A3 su se pokazali izuzetnim na kiši, bljuzgavici i utabanom snegu (sa vozilom na putu blizu 2t težine). Uz rotaciju potraju 3 sezone. Vozio i Allseason Contact i Crossclimate. Na suvom i po kiši izvanredne (crossclimate precizniji za vožnju, conti je malo njanjav). Eskimo mi je bio dobar na Fabiji. Taman za takav automobil. Letnjih sam izmenjao koješta da bih agresivnijom vožnjom iskristalisao: – Michelin je precenjen. Potpuno. Osim Primacy serije i pilot sport. – Continental premium drže do kraja dobro. Kraće traju.… Pročitaj više »

Mad Max

Lepo si pobrojao karakteristike guma. Od svih nabrojanih, Michelin Ptimacy ili nekao od Pilot, su najotpornije na bočna oštećenja i mogu najviše da pređu. Nisam zadovoljan sa njima n a vlažnom ( ne mokrom) Mene su najviše oduševile GoodYear, Eficient Grip, po udobnosti, držanju u svim uslovima(leti), malom bukom, ali imaju problem sa bubutkama i bočnim oštećenjima. Kontinetal je u svemu prosečna, a može da prođe malo, i ima osetljive bokove. Ovo što navodim važi za auta B i C segmenta. Kod zimskih obično vozim Sava Eskimo S3+ (+ je potpuno drugačija od stare, tvrđa konstrukcijom, neudobnija ali bolja po… Pročitaj više »

Balkanboj

E, Goodyear nisam vozio. Planiram za leto da spremim set 17″ ili 18″ točkova… Ako nađem možda bih uzeo i F1. Čisto da probam. Promenim.

moron

Trenutno po snegu vozim GoodYear UG9 i dve all season ( Kleber i Michelin ).
I rekao bih „subjektivno“ da je Kleber (baš po snegu, kao što je ovih dana), „u ravni“ sa onom pravom zimskom. Naravno, kako su to i tri različita vozila (onaj sa Michelin i bez ASR), sve to može biti i potpuno promašena ocena i neprimereno poredjenje.

Slavko

Daj neko poredjenje Michelin vs Kleber, obzirom da su obe AllSeason (uopsteno, sto se tice svih uslova) ?
Takodje vozim na CrossClimate, pa me zanima da li je razlika u ceni opravdana.

moron

Pa, obe all-season gume vozim oko godinu dana. Nisam brz vozač. Više sam „puž“. Michelin je 205/55X16 (na kolima bez ASR i ESP, prednji pogon), a Kleber je 175/70X14 (kola sa ASR i ESP, prednji pogon, pri čemu ASR ne može da se isključi, već samo ESP). Koliko znam, na svim „specijalizovanim“ testovima, Kleber na snegu objektivno i ima bolju trakciju. Ali, gubi na drugim disciplinama. I generalno. Ako je bitno subjektivno, subjektivno imam utisak da Kleber po snegu ima bolje prijanjanje. Osećam se nekako sigurnije. Ali, taj osećaj lako može biti posledica ASR-a i ESP-a. Jer, kada ona kola… Pročitaj više »

Mad Max

O Winteri kao gumi se može pričati kao o gumi, dok ne skine prva 1,5 do 2 mm šare, a posle toga, ogovarajuće ime za nju je po gradu u kome se pravi – Piroćan…. Da li neko ima iskustva sa novom Winterom? http://www.internet-prodaja-guma.com/tigar-195-50-r15-winter-82h-466160.html#gref Ako bolje pogledate ovu novu Winteru, videčete da je preslikana stara Kleber Krisalp HP2. Pa kako onda možete porediti Winteru sa Kleberom?? To nema smisla, posebno jer su obe deo grupacije Michelin, gde je Tigar dno, i dobija izbačenu tehnologiju donjih brendova Michelin grupe??? A o ličnim iskustvima sa ova dva brenda, ne treba trošiti reči,… Pročitaj više »

moron

Imao sam i winteru, vozio je pet zima, od 2005 do 2010. Meni je po snegu.bila ok. Posle ih, sa oko 6 mm, dao nekom drugaru, za,w124, a ja prešao na Alpin (dok nisam prosle zime zamenio za CrossClimate). Meni je i to po snegu bilo slično. A ionako mi nije problem montirati lance ili čarape kada treba, „kao dobar dan“ reći.
Kakve su sve te gume u graničnim slučajevima, pojma nemam. Sigurno ima razlike.

Slavko

Rec dve o Winteri, posto sam ih dosta vozio pre CrossClimate. Par sezona su skidane leti, i posle su nekih par godina vozene cele godine, kada se sara skoro prepolovila. Kada su nove, karakteristike po snegu su prilicno dobre, drasticno padaju kako se sara skida… Sto se tice poredjenja sa CrossClimate, voznja u suvim/letnjim uslovima je neuporediva (logicno, reklo bi se, mada je Wintera tvrdja od dosta zimskih pneumatika). Po snegu, Wintera je bolja dok je nova, kada sara padne ispod nekih 5mm, vidan je par performansi. CrossClimate je tu homogeniji, te se ponasanje na snegu moze okarakterisati kao prihvatljivo… Pročitaj više »

moron

Generalno, guma jе „poslednja stvar“ na kojoj treba štedeti.